Pompierii își sărbătoresc cel mai bun aliat și vă invită la muzeu

De Otilia Șandor
Muzeul, deschis în prima zi de vineri din fiecare lună
Muzeul, deschis în prima zi de vineri din fiecare lună - © Foto: ISU Bihor
Bihorenii sunt invitați la pompieri, de Ziua Apei, la vizitarea muzeului special.

Mâine, 22 martie, pompierii bihoreni își sărbătoresc în mod inedit principalul aliat în lupta cu flăcările: apa. Astfel, la Detașamentul 2, de pe str. Aluminei nr. 57, se vor deschide ușile Muzeului pompierilor militari bihoreni, amenajat la sediul acestei subunități. Mâine, muzeul pompierilor militari va putea fi vizitat între orele 10:00-13:00.

Inaugurat în ziua de Sfântul Nicolae, în data de 6 decembrie 1999, la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, muzeul reunește mai mult decât obiecte emblematice pentru tradiția pompierilor bihoreni, găzduind mărturii ale devotamentului reprezentanților acestei arme nobile, puse în slujba vieții, așa cum comandantul de la vremea respectivă al Brigăzii de Pompieri „Crișana”, generalul de brigadă (r) ing. Pădurean Adrian, mărturisea la festivitatea de deschidere: „Muzeul reunește tot ceea ce pompierul militar a lăsat mai de preț: o acțiune hotărâtă, devotată și fermă. Tot ce este mai valoros în tradiția pompierilor pornește de la o faptă individuală și se extinde la nivelul întregii comunități în chip solidar și se moștenește din generație în generație, ca o datorie de conștiință”.

De reținut că muzeul are 122 de exponate găzduite de sala de tradiții a pompierilor: Cartea de Onoare, steaguri, feștile, torțe, căști de pompier, plachete, reviste, țevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmarea populației, modele de stingătoare, detectoare de substanțe toxice de luptă, măști contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecție (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice și alte echipamente și accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului.

Periplul prin istoria pompierilor bihoreni se întinde pe o perioadă de 150 de ani, cel mai vechi obiect expus în sala de tradiții a pompierilor bihoreni, care datează din anul 1868, fiind reprezentat de Steagul comemorativ de la 1868 al Formației de Pompieri Săcueni, iar cel mai recent, din anul 2018 – Albumul ilustrat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Anul trecut muzeul a fost reamenajat, iar de acum, el va fi deschis în prima zi de vineri a fiecărei luni, între orele 10:00-13:00.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !