Premiul „Salvator Vuia” pentru Oradea

De Crina Dobocan
Premiul a fost obținut la Timișoara
Premiul a fost obținut la Timișoara
Dr. Petru Chitulea și echipa sa de actuali sau foști rezidenți au primit prestigiosul premiu din partea Societății Româno-Germane de Ginecologie.

A XV-a ediție a Congresului Româno-German de Obstetrică și Ginecologie a avut loc în perioada 6-8 iunie, la Timișoara. În același cadru s-a desfășurat și al V-lea Congres Național de Menopauză.

La eveniment au participat peste 200 de medici din România și din străinătate (Germania, Ungaria, Serbia, SUA, Brazilia etc.). Printre aceștia: președintele Societății Româno-Germane de Obstetrică și Ginecologie, prof. Doru Anastasiu, secretarul Societății, dr. Petru Chitulea, președintele Societății Române de Menopauză, prof. dr. Decebal Hudiță.

Dr. Petru Chitulea și echipa sa de actuali și foști rezidenți – dr. Rareș Gherai, medic-șef secție la Șimleu Silvaniei, dr. Cristian Cheta și dr. Doris Kosa, au prezentat trei lucrări. Una dintre acestea a fost premiată de Societatea Româno-Germană de Obstetrică – Ginecologie cu premiul „Salvator Vuia” (cel mai mare operator pe cale vaginală din România, unul dintre numele mari în ginecologia românească).
La ediția de anul trecut, dr. Petru Chitulea a obținut premiul „Panait Sârbu” pentru o lucrare din domeniul chirurgiei ginecologice.

Teme

În lucrarea lor, medicii orădeni au vorbit despre histerectomia vaginală în clinica din Oradea. Celelalte două lucrări au avut ca tematică menopauza

,,Am prezentat experiența clinicii noastre în chirurgia pe cale vaginală. Avem o experiență lungă și mai multe tehnici personale de chirurgie vaginală. O altă lucrare a avut ca titlu «Menopauza – o boală fiziologică». Este o contradicție în termeni, dar exprimă realitatea. Pentru că efectele menopauzei se constituie ca o stare patologică care afectează, în mod profund, calitatea vieții femeii.

În ziua de astăzi, speranța de viață a femeii în Europa depășește 80 de ani. Ceea ce înseamnă că o femeie își va petrece jumătate din viață în menopauză. Astfel, și nivelul calitativ al vieții femeii este extrem de important pentru întreaga societate.

De aceea, atitudinea modernă în ginecologie este ca menopauza să fie tratată prin substituție hormonală pe termen lung. Această terapie ameliorează decisiv calitatea vieții femeii în menopauză”, a explicat dr. Petru Chitulea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !