Primăria Hidișel reziliază contractul pentru modernizarea drumurilor

De Veronica Bursaşiu
2Comentarii
Lucrările au fost oprite
Lucrările au fost oprite - © Foto: Primăria Hidiselu de Sus
Se reia procedura de licitație pentru a nu pierdere fondurile destinate modernizării drumurilor din comună.

Firma executantă administrată de cunoscutul om de afaceri Dorel Ungur a încetat lucrările și și-a retras utilajele de pe șantier.

În urma controalelor efectuate de către dirigintele de șantier, în calitate de supraveghetor al lucrării, s-au constatat numeroase nereguli în legătura cu modul de executare al acestora. Este concluzia la care a ajuns primarul de Hidișelu de Sus Adrian Petroi. Conform unui comunicat destinat cetățenilor comunei, „neregulile constatate sunt urmatoarele:

nerespectarea graficului de execuție; nerespectarea listelor de cantități aferente proiectului tehnic, ceea ce reiese din rapoartele de neconformitate… Ca urmare a ultimului control efectuat de dirigintele de șantier, marcat prin raportul de neconformitate nr. 004/27.08.2018, firma executantă a încetat lucrările și și-a retras utilajele de pe șantier. Având în vedere cele întâmplate, adică încercarea firmei executante de a tergiversa lucrările, primăriei nu-i mai rămâne decăt să rezilieze contractul de lucrări și să reia procedura de licitație, pentru a nu pierde fondurile obținute”.

Înainte de a se lua această decizie între dirigintele de șantier Sabău Emil Dumitru, Primăria Comunei Hidișelu de Sus și firma executantă Extract Com a existat o corespondență stufoasă. Spre exemplu, în urma controlulul din 3 iulie 2018 dirigintele de șantier spunea că a verificat capacitatea portantă a străzii Bretea 2 și „au rezultat valorile deflexiunii la nivel superior al stratului de piatră spartă mai mari ca valorile deflexiunii admisibile, rezultând o capacitate portantă necorespunzătoare”. La fel rezultă și din rapotul de neconformitate adresat Primăriei Hidișelu de Sus în urma verificărilor făcute de dirgintele de șantier în localitatea Mierlău, care specifică faptul că „verificarea capacității portante la nivel superior al stratului de piatră spartă pe această stradă nu s-a putut efectua datorită faptului că instrumentul de măsurat intra în stratul de piatră spartă datorită „compactării necorespunzătoare și granulației necorespunzătoare”.

Dirigintele de șantier a transmis executantului că „se impune completarea stratului de piatră spartă cu sort corespunzător, compactarea, cilindrarea până la încleștare cu cilindri compresori …Așternerea stratului următor se va face după măsurarea capacității portante la nivelul superior al stratului de piatră spartă și obținerea unor deflexiuni mai mici decât cele admisibile”. Cu altă ocazie, dirigintele de șantier cerea executantului chiar oprirea lucrărilor, îndepăratarea ultimului strat executant , executarea lucrărilor de terasamente , cu grosimea optimă de compactare. Primarul Petroi a cerut firmei administrate de Dorel Ungur să reintre în normal în ceea ce privește activitatea până pe 20 iulie 2018 și să prezinte graficul de execuție în detaliu, alcătuit din ordinea tehnologică de execuție, revizuit în vederea terminării lucrărilor conform contractului, lista de echipamente tehnologice și a utilajelor angrenate în fiecare fază tehnologică de execuție, lista personalului necesar executării lucrărilor.

Această cerere efectuată de primarul Adrian Petroi vine ca urmare a explicațiilor date de administratorul Extract Com conform căruia întârzâierile privind execuția lucrărilor sunt generate de condițiile meteorologice nefavorabile, respectiv ploi aproape continue în luna iunie 2018. „Vă asigurăm de deplina noastră disponibilitate pentru finalizarea în bune condiții a lucrărilor rămase de executat în termenul stabilit în contract. Pentru aceasta vom suplimenta utilajele, personalul și mijloacele de transport folosite la execuția lucrărilor pentru a atinge performanțele asumate în graficul de execuție”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor