bihon.ro Web analytics

PPMT acuza sicane si banuieste UDMR

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT sunt acum luaţi la întrebări de poliţişti.Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) îşi propune să intre în Parlament printr-un prag electoral alternativ. Legea electorală spune că deşi nu atinge pragul de 5%, o formaţiune politică intră în Parlament dacă reuşeşte să obţină locul 1 în măcar şase colegii de deputaţi, respectiv trei colegii senatoriale, cumulativ. 
Scris de Călin Corpaş - Cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT sunt acum luaţi la întrebări de poliţişti.Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) îşi propune să intre în Parlament printr-un prag electoral alternativ. Legea electorală spune că deşi nu atinge pragul de 5%, o formaţiune politică intră în Parlament dacă reuşeşte să obţină locul 1 în măcar şase colegii de deputaţi, respectiv trei colegii senatoriale, cumulativ. 

 Fost deputat până în 2004, actualmente şef de cabinet al lui Tokes Laszlo, Szilagyi Zsolt candidează la Senat în Colegiul 1 Marghita. El o va concura pe Biro Rozalia (UDMR). Tânărul Csomortanyi Istvan va candida în Colegiul deputaţial nr. 2 Săcueni, urmând a fi adversarul lui Szabo Odon.

 PPMT: UDMR atinge pragul

Reprezentanţii PPMT consideră că înscrierea lor în cursa electorală nu periclitează accederea UDMR în Parlament. Sunt convinşi, însă, că maghiarii din România au trecut de faza partidului unic, iar PPMT, susţinut acum şi de Partidul Civic Maghiar, oferă alternativa aşteptată. Szilagyi îşi propune ca PPMT să scoată electoratul maghiar din amorţeală, vrând o mai mare mobilizare la vot. „La alegerile locale, PPMT şi PCM au obţinut aproape 100.000 de voturi, iar UDMR 400 şi ceva de mii de voturi. Sloganul UDMR este că «fiecare maghiar contează». Atunci aceşti maghiari care nu au votat UDMR nu contează?”, întreabă Szilagyi, precizând că UDMR a fost invitată de trei ori la discuţii pentru o strategie comună în alegerile parlamentare. Însă Uniunea nu a răspuns invitaţiilor venite din partea oamenilor lui Tokes.

Csomortanyi şi Szilagyi au vorbit despre corupţia din rândul liderilor UDMR, Szilagyi chiar nominalizându-i pe ex-miniştrii Borbely şi Nagy. Csomortanyi s-a referit şi la anumite proiecte începute şi nefinalizate în localităţile din Bihor, declarând că nordul Bihorului – cu o comunitate masivă de maghiari – este o zonă defavorizată, deşi oficial nu e declarată aşa.

În premieră, Szilagyi a anunţat intimidări de dată recentă, la care sunt supuşi cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT, cu un an şi jumătate în urmă, în judeţele Satu-Mare, Bistriţa Năsăud, Sibiu, Arad, Timiş şi Hunedoara. Vicepreşedinte al PPMT, Szilagyi spune că aceşti oameni care au semnat atunci sunt interogaţi acum de poliţişti. Aceasta deşi partidul a fost deja înregistrat legal la Tribunalul Sectorului 1 Bucureşti. „Eu nu pot să acuz UDMR că se află în spatele acestei acţiuni, dar în judeţul Hunedoara, înainte să fie căutaţi de poliţişti şi de procurori, mulţi dintre cei care au semnat pentru înfiinţarea PPMT au fost căutaţi înainte de maghiari civili care i-au întrebat de ce semnează împotriva lui Marko Bela”, a spus Szilagyi, vineri.

PPMT promovează federalismul, autonomia şi euro-transilvănismul. Transilvănismul este un curent lansat de Karoly Kos în perioada interbelică, ce susţine existenţa unei comunităţi transilvănene multiculturale, de sine-stătătoare…

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clienţii unor bănci, vizaţi de hackeri
  Mai mulţi clienţi ai unor bănci din România au fost vizaţi de „mostre” de atacuri de tip phishing, prin care hackerii au utilizat identitatea vizuală a acestor instituţii, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un tânăr de 17 ani a condus un moped neînmatriculat și a accidentat un copil de 7 ani
  Accidentul a avut loc luni, 2 august, în localitatea bihoreană Șoimi.

  România

  Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară. Vezi care sunt sancțiunile
  Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară, a spus, luni, șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a dat exemplul a 30 de pasageri ai unui zbor sosit în România din Anglia, care ar fi trecut în același timp prin boală. El speră că valul 4 al pandemiei va fi ultimul. 1

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bombă din al Doilea Război Mondial descoperită la Cordău
  Muncitorii care efectuează lucrări pentru rețeaua de canalizare au alertat pompierii bihoreni în cursul serii de luni, 2 august, după ce au descoperit o bombă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la podul din Bulz, aproape gata
  Lucrările la podul peste Crișul Repede din localitatea Bulz au fost începute în 11 ianuarie 2021 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul, în topul turistic pe primele șase luni din 2021
  Județul Bihor este pe locul cinci la numărul de turiști sosiți în județ și pe locul patru la numărul de turiști care s-au cazat în județ.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.