Politistii, catre parintii elevilor

De Otilia Șandor
Sfătuiţi copiii să nu se joace la şcolaă nici de-a poliţiştii
Sfătuiţi copiii să nu se joace la şcolaă nici de-a poliţiştii
Părinţii elevilor bihoreni sunt sfătuiţi de poliţişti la început de an şcolar.

Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii de la Poliţia Bihor au întocmit un set de sfaturi pentru părinţii care au elevi de şcoală.

Pentru drumul la şcoală

Pentru ca părinţii să fie cât de cât liniştiţi în privinţa siguranţei copiilor lor care merg la şcoală, poliţiştii le recomandă adulţilor să vorbească cu copiii despre drumul spre şcoală. Poliţiştii spun că e bine ca părinţii să stabilească împreună cu copiii lor cel mai sigur drum, astfel încât să evite pe cât posibil străzile aglomerate şi intersecţiile. Copiilor trebuie să li se explice că nu trebuie să circule prin zone izolate, în construcţie sau câmpurile deschise şi parcurile nepopulate, chiar dacă acestea ar reprezenta un drum mai scurt spre şcoală.

Poliţiştii transmit părinţilor să îşi încurajeze copiii să meargă către şcoală însoţiţi de un prieten sau coleg şi să îi convingă să nu stea de vorbă cu persoane necunoscute şi nici să să fie însoţiţi, nici să primească daruri de la necunoscuţi.

Copiii care merg singuri la şcoală trebuie înainte învăţaţi să memoreze numărul de telefon de acasă, adresa şi numerele de telefon ale părinţilor, pentru a-i putea suna în caz de urgenţă. Copiii trebuie învăţaţi şi cum şi când să folosească apelul unic de urgenţă 112, dar şi care sunt consecinţele folosirii abuzive a acestuia.

Pentru timpul de la şcoală

Părinţii sunt rugaţi de poliţişti să discute la sfârşitul fiecărei zile cu copiii lor despre ziua ce a trecut. Poliţiştii explică necesitatea discuţiei cu copiii pentru a afla dacă timpul petrecut la şcoală a fost în siguranţă.. În plus, unii copii nu doresc să spună de la prima întrebare a părinţilor despre eventuale probleme avute la şcoală. De aceea se impune o discuţie care, în opinia poliţiştilor ar trebui începută de părinţi de la întrebări prin care să afle dacă la şcoală copilul a văzut pe cineva hărţuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg, sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranţă. Părinţii sunt atenţionaţi să fie atenţi în acest sens şi la unele semne (scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte,etc.), care ar putea indica eventuale probleme ale copilului la şcoală.

Fără agresivitate

Părinţii sunt sfătuiţi de către poliţişti să îşi înveţe copiii să nu îşi rezolve problemele de la şcoală prin agresivitate verbală sau fizică. Violenţa fizică, explică poliţiştii, îi poate pune pe copii fie în ipostaza de a fi rănit el sau alt copil fie de a fi considerat „bătăuş”. Pentru a evita astfel de stări la copii, părinţii trebuie să le explice elevilor lor cum pot rezolva o situaţie tensionată la şcoală fără „luptă”: să renunţe la discuţia contradictorie, să roage câţiva prieteni să-l însoţească permanent sau să solicite ajutorul unui adult.

Nu în ultimul rând, la şedinţele cu părinţii pe clase şi pe şcoală, părinţii sunt îndemnaţi de poliţişti să discute despre planul de siguranţă al şcolii, să ajute conducerea şcolii în acest plan de siguranţă pentru ca elevii să poată învăţa într-un climat de siguranţă.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !