Nutriţionist şi diabetolog orădean dr. Rodica Sirban aminteşte faptul că în prezent există două tipuri de alimentaţie, fiecare cu multiple variante: unul bazat pe consumul de făinos, dulciuri şi grăsimi, celălalt bazat pe consumul de zarzavaturi, legume, fructe, lactate şi derivate: „Primul se potriveşte unei vieţi fizic active, adică predominant stilului de viaţă din mediul rural, al doilea este adecvat sedentarismului celui crescut la oraş în ultimii 50 de ani. Dacă este adevărat că nu poţi merge „la sapă” sau la munca fizică grea mâncând salată verde şi gălbiori, la fel de adevărat este şi faptul că în grădina Raiului (adică în sedentarismul nostru primordial) alimentele recomandate erau legumele şi fructele, nu pizzele, pastele şi îngheţata”.
Altă senzaţie
Primul tip de alimentaţie, explică doctoriţa, se potriveşte principiului lui Murphy conform căruia „tot ce e plăcut pe lumea asta este fie ilegal, fie imoral, fie îngraşă”, iar al doilea tip duce în timp la slăbire în greutate.
„Profitaţi de faptul că este vara şi mâncaţi legume şi zarzavaturi în loc de orez, tăiţei şi cartofi şi fructe în loc de dulciuri, inclusiv îngheţată, adică treceţi treptat de la primul stil de alimentaţie la al doilea”, recomandă medicul.
„Vă veţi simţi cu totul altfel: în loc să aveţi senzaţia aceea de saţietate vecină cu leşinul după ce va umpleţi stomacul cu 3 langoşi, 2 pizza sau 2 porţii de paste cu sos, veţi avea o senzaţie plăcută de lejeritate; în locul sentimentului de culpabilitate de genul iar mănânc ce nu-i voie, iar o să mă îngraş… veţi deveni mândri de reuşita dumneavoastră şi veţi spune am slăbit 3 kg fără efort”, citând şi din persoane care se chinuie să slăbească dar şi din unele reclame.
„În loc să fiţi acizi veţi deveni alcalini, adică vi se va schimba starea de spirit”, conchide medicul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!