Poveste de succes născută într-un orfelinat

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
2Comentarii
Poveste de succes născută într-un orfelinat
Cu toate că a fost abandonată de mică, şi-a urmat visul, iar acum culege roadele.

A luptat pentru a demonstra că viaţa este aşa cum ţi-o faci, ori aşa cum vrei să fie. Un exemplu în acest sens este Violeta Bîrlă, crescută la orfelinat în România și care a ajuns actor şi regizor în Italia. Originară din Focşani, tânăra este legată de Oradea în mod special. „Aici, la Oradea, mi-a fost recunoscută pentru prima dată munca. Deşi în Italia eram apreciată atât ca şi actor, cât şi ca regizor, la mine în ţară nu eram cunoscută. Am participat la cea de-a treia ediţie a Eco Fest, care a avut loc la Băile Felix, cu scurtmetrajul «Si i toi passi» (Pe urmele tale), film inspirat din viaţa mea, cu care am obţinut şi un premiu”, ne-a spus tânăra regizoare.

Vrea să fie un exemplu pentru copiii părăsiți, care nu mai cred în viitorul lor, fapt pentru care s-a întors de curând la Oradea pentru a participa la o masă rotundă care a abordat fenomenul bullying.

„Am copilărit într-un orfelinat. Eu cunosc ambele vieţi: şi a avea o familie, şi a nu avea una. Dar din nefericire nu mi-a plăcut nici una, nici alta. A fi părinte este o mare responsabilitate. Copiii trebuie trataţi ca fiinţe umane, nu ca nişte obiecte. Eu am fost un obiect, şi încă unul foarte greu, o piatră. Până la vârsta de 28 de ani nu mi-am cunoscut mama, care a avut curajul să mă abandoneze la doar câteva luni într-un spital, grav bolnavă fiind, în timp ce tatăl biologic, care şi-a întemeiat o altă familie, a fost mai mult absent din viaţa mea. Nu am fost iubită, nu am fost dorită. Destinul mi-a fost deja scris: am mers într-un orfeninat. Au fost vremuri grele. Copiii, în orfelinat, nu erau priviţi ca nişte copii, ci ca nişte obiecte care nu folosesc la nimic. Cu toate acestea nu m-am dat bătută”, spune Violeta.

A visat de mică să fie actriţă, vis care – spune ea – i-a fost spulberat doar pentru câţiva ani. A ajuns să înveţe limba italiană urmărind filmul Caracatiţa. „Când am auzit că în apropierea orfelinatului s-a mutat un italian, am mers la uşa lui şi i-am spus că eu vreu să aprofundez limba italiană. M-a luat sub aripa lui şi aşa am ajuns să vorbesc bine limba italiană.violeta-barla-1

Nu puneţi etichete!

Când le spunea profesorilor sau altor oameni visul ei, acela de a ajunge în lumea cinematografiei, a fost descurajată.

„Cine eşti tu, neica nimeni, cum poţi să crezi că ai să reuşeşti, îmi spuneau. Şi pentru că tot vorbim despre bulism, şi aceasta este o formă a acestui fenomen, de a a înjosi, a umili şi a intimida. Cu toate acestea, au fost în jururul meu şi oameni care mi-au văzut potenţialul. Unul dintre aceştia este profesorul Giurcă, dar şi persoane mai în vârstă, care m-au învăţat să cred în mine şi în Dumnezeu”, precizează tânăra.

La vârsta de 18 ani a fost nevoită să părăsească orfelinatul şi să îşi ia viaţa în propriile mâini. „Am ieşit din orfelinat cu fruntea sus şi fără bani. Am făcut foamea la Focşani. Tinerii din ziua de azi trebuie să ştie: nu ai bani în buzunar, nu înseamnă că mori, nu ai bani de pâine, nu mori. 30 de zile nu moare nimeni nemâncat, dar dacă ai voinţă treci peste, cu greu, e adevărat; eu nu pot să spun că eram fericită flămândă fiind, dar dacă vrei, poţi să ieşi din această situaţie”, spune Violeta.

După ce a lucrat un an, o prietenă care lucra în Italia a chemat-o la ea şi astfel a ajuns mai aproape de visul său. „De mică mă rugam lui Dumnezeu să mă ducă într-o ţară străină, şi uite că rugăciunile mi-au fost ascultate”, precizează tânăra.

Violeta a ajuns la Roma, unde s-a înscris la cursurile de actorie de la Accademia del Cinema, pe care a absolvit-o, într-o grupă de 22 de studenți aleși din 1.600 de candidați. A mai făcut cursuri de actorie la „Clesis Arte – La scuola din Carlo Merlo” și la „Accademia della Comunicazione e dello Spettacolo di Stefano Jurgens”. A interpretat roluri principale în piese de Moliere sau Shakespeare. Cu toate acestea, nu a considerat că este pe deplin împlinită, aşa că s-a apucat şi de regie.

Invitată de reprezentanţii Centrului Cultural Italian din Oradea la o activitate desfăşurată de curând în parteneriat cu Liceul Don Orione din Oradea pe tema fenomenului bullying, Violeta le-a împărtășit tinerilor orădeni din experienţa sa.

 

Taguri:


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor