Procuror audiat după ce o judecătoare i-a făcut plângere

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
10Comentarii
Judecătoarea Florica Roman, solicitare publică către DNA
Judecătoarea Florica Roman, solicitare publică către DNA
Procurorii Parchetului General cercetează și aspectele sesizate de judecătoarea Florica Roman în 2016.

Procurorul Ciprian Man, fostul șef al DNA Oradea, a fost audiat, joi, de către procurorii secției de investigare a infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului General. Aceasta după ce judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea i-a făcut, în 2016, o plângere penală pentru abuz în serviciu.

Procurorul Ciprian Man, de la DNA Oradea, a fost audiat și miercuri, la aceeași secție, în dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ca urmare a unei înregistrări publice de avocatul Răzvan Doseanu, săptămâna trecută. În această înregistrare cinci procurori de la DNA Oradea vorbesc despre „liniștirea” judecătorilor de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea.

La ieșirea de la audieri, Ciprian Man și-a cerut scuze judecătorilor care s-au simțit jigniți de limbajul folosit în înregistrare.

„În numele colectivului DNA Oradea, îmi cer scuze judecătorilor onești, de bună credință din România care s-au simțit jigniți de limbajul care a fost folosit în cadrul dialogului”, a declarat Ciprian Man, la ieșirea din sediul PÎCCJ.

Reamintim că, judecătoarea Florica Roman a fost trimisă în judecată în 2 iulie 2014 de DNA Oradea, sub acuzația de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului, într-o anchetă care viza modul în care un bărbat condamnat la 2 ani și 8 uni de închisoare pentru o tentativă de viol a fost scăpat de executarea pedepsei, printr-o serie de decizii despre care procurorii DNA Oradea spuneau că ar fi fost pe acte fabricate.
Concret, în cauză era vorba de o contestaţie în anulare la decizia de condamnare pronunțată în anul 2010.

Dosarul a fost trimis de DNA Oradea în faţa instanţei în 2 iulie 2014. După doi ani de tergiversări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis dosarul, în februarie 2016, pentru refacerea rechizitoriului. În cele din urmă, dosarul a fost preluat de structura centrală a DNA, unde dosarul a clasat pe motiv că faptele nu există.

Solicită DNA lămuriri publice

Judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a făcut o solicitare scrisă conducerii DNA Central în care cere ca să clarifice, public, dacă, ulterior discuției înregistrate (apărute în spațiul public), procurorii anticorupție orădeni au pus în aplicare planul de intimidare a judecătorilor și să explice de către cine a fost mandatat procurorul Ciprian Man să vorbească public, în numele DNA Oradea.
Solicitarea vine ca urmare a declarațiilor publice făcute de procurorii DNA Oradea – Ciprian Man și Cristian Ardelean, la ieșirea de la audierile de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Redăm în continuare solicitarea făcută de judecătoarea Florica Roman:
„Ca urmare a afirmațiilor publice ale procurorilor DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, potrivit cărora înregistrarea dintre aceștia și alti trei procurori DNA Oradea prezintă discuții «libere», «colegiale», care, însă, nu au fost urmate de fapte pentru «liniștirea» și «înfricarea» judecătorilor, pentru corecta informare a opiniei publice, vă solicit să clarificați public, de urgență, următoarele aspecte:

1. Dacă după data de 19 ianuarie 2018, când cei 5 procurori DNA au purtat discuția respectivă «liberă», «colegială», vreunul dintre procurorii DNA Oradea participanți la discuție a pus în aplicare planul de intimidare a judecătorilor, premeditat la întâlnirea respectivă, prin efectuarea de acte de urmărire penală împotriva unor judecători de la Curtea de Apel Oradea sau Tribunalul Bihor la scurt timp după data discuției (circa 20 de zile).
2. Vă solicit, de asemenea, să clarificați public de către cine a fost mandatat procurorul Ciprian Man să vorbească public, în numele DNA Oradea, în condițiile în care acesta nu mai ocupă nici o funcție de conducere în cadrul acestei structuri de parchet.

Astfel, în seara zilei de 09.01.2019, la ieșirea de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, unde a fost audiat în calitate de martor într-un dosar penal deschis ca urmare a înregistrării apărute în spațiul public cu discuția dintre cei 5 procurori DNA Oradea, acesta a declarat presei:

„În numele colectivului de la DNA Oradea, îmi cer scuze judecătorilor onești, de bună-credință din România, care s-au simțit jigniți de limbajul care a fost folosit în cadrul dialogului”.

O asemenea afirmație demonstrează un dispreț total al acestui procuror nu doar față de judecătorii cărora le-a ticluit dosare penale, cu scopul de a îi timora și «liniști» pe colegii judecători, dar și față de toate persoanele cărora, de-a lungul anilor, acesta le-a încălcat drepturile.
Faptul că o asemenea afirmație a fost făcută în numele unei întregi structuri de parchet DNA denotă înfumurarea acestui procuror, care își arogă, cu de la sine putere, calități pe care nu le are.

Referitor la afirmația acestuia, «scuze» îți ceri cuiva de care te lovești din greșeală pe trotuar ori îl calci pe picior la rând, nu cuiva căruia i-ai încălcat drepturile, distrus cariera, ori l-ai vătămat fizic și psihic.

Apoi, să-ți ceri «scuze» față de cei pe care tu-i consideri «onești și de bună-credință», care, chipurile, s-ar fi «simțit jigniți de limbajul folosit» la adresa altora, dar să nu spui nimic despre cei 16 judecători și 9 procurori, care au fost cercetați penal între 2013-2018 de către DNA Oradea, și nici despre cei pe care i-ai vătămat prin acțiunile abuzive constatate definitiv de instanțe, nu face decât să demonstreze aroganța și totalul dispreț față de oameni al acestui procuror.

Dat fiind că afirmațiile numiților Ciprian Man și Cristian Ardelean au fost făcute în calitate de procurori DNA, este imperativ, pentru corecta informare a opiniei publice, să clarificați aceste două chestiuni”.

Călin Nistor, procurorul șef adjunct al DNA central, a dispus controale la DNA Oradea. Totodată, CSM verifică posibile abateri disciplinare. Activitatea de urmărire penală desfășurată de procurorii DNA Oradea va fi controlată. Procurorul șef adjunct care exercită atribuțiile procurorului șef al D...

Doi dintre procurorii DNA Oradea au declarat pentru Jurnal bihorean/bihon.ro că nu s-a pus vreodată problema „liniștirii” judecătorilor prin dosare penale. Cinci din cei șase procurori anticorupție orădeni au fost chemați la audieri, ieri, la Secția de anchetă a magistraților din cadrul Parchet...
Printr-un comunicat de presă, Curtea de Apel Oradea își exprimă îngrijorarea față de conținutul înregistrărilor audio apărute în spațiul public și atribuite procurorilor DNA Oradea. În respectiva discuție se vorbește, printre altele, despre „liniștirea” judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea ...
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție au început, pe 4 ianuarie, urmărirea penală față de câțiva procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea. Dosarul penal, având ca obiect conținutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio ...
Consiliul Superior al Magistraturii, îngrijorat de practicile de intimidare și de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare penale. Procurorii DNA Oradea au fost chemați la audieri, la Parchetul General. Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spune că ...
Conducerea centrală a DNA se delimitează de acțiunile procurorilor orădeni, dar a cerut note explicative. "Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților, susținând în mod constant că procurorii DNA trebu...10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor