Pompierii se pregătesc pentru 168 de ani

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
Pompierii se pregătesc pentru 168 de ani
Eroii pompieri de acum 168 de ani şi cei de azi vor fi omagiaţi. Această zi de sacrificiu şi de glorie, întipărită în istoria neamului şi în sufletele pompierilor militari în 13 septembrie, e marcată an de an ca „Ziua Pompierilor din România”.

Marţi, 13 septembrie 2016, se împlinesc 168 de ani de la un moment semnificativ al istoriei pompierilor români şi al istoriei naţionale: memorabila Bătălie din Dealul Spirii, lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de cei 166 de pompieri sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu împotriva celor aproape 6.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi să înfrângă mişcarea revoluţionară română.

Sacrificiu şi devotament

Marţi, 13 septembrie 2016, eroii pompieri căzuţi la datorie, dar şi devotamentul, curajul şi spiritul de sacrificiu al reprezentanţilor acestei arme nobile, vor fi cinstiţi la Oradea. Şi asta pentru că, fiind aflaţi mereu în slujba semenilor, pompierii militari nu au precupeţit niciun efort pentru salvarea vieţii şi a bunurilor concetăţenilor, chiar dacă, de-a lungul timpului, tipologia operaţiunilor a devenit tot mai complexă şi în prezent, pe lângă clasica misiune de stingere a incendiilor, pompierii militari acţionează pentru acordarea primului ajutor calificat, descarcerarea persoanelor implicate în accidente, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervin la cutremure sau alunecări de teren şi în multe alte situaţii care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor.

În cifre

Istoria se scrie cu fapte, şi în primele opt luni ale anului 2016, în zona de competenţă, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au intervenit la 6.838 de evenimente (în medie 28 de intervenţii pe zi). De la începutul anului și până la finele lui august, pompierii militari bihoreni au intervenit la peste 320 de operaţiuni de stingere a incendiilor, 85 de misiuni de asistenţă a persoanelor, 379 de intervenţii la inundaţii, pentru asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată şi pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, dar şi la 196 de alte situaţii de urgenţă, totalizând un număr de 980 de misiuni, altele decât cele de acordare a primului ajutor, asistenţei medicale de urgenţă şi de descarcerare. Misiuni prin care au fost salvate 19 persoane şi bunuri în valoare de aproximativ 33.201.300 lei, iar în cazul intervenţiilor medicale, de prim-ajutor şi de descarcerare, au fost asistate 5.485 de persoane.

Tot în primele opt luni din 2016, personalul Inspecţiei de Prevenire a efectuat 1.514 controale la instituţii, operatori economici şi unităţi administrativ-teritoriale, acţiuni în cadrul cărora s-au susţinut peste 2.000 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă şi exerciţii de alarmare şi evacuare în cazul declanşării diferitelor tipuri de riscuri.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !