PNA, direcţie a Parchetului General

Reactualizat la:
PNA, direcţie a Parchetului General
Parchetul Naţional Anticorupţie a fost desfiinţat! De joi, celebra instituţie s-a transformat în Departamentul Naţional Anticorupţie din cadrul Parchetului General.

Decizia apartine Executivului care, prin ordonanta de urgenta, a aprobat proiectul de modificare a Legii de functionare a PNA. Tot de joi, procurorii anticoruptie au redobîndit competenta de a cerceta senatori, deputati si actuali sau fosti ministri, competenta ce fusese retrasa institutiei printr-o decizie a Curtii Constitutionale.

În opinia ministrului de justitie, noul departament anticorptie va fi de acum înainte mult mai eficient pentru ca dosarele pe care le va intrumenta vor fi doar cele de mare coruptie.

Noul departament National Anticoruptie va cerceta persoane, indiferent de calitatea ei, daca a cauzat o paguba mai mare de 200.000 de E. Acum limita de de 10.000 de E. Am ridicat plafonul tocmai pentru a forta departamentul sa lucreze doar la dosare de mare coruptie. Procurorii anticoruptie se vor ocupa si de dosarele pentru luare sau dare de mita, însa numai daca sumele depasesc 10.000 de Euro.

Pîna acum PNA putea cerceta fapte de luare de mita mai mici de acesta valoare. În plus, categoriile de persoane de care fostul procuror general al PNA Daniel Morar se plîngea ca sufoca departamentele PNA, de joi înainte vor fi tranferate parchetelor obuisnuite.

“Am exclus agentii de politie, primari de cumune si orase,.notarii publici, executorii judecatoresi si altii. De faptele de coruptie savîrsite de acestia se vor ocupa parchetele obisnuite”, a declarat Macovei.

Vor ramîne în competenta directiei Nationale Anticoruptie sesizarile din OLAF, dar si infractiunile de înselaciune cu un prejudiciu mai mare de un milion de euro. Procurorul general al PNA, Daniel Morar este de astazi procuror sef al Departamentului National Anticoruptie