Pledeaza pentru vaccinare salvatoare

Vaccinarea, vitală mai ales copiilor
Vaccinarea, vitală mai ales copiilor
De vineri, 20 aprilie şi până la sfârşitul acestei săptămâni (27 aprilie 2012) se derulează în Oradea şi Bihor „Săptămâna Europeană a Vaccinării”.

Evenimentul, organizat anual din 2006 în această perioadă, în toate ţările Regiunii Europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, are în acest an sloganul „Să prevenim, să protejăm, să imunizăm!”.

Reprezentanţii OMS vor să combată percepţia greşită a populaţiei şi personalului medical care duce la o acoperire vaccinală deficitară şi (re)apariţia unor boli infecţioase uitate. Experţii în sănătate publică luptă să informeze oamenii despre importanţa imunizării şi a creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate, deoarece imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea bolilor infecţioase şi salvarea de vieţi, a transmis directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.

Acţiuni

În „Săptămâna Europeană a Vaccinării”, inspectorii DSP derulează o campanie de informare-educare-comunicare ce cuprinde activităţi de informare a personalului sanitar vaccinator, instruirea asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari despre mesajele pe care trebuie să le transmită în comunităţile cu acoperire vaccinală deficitară, activităţi de informare a părinţilor şi tutorilor derulate de asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari în comunităţile cu acoperire vaccinală deficitară, întâlniri cu liderii etniei rome pentru a transmite informaţii despre importanţa vaccinării.

Inspectorii sanitari subliniază că „vaccinarea reprezintă un instrument puternic de prevenire a unor boli grave, condiţia fiind însă cea a unei menţineri a acoperirii vaccinale la un nivel înalt în fiecare grup al populaţiei”. Doctorii de la DSP Bihor opinează că bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare sunt încă probleme de sănătate publică şi, din păcate, în ultimii ani, „teama de îmbolnăvire tinde să fie înlocuită de teama de vaccinare”. Doctorii de la DSP atenţionează că teama nejustificată de vaccinare conduce la reapariţia unor boli extreme şi că afecţiunile infecţioase pot fi controlate şi eradicate prin vaccinare.

Imunizarea e considerată de medicii de la DSP „una dintre cele mai eficiente realizări din sănătatea publică modernă: costă puţin, dar oferă beneficii mari pentru sănătatea şi calitatea vieţii populaţiei”.

Reprezentanţii DSP atrag atenţia că percepţia greşită a unor părinţi despre conceptul de imunizare universală le poate induce un sentiment de securitate nejustificat care-i poate determina să evite vaccinarea copiilor lor, chiar cu riscul de răspândire a bolilor contagioase.

Informaţii despre importanţa vaccinării pot fi consultate şi pe site-ul www.dspbihor.ro.

O.Ş.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !