Premiul Ana Blandiana, lansat la centenarul Oltea Doamna

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Premiul Ana Blandiana, lansat la centenarul Oltea Doamna
Scriitoarea Ana Blandiana a propus un premiu anual pe care să-l ofere elevului de la Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna” care s-a remarcat de-a lungul anului şcolar.

Activităţile închinate Centenarului Şcolii Gimnaziale ,,Oltea Doamna” au ajuns la final. Vineri, elevii şcolii s-au întâlnit cu scriitoarea Ana Blandiana, au dansat la un party organizat în curtea unităţii de învăţământ, au degustat din tortul pregătit pentru ei şi au cântat imnul şcolii.

Activităţile au culminat vineri seara, la Filarmonica de Stat din Oradea cu o serie de momente cultural-artistice. Pe scenă au urcat, alături de directoarele Florina Muscă şi Liliana Bocoi, primarul Ilie Bolojan, prefectul Ioan Mihaiu, inspectorul şcolar general Alin Florin Novac-Iuhas, dar şi scriitoarea Ana Blandiana. Cu toţii au felicitat şcoala, elevii şi dascălii ei pentru rezultatele obţinute şi au transmis Şcolii Oltea Doamna urări de ,,la mulţi ani”.

În discursul său, primarul Ilie Bolojan a felicitat instituția cu ocazia aniversării și a mulțumit conducerii şcolii Oltea Doamna pentru organizarea acestui eveniment.

,,Noi ne ancorăm în trecut și încercăm să ne construim viitorul. În acest an sărbătorim centenarul și, oricine orice ar spune, cel mai important moment pentru comunitatea românească din Ardeal este Marea Unire din 1918, iar orașul Oradea a încercat, în acești ani de marcare a centenarului, să traseze niște jaloane importante. Unul dintre jaloanele majore este cea a învățământului românesc din Oradea, la care cele două unități fanion, Liceul Gojdu și Școala Oltea Doamna, au marcat anul acesta 100 de ani. Mulțumesc pe această cale conducerii pentru că au realizat acest eveniment important pentru orașul nostru și au marcat cei 100 de ani de existență. De asemenea, noi încercăm să construim viitorul, iar viitorul nu poate fi conceput fără educație și oamenii sunt factori determinanți în dezvoltarea acestui oraș. Deoarece Oltea Doamna este una dintre cele mai bune școli din municipiu, vreau să felicit toți profesorii care au predat în această școală, pentru că echipa de astăzi nu face decât să preia acel brand care a fost consolidat în ani de zile de către profesorii care astăzi sunt pensionari, iar celor care clădesc zi de zi caracterele tinerilor orădeni în Oltea Doamna le mulțumesc că țin această linie, a spus Ilie Bolojan.

Susţine performanţa

Absolventă a Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, scriitoarea Ana Blandiana a destăinuit felul în care a început povestea sa cu această şcoală. Ana Blandiana a menționat că pentru ea a fost o onoare să învețe la prima școală românească de fete din Oradea după Marea Unire. De asemenea, ea a vorbit despre modul în care a supravieţuit în comunism.

Totodată, Ana Blandiana a lansat un premiu anual pentru cel mai bun elev al şcolii şi a început cu elevul Marc Şurtea din clasa a VIII-a, multiplu premiat la olimpiade şcolar judeţene şi naţionale la matematică, fizică, germană şi lingvistică.

,,Eu voi oferi acest premiu, însă rog şcoala să aleagă premiantul – cel mai bun dintre absolvenţi, nu neapărat cel cu media cea mai mare, ci cel care s-a remarcat pe parcursul anului şcolar. Priviţi acest premiu ca pe o dorinţă a mea de a rămâne aproape de Oradea, de şcoala pe care am absolvit-o”, a spus Ana Blandiana.

Atmosfera de sărbătoare a continuat cu un spectacol artistic inspirat din cele trei mari etape prin care a trecut şcoala (înfiinţarea ei, şcoala sub regimul communist şi şcoala astăzi), regizat și montat sub egida Teatrului „Regina Maria” – Trupa Arcadia, în interpretarea elevilor Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna”, urmat de un recital al Corului Filarmonicii de Stat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !