PPMT acuza sicane si banuieste UDMR

De Călin Corpaş
1Comentariu
PPMT acuza sicane si banuieste UDMR
Cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT sunt acum luaţi la întrebări de poliţişti.Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) îşi propune să intre în Parlament printr-un prag electoral alternativ. Legea electorală spune că deşi nu atinge pragul de 5%, o formaţiune politică intră în Parlament dacă reuşeşte să obţină locul 1 în măcar şase colegii de deputaţi, respectiv trei colegii senatoriale, cumulativ. 

 Fost deputat până în 2004, actualmente şef de cabinet al lui Tokes Laszlo, Szilagyi Zsolt candidează la Senat în Colegiul 1 Marghita. El o va concura pe Biro Rozalia (UDMR). Tânărul Csomortanyi Istvan va candida în Colegiul deputaţial nr. 2 Săcueni, urmând a fi adversarul lui Szabo Odon.

 PPMT: UDMR atinge pragul

Reprezentanţii PPMT consideră că înscrierea lor în cursa electorală nu periclitează accederea UDMR în Parlament. Sunt convinşi, însă, că maghiarii din România au trecut de faza partidului unic, iar PPMT, susţinut acum şi de Partidul Civic Maghiar, oferă alternativa aşteptată. Szilagyi îşi propune ca PPMT să scoată electoratul maghiar din amorţeală, vrând o mai mare mobilizare la vot. „La alegerile locale, PPMT şi PCM au obţinut aproape 100.000 de voturi, iar UDMR 400 şi ceva de mii de voturi. Sloganul UDMR este că «fiecare maghiar contează». Atunci aceşti maghiari care nu au votat UDMR nu contează?”, întreabă Szilagyi, precizând că UDMR a fost invitată de trei ori la discuţii pentru o strategie comună în alegerile parlamentare. Însă Uniunea nu a răspuns invitaţiilor venite din partea oamenilor lui Tokes.

Csomortanyi şi Szilagyi au vorbit despre corupţia din rândul liderilor UDMR, Szilagyi chiar nominalizându-i pe ex-miniştrii Borbely şi Nagy. Csomortanyi s-a referit şi la anumite proiecte începute şi nefinalizate în localităţile din Bihor, declarând că nordul Bihorului – cu o comunitate masivă de maghiari – este o zonă defavorizată, deşi oficial nu e declarată aşa.

În premieră, Szilagyi a anunţat intimidări de dată recentă, la care sunt supuşi cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT, cu un an şi jumătate în urmă, în judeţele Satu-Mare, Bistriţa Năsăud, Sibiu, Arad, Timiş şi Hunedoara. Vicepreşedinte al PPMT, Szilagyi spune că aceşti oameni care au semnat atunci sunt interogaţi acum de poliţişti. Aceasta deşi partidul a fost deja înregistrat legal la Tribunalul Sectorului 1 Bucureşti. „Eu nu pot să acuz UDMR că se află în spatele acestei acţiuni, dar în judeţul Hunedoara, înainte să fie căutaţi de poliţişti şi de procurori, mulţi dintre cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT au fost căutaţi înainte de maghiari civili care i-au întrebat de ce semnează împotriva lui Marko Bela”, a spus Szilagyi, vineri.

PPMT promovează federalismul, autonomia şi euro-transilvănismul. Transilvănismul este un curent lansat de Karoly Kos în perioada interbelică, ce susţine existenţa unei comunităţi transilvănene multiculturale, de sine-stătătoare…

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor