Premianţii Microstagiunii Teatrului Szigligeti

Reactualizat la:
Premianţii Microstagiunii
Premianţii Microstagiunii - © FOTO: Szigligeti
La finalul Microstagiunii a avut loc gala de decernare a premiilor acordate de jurii sau prin votul publicului.

Teatrul Szigligeti și-a încheiat stagiunea 2018/2019, dar și Microstagiunea care a avut loc în cursul ultimei săptămâni, cu o reprezentație a musicalului de mare succes „Oliver!” de Lionel Bart. Stagiunea care tocmai s-a terminat a inclus un număr-record de premiere.

După spectacolul de încheiere a stagiunii, a avut loc decernarea premiilor trupelor. Primii care și-au chemat artiștii preferați pe scenă au fost voluntarii teatrului. Tinerii i-au premiat pe actrița Melinda Pitz, dansatoarea Dalma Kerekes și pe actorul mânuitor de păpuși Viktor J. Szabó. Premiul pentru cel mai harnic voluntar i-a fost înmânat lui Márk Oltean. Abonamentul de Aur pentru cel mai fidel spectator i-a revenit Valeriei Plainer, dascăl pensionar, posesoare de abonament de teatru din 1962.

Premiul „Varga Vilmos” al Fundației „Kiss Stúdió” a fost înmânat de văduva regretatului actor actriței Ildikó Kiss Törék și fiului acesteia, dr. Zsombor Varga. Premiul memorial a fost acordat actorilor consacrați ai teatrului maghiar orădean, Vilmos Meleg și Levente Kovács Jr.
Pe baza voturilor exprimate de membrii trupelor, câștigătoarea premiului Culise din acest an a fost costumiera Emma Kerekes, iar cea a premiului „Földes Kati” a fost Eszter Román. Juriul, alcătuit din actorul mânuitor de păpuși Lajos Seres și criticul de teatru Elisabeta Pop, le-a acordat actorilor Mária Stéfán Bodor și Viktor J. Szabó premiul de cel mai bun actor mânuitor de păpuși din această stagiune. Activitatea Ansamblului Nagyvárad a fost evaluată de dansatorul de balet și coregraful Csaba Kutszegi, care a desemnat-o pe Imola Tőkés drept cea mai bună dansatoare din stagiune.

Microstagiunea Trupei Szigligeti, desfășurată între 17 – 23 iunie, a fost vizionată de un juriu alcătuit din criticii de teatru Anikó Varga, Tímea Papp și Claudiu Groza, respectiv dramaturgul și regizorul Péter Telihay, care au apreciat munca artistică deosebită a trupei. Claudiu Groza a considerat că trupa Szigligeti este una dintre cele mai bune trupe de teatru din România. El a apreciat buna colaborare dintre actorii seniori încă foarte activi, actorii de vârstă medie, care constituie baza trupei, și cei tineri, debutanți, care interpretează roluri importante în producțiile teatrului, dar și spiritul de echipă.

Premiaţi cei mai buni

Conform deciziei juriului, cel mai bun actor într-un rol secundar a fost József Szotyori în „Beznă de mină”, iar cea mai bună actriță într-un rol secundar a fost Tünde Tóth în rolul lui Puck din „Visul unei nopți de vară”. Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal i-a fost acordat lui Eduárd Szabó pentru interpretarea din „Naftalină”, iar premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal a fost primit de Ágnes Gajai, pentru interpretarea rolului Annei Petrovna din spectacolul „Platonov”.

Pe baza voturilor exprimate de spectatorii noștri, Premiul publicului i-a fost acordat lui József Szotyori. De această dată, Premiul pentru întreaga carieră i-a fost acordat sufleurului Anna Körner. În laudatio, Levente Kovács Jr. a subliniat că în spatele marilor actori, dincolo de lumina reflectoarelor, se ascunde un „erou fără nume”, adică sufleurul, fără de care marile succese ale teatrului s-ar realiza mult mai greu.
Gala de decernare a premiilor stagiunii a fost închisă de directorul artistic al Trupei Szigligeti, Eszter Novák, care a amintit că în prima jumătate a stagiunii următoare vor începe lucrări de anvergură pe scena teatrului, în cadrul unui amplu proiect finanțat din fonduri europene. „Suntem nevoiți acum să închidem teatrul pentru o perioadă, dar sperăm că ne vom putea întâlni tot pe această scenă chiar în seara de Revelion, oferindu-vă noi experiențe teatrale. Până atunci însă, vă invităm cu foarte mult drag la teatru – mai precis, la Studioul Szigligeti!”, a spus Eszter Novák.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !