Primăria pierde custodia Lacului cu Nuferi din Băile 1 Mai

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Cu un debit restabilit, lacul a revenit la dimensiunile de dinainte
Cu un debit restabilit, lacul a revenit la dimensiunile de dinainte
Dosarul pentru atribuirea sitului în custodie a fost descalificat cu justificarea că e incomplet şi neconform cu pretenţiile evaluatorului.

Primăria Oradea a primit un refuz în urma primei etape a evaluării dosarelor de candidatură privind atribuirea în custodie a mai multor arii naturale protejate din ţară.

„Comisia de evaluare a considerat că implementarea prevederilor din Convenţia de custodie nu este susţinută financiar. Comisia de evaluare a considerat că documentul Angajment bugetar este incomplet, iar dosarul de custodie se respinge”, este o parte din motivaţia respingerii candidaturii de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, structură a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Rezultatul a fost comunicat la începutul săptămânii şi miercuri, în 20 aprilie, a expirat termenul de depunere a contestaţiilor. „Nu am depus contestaţie pentru că abia miercuri la ora 3:30 am aflat de respingere. Au invocat chestiuni de formă, că n-am depus scrisoare de bonitate, că nu am depus cazierele fiscale ale tuturor persoanelor implicate şi altele. Pe durata întocmirii dosarului am avut consultări cu Ministerul, noi l-am întocmit conform recomandărilor”, spune Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie. Pe aceasta a picat sarcina obţinerii custodiei sitului din 1 Mai.

Ghitea zice că Primăria nu a abandonat proiectul şi că va depune noi cereri şi dosare la următoarele sesiuni de evaluare, în iunie şi apoi în toamnă. Municipalitatea a depus dosarul pentru preluarea custodiei Lacului cu Nuferi din 1 Mai – Lacul Peţea cu Pârâul Peţea cu promisiunea unei mai bune administrări a acestui sit aflat până de curând, în pericol de extincţie.lacul cu nuferi (11)

A contat mult, în decizia primarului Ilie Bolojan, şi faptul că anul acesta sunt alocări substanţiale POIM – Programul Operational Infrastructură Mare, pe programe de mediu. Primăria are o asociere cu Universitatea Oradea şi cu Muzeul Ţării Crişurilor pentru partea de expertiză ştiinţifică. Până la atribuirea sitului în custodie, Lacul cu Nuferi din 1 Mai este administrat de Agenţia de Protecţia Mediului Bihor.

A reînviat!

În timp ce procesul găsirii unui custode trenează, lacul pare să revină la viaţă. Din martie, APM a constatat o creştere a debitului izvorului de sub Ochiul Mare şi se apreciază că nuferii ar putea reapărea pe luciul apei. „Considerăm că creşterea debitului este rezultatul mai multor factori: precipitaţiile din ultima vreme, raţionalizarea exploatării resursei de apă geotermală în urma verificărilor efectuate de comisia Prefecturii şi decolmatarea naturală a izvorului”, spune Loredana Ţîrţ, în numele APM Bihor.

Aceasta se arată încrezătoare că nufărul termal o să-şi revină. Despre fauna endemică din acest lac – roşioara lui Racoviţă şi melcul Melanopsis Parreyssi rămâne să se pronunţe specialiştii.

Alţi respinşi

Ecotop – pentru obiectivul Betfia împreună cu Locul fosilifer de pe Dealul Şimleului.

Consiliul Judeţean Bihor – pentru acelaşi obiectiv.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !