Povestea Marinelei, fetiţa de 9 ani care face zilnic 10 km pe jos până la şcoală

De Veronica Bursaşiu
7Comentarii
Simona Kadas și Marinela
Simona Kadas și Marinela
Se întâmplă în Bihor, în satul Tomnatic, comuna Vadu Crişului. Fetiţa mai are încă opt fraţi.

„Toate visele noastre devin realitate, dacă avem curajul să le urmăm”. Este mesajul atletei şi preşedintei Asociaţiei Simona Kadas, care şi-a făcut un ţel din a susţine copiii care trăiesc în condiţii grele să facă performanţă.

Simona Kadas a aflat de la profesorul Nicolae Teuşdea despre Marinela. Soții Troiac, părinţii Marinelei, au 9 copii, cel mai mare avand 23 de ani, iar cel mai mic 10 luni.

„Domnul Milan este de origine slovacă, el venind pe aceste meleaguri ca să muncească la pădure la lemne, și îndrăgostinde-se de Florica (actuala soție), a rămas aici întemeindu-și o familie cu dânsa. Copiii cei mari (3 la număr) fac școala în Aleșd , stau în chirie și se descurcă cum pot, iar ceilalți 6 stau cu părinții. Părinții nu lucrează și trăiesc din ajutor social și din alocațiile copiilor”, descrie Simona Kadas situaţia familiei a cărui oaspete a fost în Tomnatic.

Dintre toți membrii familiei, cea care i-a atras atenţia în mod special este Marilena. „Ea stătea timidă într-un colț, m-am apropiat de ea și cu o voce caldă mi-a răspuns că are 9 ani. Îi place foarte mult școala și pentru asta face un sacrificiu mare, ea merge zilnic 5 km pe jos pâna la școala din satul vecin-Zece Hotare. Deci zilnic parcurge 10 km pentru a face carte și a deveni cineva în viață. Materia ei preferată este matematica. După ce își termină temele o ajută pe mama ei în gospodărie sau ajută la creșterea surioarei ei de 10 luni. Este un copil harnic atât la învățătură, cât și la în treburile casei”, povesteşte Simona Kadas.

Preşedinta Asociaţiei cu acelaşi nume, nu a mers cu mâna goală la Tomnatic. Pachete cu haine, jucării şi rechizite au fost dăruite copiilor.

„Din păcate condițiile în care crește Marilena nu sunt tocmai bune pentru dezvoltarea și creșterea unui copil de 9 ani. Toată familia stă înghesuită într-o casă cu două camere, nu au apă în casă, iar baia este în curte. Cu toate acestea, Marilena este plină de viață, ușor timidă, dar sociabilă și dorește să ajungă cineva în viață”, spune atleta.

Simona Kadas e prima care o încurajează să-şi urmeze visul.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor