Program Zilele Sfântului Ladislau 2019

2Comentarii
Program Zilele Sfântului Ladislau 2019
Între 24-30 iunie 2019 are loc a șaptea ediție a Zilelor Sfântului Ladislau. Motto-ul acestei ediții este „Oradea ne unește”.

JOI, 27 IUNIE

17.00 Sânge și aur – În umbra lui Ady, plimbare în „Orașul sângelui”

Turul va fi ghidat, în limba maghiară, de Imre Zoltán. Întâlnire în fața Gării.

18.30-20.30 Concertul Orchestrei de Muzică Populară Mădăraș

Loc: Casa De Cultură a Sindicatelor
Organizator: Asociația Szent László
Orchestra de Muzică Populară Mădăraș s-a format în 2006, în localitatea Mădăraș din județul Harghita. Existența ei confirmă, încă o dată, că există în Ținutul Secuiesc cerere pentru muzica maghiară tradițională instrumentală live. Orchestra concertează anual la numeroase evenimente precum Zilele Culturale Maghiare din Cluj, Vâltoarea Mureșeană, Zilele Sfântu Gheorghe, Zilele Tineretului din Miercurea Ciuc – Csíki Majális.
La concertul din cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, publicul va putea savura cântece populare, cântece de cătănie, prelucrări orchestrale. Solistul vocal al orchestrei este Petres Tibor, născut în Mădăraș. Orchestra este condusă de Miklós József Jr. Artiștii invitați ai spectacolului sunt Koós Éva și Buta Árpád, cunoscuți în peisajul muzical maghiar din Ardeal.

19:00 MIX Music on Lokal

Loc: strada Aurel Lazăr, nr. 1
Organizator: Lokal

21.00 Concert Loyal

Loc: Casa De Cultură a Sindicatelor
Organizator: Asociația Szent László
Formația Loyal deja revine la Oradea ca acasă. Cu ani în urmă, muzicienii cântau la chefurile din localul Moszkva, iar anul acesta vor urca pe scena Zilelor Sfântului Ladislau pentru a treia oară. Schimbarea de nume și de componență i-a făcut bine trupei, care îmbină bluesul și rock and roll-ul cu o creativitate specială și cu o energie debordantă.
O observație esențială: deși trupa e formată la Budapesta, ea este pe jumătate din Ardeal, iar membrii săi sunt cunoscuți și din alte formații de succes din Ungaria.

VINERI, 28 IUNIE

11.00–20.00 Tradiții din mână-n mână – Târg meșteșugăresc

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului

11.00 Vernisaj de expoziție

În iurtele și corturile similare celor din secolul X publicul va putea admira straiele, armele,
uneltele utilizate în mod uzual de maghiarii din vechime. De asemenea, spectatorii vor putea
asculta cântece vechi și vor putea să-și încerce abilitățile la tras cu arcul.
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

12.00 – 15.00 Proiecție de desene animate maghiare: Bogyó és babóca / Bobiță și Buburuză, Vuk, Szaffi

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L
Organizator: Vándormozi, Asociația Civilă Maghiară

13.00–19.00 Cortul Turismului

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Primăria și Consiliul Local al orașului Vásárosnamény dorește să prezinte valoarea turistică a orașului, precum și posibilitățile oferite bicicliștilor. Orașul iubitor de oaspeți, aflat la întâlnirea râurilor Tisa, Someș și Crasna, are ca motto „ Vásárosnamény – inima Bereg-ului”, care ilustrează poziția culturală, economică și geografică a localității în cadrul regiunii Bereg. ( www.vasarosnameny.hu )
În cadrul Cortului Turismului, amplasat în Cetatea Oradea, vizitatorii vor putea savura gusturile regiunii Bereg, vor putea privi broșurile digitale ale orașului, vor primi pliante cu ce e de văzut și de vizitat în oraș.
În cort va fi reprezentat, ca și co-expozant, Hotelul și Centrul de Conferințe Fenyves, de patru stele, din localitatea Baktarólántháza, un loc care atrage atât prin serviciile sale de bună calitate, cât și prin frumusețea sa și amplasarea sa în apropiere de natură. Vizitatorii vor fi așteptați cu oferte promoționale.
În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau se prezintă și județul Békés, prin intermediul biroului Tourinform.
„Vă invităm să ne descoperiți comorile, lumea văilor Crișurilor, posibilitățile oferite de agroturism! Vizitați-ne și băile termale! Simțiți pe propria piele beneficiile naturale în Gyula, Békéscsaba, Gyopárosfürdő, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Szarvas, Tótkomlós. Județul nostru cu o mie de fețe vă oferă numeroase posibilități de deconectare: puteți înota în apele din zonă, puteți pescui, vă puteți plimba, vâsli în caiac sau canoe sau pur și simplu puteți face drumeții în valea Crișurilor. Fiți musafirii noștri, savurați experiențele oferite și bucurați-vă de ospitalitatea noastră!” – acestea sunt cuvintele cu care reprezentanții județului Békés doresc să vă atragă.

15.00 „Escaladă care trece granițele” – Cross-border climbing – conferință de deschidere

Loc: Cetatea Oradea, Corpul E, etaj I, sala de conferințe
Organizator: Clubul Sportiv și Sală de Escaladă Gecko
Scopul principal al proiectului este de a încuraja inițiativele de cooperare care aduc ONG-urile mai aproape de oameni, prin înființarea unei ligi transfrontaliere – cross-border – de escaladă și organizarea unor evenimente de escaladă în Oradea și Zsombó (Ungaria). Partener în proiect: Echipa de Escaladă Meteora

15.00 Cântece din vechime

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

16.00 Prezentare de straie și arme, demonstrație de luptă

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

17.00–18.00 Jocuri și familiarizare cu instrumente muzicale alături de ansamblurile Csillagocska și Soroglya

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László

17.00 Sub vraja cântecelor religioase – cu contratenorul Viktor József

Invitați: Giordano Filomena (vioară), Ferencz Mercedes Klára (pian, orgă).
În program: Alessandro Stradella, George Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Giovanni
Battista Martini, Franz Schubert, Giuseppe Verdi, César Franck, Michał Lorenc
Loc: Cetatea Oradea, corpul L
Organizator: Asociația Szent László

18.00 Seară de serenade cu Duo Varadiensis – cântece cunoscute, atmosferă plăcută

Lucian Malita – vioară, Thurzó Sándor József, violă
Din program: E. Toselli, Lehár Ferenc, Monti, E. de Cortis, di Capua
Loc: Cetatea Oradea, Corpul M
Organizatori: Duo Varadiensis – 1985
Responsabili program: Fórián Andrea și Thurzó Sándor József

18.00 Concert cu muzică veche

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

19.00 Bormentor – degustare de vin pentru tineri

Loc: Cetatea Oradea, Corpul I
Organizator: Vinoteca Vura
Înainte de concerte degustările de vin alb, răcoros, sunt foarte potrivite.
Vinuri la degustare: Carastelec Friza 2018, Hilltop Cserszegi Fűszeres 2018, Thummerer Bokréta cuvée 2018, Balla Géza Magyarádi Mustos 2018, Gál Tibor Egri Csillag 2018, Tokaji Ker.Ház Sárgamuskotály late harvest 2017.
Rugăm doritorii să se înscrie în avans la numărul 0755.119.958 (Vinoteca Vura). Participarea la eveniment costă 30 de lei.

19.00 Degustare de șampanie și vinuri spumante – Un festival efervescent!

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L
Organizator: Asociația Szent László
Someliera Pálfi Noémi ne va ghida în lumea băutului de șampanie – un gest atât de șic și de elegant. Vor fi degustate, alături de mâncăruri ușoare: Carastelec Frizza alb 2018, Carastelec Frizza Rosé 2018, Balla Géza Clarus Rosé Brut, Carassia Rosé Brut, Balla Géza Clarus Brut, Carassia Classic Brut, Carassia Blanc du Blancs Brut (câștigătoare la categoria sa în cadrul Campionatului Mondial de Șampanie 2018).
Numărul locurilor este limitat, astfel că vă rugăm să vă înscrieți la Punctul Info din Cetatea Oradea. Preț participare: 50 de lei.

20.00 Spectacol Csillagocska

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară
Organizator: Asociația Szent László
În cadrul spectacolului artiștilor Ansamblului de Dansuri Populare Csillagocska, publicul va putea admira dansuri din diverse zone ale Ardealului, dar nu numai. Acompaniamentul muzical live va fi asigurat de artiștii Csillagocska, împreună cu muzicienii orchestrei folclorice Soroglya. După spectacolul care va dura aproximativ o oră, spectatorii vor fi invitați la dans, pentru a încerca pași care mai de care mai interesanți. Astfel, publicul va fi pregătit cum se cuvine pentru concertul susținut de Csík zenekar.

21.00 Concert Csík zenekar

Loc: Cetatea Oradea, scena mare
Organizator: Asociația Szent László
Una din cele mai cunoscute și iubite formaţii din Ungaria, Csík Zenekar, va concerta alături de invitații Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) și Karácsony János (LGT).
Trupa a luat ființă în 1988 și a cântat, la începutul carierei, muzică populară în manieră clasică, uzuală, iar ulterior artiștii au inclus în repertoriu elemente de world music și au început să prelucreze în stil world music melodii ale unor trupe pop-rock.
Formaţia a fost răsplătită cu numeroase premii – unul dintre acestea este distincţia „Fonogram“ pentru albumul „Senki nem ért semmit”/„Nimeni nu înțelege nimic”, care a fost desemnat cel mai bun album la categoria world music. De asemenea, în 2013, formația a primit premiul Kossuth.
De-a lungul carierei, muzicienii au susținut o mulțime de concerte de succes în Ungaria și în străinătate, iar unul din concertele speciale a fost cel de la Festivalul Sziget (în 2012).

22.30 -00.30 „7 regate”

Joc de evadare/Escape room în aer liber
Loc: Șanțul Cetății
Așteptăm înscrierea echipelor formate din minimum 3 membri și maximum 6 membrii, cu vârste între 15 și 19 ani. La start, organizatorii își rezervă dreptul de a reorganiza echipele.
Numărul locurilor este limitat, de aceea vă rugăm să vă înscrieți scriind un email la
nagyvarad@szentlaszlonapok.ro, sunând la 0756.579.371 sau anunțându-vă intenția la Punctul INFO din Cetatea Oradea.
Ocupanții locului I vor câștiga câte un abonament la festivalul Double Rise, cei de pe locul doi vor primi vouchere de 100 de lei/fiecare, oferite de firma DouaRoti pentru achiziționarea de piese de bicicletă. Ocupanții locului III vor primi tricouri cu însemnele Zilelor Sfântului Ladislau.

23.00-24.30 Concert The BlackBirds

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László
Dorința trupei care e numită adesea Beatles-ul maghiar – este, încă de la înființarea din 2004, de a reconstitui atmosfera concertelor legendarilor muzicieni.

SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE

09.00–14.00 Competiție gastronomică tradițională – Degustarea aromelor maghiare

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Competiția gastronomică „Degustarea aromelor maghiare” a devenit un eveniment tradițional în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Nici anul acesta nu va lipsi festinul de arome și, în plus, evenimentul gastronomic va avea și un scop caritabil: oferirea de burse pentru studenții Universității Creștine Partium. Peste 10 echipe – din Oradea, din regiune, dar și din Ungaria și din T ranscarpatia – vor găti mâncărurile lor tradiționale preferate sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 9, în curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea. Ce mâncăruri vor putea fi gustate nu vă dezvăluim încă, dar să știți că vor fi atât supe, cât și felul doi sau desert. Și vom prăji și un purcel de lapte. Și de această dată doritorii vor putea savura mâncărurile echipelor în schimbul unei monede Sfântulu Ladislau. O monedă = 8 lei, două monede = 15 lei, iar trei monede = 20 de lei. Ele vor fi primite de cei interesați în schimbul donațiilor. De asemenea, la fața locului va exista o cutie specială pentru donații. Sumele adunate vor fi oferite de către organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, sub motto-ul „Gustul carității”, studenților cu rezultate deosebite de la Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte, studenți eligibili pentru bursele Educație și Creație Vizuală. Oferirea acestor burse are ca scop participarea studenților la proiecte care acoperă nu doar cadrul universitar, ci se desfășoară în contexte sociale și profesionale mai largi. Nu în ultimul rând, vă spunem că atât gătitul, cât și mâncatul cu poftă vor fi însoțite de muzică bună.
În timpul evenimentului, de la ora 11, vor cânta muzicienii de la Hollóének Hungarica, iar de la ora 13, vă va încânta Orchestra Țigănească Bihari din Debrecen.
Vă așteptăm cu mult drag!

9.30 Cântece din vechime

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

10.00–20.00 Tradiții din mână-n mână – Târg meșteșugăresc

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului

10.00–19.00 Demonstrații de medicină alternativă

Sfaturi, demonstrații de medicină alternativă, osteopatie, alte metode tradiționale de terapie.
Loc: Cetatea Oradea, Corpul M, la subsol

10.00 Descoperirea Palatului Princiar – Tur ghidat al Palatului Princiar și al Muzeului Cetății – în limba maghiară de la ora 10:00, în limba română de la ora 12:00

Organizator: Muzeul orașului Oradea

10.00 Întâlnirea orădenilor de pretutindeni

Loc: Cetatea Oradea, corpul M
Organizator: Asociația Pro Partium

10.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

Șoimăritul este una dintre moștenirile cele mai vechi ale maghiarimii. Șoimul simbolizează valori care conectează trecutul cu viitorul și transmite putere și armonie celor care îl admiră.
Chiar și în zilele noastre, în secolul XXI, el apără în mod natural aeroporturi, precum și stabilimente industriale și agricole împotriva stolurilor de păsări. Maghiarii din vechime vânau călare, cu ajutorul șoimilor, iar azi foarte puțini mai păstrează această tradiție. Cine va vedea pe viu demonstrațiile de șoimărit călare va înțelege de ce șoimul este unul din cele mai importante și mai vechi simboluri ale maghiarimii. Echipe participante: echipa de arcași ai Fundației Publice Turanul Maghiar – Fót, Asociația de Păstrare a Tradițiilor Pusztai Róka, Asociația Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna, șoimarul călare Krekács Zoltán, Asociația Turáni Hagyományéltető – Ceglédbercel, Fehérholló Öskü și echipa de muzică veche.

10.00–17.00 Cortul Universității Creștine Partium

Loc: Cetatea Oradea
Organizator: Universitatea Creștină Partium, Nyíri Enikő
Doritorii vor putea afla mai multe despre Universitate, despre programul Erasmsus, despre învățarea continuă și alte teme conexe.

10.00–19.00 Cortul Turismului

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Primăria și Consiliul Local al orașului Vásárosnamény dorește să prezinte valoarea turistică a orașului, precum și posibilitățile oferite bicicliștilor. Orașul iubitor de oaspeți, aflat la întâlnirea râurilor Tisa, Someș și Crasna, are ca motto „ Vásárosnamény – inima Bereg-ului”, care ilustrează poziția culturală, economică și geografică a localității în cadrul regiunii Bereg. ( www.vasarosnameny.hu )
În cadrul Cortului Turismului, amplasat în Cetatea Oradea, vizitatorii vor putea savura gusturile regiunii Bereg, vor putea privi broșurile digitale ale orașului, vor primi pliante cu ce e de văzut și de vizitat în oraș.
În cort va fi reprezentat, ca și co-expozant, Hotelul și Centrul de Conferințe Fenyves, de patru stele, din localitatea Baktarólántháza, un loc care atrage atât prin serviciile sale de bună calitate, cât și prin frumusețea sa și amplasarea sa în apropiere de natură. Vizitatorii vor fi așteptați cu oferte promoționale.
În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau se prezintă și județul Békés, prin intermediul biroului Tourinform.
„Vă invităm să ne descoperiți comorile, lumea văilor Crișurilor, posibilitățile oferite de agroturism! Vizitați-ne și băile termale! Simțiți pe propria piele beneficiile naturale în Gyula, Békéscsaba, Gyopárosfürdő, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Szarvas, Tótkomlós. Județul nostru cu o mie de fețe vă oferă numeroase posibilități de deconectare: puteți înota în apele din zonă, puteți pescui, vă puteți plimba, vâsli în caiac sau canoe sau pur și simplu puteți face drumeții în valea Crișurilor. Fiți musafirii noștri, savurați experiențele oferite și bucurați-vă de ospitalitatea noastră!” – acestea sunt cuvintele cu care reprezentanții județului Békés doresc să vă atragă.

10.30–12.00 Body Art și Zumba – Gimnastică de dimineață cu Vári Nagy Mónika și cu Kovács Miklós

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

10.30 Yoga pentru întreaga familie

Cu instructoarea autorizată Csepregi Janka Zsófia
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

11.00 Pe urmele Sfântului Ladislau în Ardeal – proiecție de film

Loc: Cetatea Oradea, corpul L
Organizator: Asociația Szent László

11:00 Vizită ghidată la Apotecha Rodia – cea mai veche farmacie din Oradea

Vizita ghidată în limba maghiară va începe la ora 11, iar cea în limba română va începe la ora 13.
Numărul maxim de vizitatori/grup: 30.
Locul, aflat în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Oradea, este cea mai veche farmacie a orașului, care a avut această funcțiune timp de aproape 250 de ani – una dintre capodoperele istoriei farmaceutice ale oraşului Oradea. Vizitatorii vor putea admira vasele și recipientele farmaceutice vechi, instrumentele vechilor farmaciști, mobilierul original, restaurat al oficinei, frescele vechi, conservate, de pe tavan, picturile murale, precum și o colecție cu 1.500 de obiecte, realizată cu ajutorul comunității.
Organizator: Biroul de Turism Religios al Episcopiei Romano-Catolice Oradea

11.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

Luptătorii vor prezenta armele, armurile, tehnicile de luptă din secolul X și vor reconstitui astfel
de lupte în confruntări individuale și de grup.

11.00 Concert Hollóének Hungarica

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László

11.00 Activități pentru mame și copii cu vârsta de până la 3 ani

Sub coordonarea lui Sziraczki Katalin
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est – Cortul Mama și bebelușul

11.00 Se prezintă Punctul Poveștilor Populare din cadrul Centrului Cultural Debrecen

de la ora 11 și de la ora 14 – depănare de povești populare
de la orele 11.20 și 14.20 – realizare de păpuși și jocuri de îndemânare
de la ora 13 și de la ora 16 – să împletim, să frământăm, să cioplim! Activități meșteșugărești din materii prime naturale
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est – Cortul Punctul Poveștilor Populare

11:00 Escaladă care trece peste granițe și limite

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizator: Clubul Sportiv și Sala de Escaladă Gecko
Haide și tu să vezi că ești priceput fără limite! Te așteptăm să îți testezi aptitudinile. Haide la sală și fă-ți noi prieteni!
Finanțator: Programul Interreg V-A România-Ungaria

11.30–12.00 Fragmente din povestea-spectacolul „Túl a Maszat-hegyen” / „Dincolo de Muntele

Mânjit” – 15 copii vor urca pe scenă în cadrul programului Teatru în școală, școală în teatru.
Interpreți: Trupa de Teatru Lilliput, regizoare: Bartal Kiss Rita.
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizator: Fundația Partitipatio

12.00 NiaTánc – Dans și mișcare cu Szabó Andrea

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Fundația Partitipatio

12.00 Demonstrație de luptă pedestră

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

12.00–17.00 Activități de lucru manual

Loc: Parcul Cetății, Cortul Meșteșugăresc
• Activități de terapie prin artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, susținute de psiholoaga Bencze Blanka
• Împâslire, realizare de bijuterii, împletituri, decorare de articole din piele – activități sub coordonarea Asociației Aranykapu
• Activități sub coordonarea cercetașilor: cum aprinzi un foc, cum faci un nod solid, bazele acordării primului ajutor și multe alte activități și jocuri pentru copii cu vârste între 8 și 14 ani.
• realizarea de obiecte de decor prin tehnica specială cu fâșii de hârtie (quilling)
• activități sub coordonarea Serviciului Internațional de Salvare a Copiilor
• împletituri, realizarea de obiecte din cârpe, croșetat, realizare de felicitări, totul sub coordonarea unor meșteșugari din Transcarpatia

12.00 Yoga pentru gravide

Mișcare recomandată începând cu săptămâna 13 de sarcină – pregătește corpul pentru o naștere mai ușoară. Să aduceți cu voi haine lejere și apă.
Activitate coordonată de Hoffmann Kinga, mamă a doi copii, instructor de yoga pentru gravide
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

12.30 Arhitectul Vágó József, Școala de Poliție și orașul ideal – prezentare realizată de Zuh Deodáth, specialist în istoria filosofiei și istoria ideilor (MTA BTK Institutul de Filosofie, Budapesta)

La cerere, în cadrul evenimentului se va realiza un rezumat al prezentării în limba română și/sau engleză
Loc: Cetatea Oradea, Corpul I
Organizator: Asociația Szent László
Prezentarea are mai multe obiective:
• pe de o parte reașezarea lui Vágó József în contextul stabilit în anii 1910 de realizările economice, sociale și arhitecturale,
• pe de altă parte, prezentarea dorește să obțină mai mult. Școala de Poliție (actualul sediu al Universității din Oradea) este vestitorul planurilor și concepției ulterioare ale lui Vágó pe tema orașului ideal. Dat fiind faptul că aceste planuri și viziuni s-au realizat doar parțial sau nu s-au realizat deloc, putem spune că Oradea găzduiește cea mai închegată realizare artistică a lui Vágó.

13.00 Muzică pentru un prânz delicios – Orchestra Țigănească Bihari (Debrecen)

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László

13.00 3 purceluși și Casa Iepurașului – teatru de păpuși în 15 minute

Va interpreta trupa de teatru de păpuși Szivárvány
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est podium
Organizator: Biroul Turistic din Vásárosnamény

14.30 Cântece din vechim

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

15.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

16.00 Concert de muzică veche – Kájoni Consort

Loc: Biserica din Cetatea Oradea
Organizator: Asociația Szent László
Grupul de muzică veche Kájoni Consort s-a format în 1988 și cântă melodii vocale și instrumentale din perioada Renașterii și barocului timpuriu. Pe lângă acestea, ei cântă și melodii ale unor compozitori ardeleni, dar și melodii culese și arhivate de Ioan Căianu. Kájoni Consort au concertat adesea atât în România, cât și în străinătate.

Concertul are loc și cu o ocazie specială: se împlinesc 390 de ani de la nașterea I oan Căianu/Kájoni János/Ioannes Caioni – un călugăr franciscan din Transilvania, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor de anvergură renascentistă în plină epocă a Barocului.

16.00 Așa să facem cu toții! – activități, alături de Iván Enikő, pentru mame și copii de până la 3
ani, cu dans și cântece

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est – Cortul Mama și Copilul

17.00 Concert pentru copii al trupei Misztrál

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
„E atât de bine să fii copil… chiar și dacă creștem încet-încet”, spun membrii formației Misztrál din Ungaria, care vor susține în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau un concert pentru copii cu titlul Álomkófic.
„De ani de zile ne pregăteam să scoatem pe piață un album pentru copii în care versurile se îmbină cu melodiile, melodiile se îmbină cu copiii și astfel poezia poate deveni, pe nesimțite, parte din viața lor. Melodiile le-am scris din suflet pentru copii mici de tot, pentru școlari mici, pentru școlari mai mari, pentru adolescenți și pentru toți cei care simt în ei înșiși diversitatea lumii care ne înconjoară”, detaliază muzicienii.

17.30 Concert Plânge taragotul – de la Sfântul Ladislau la Rákóczi și mai departe – bucăți muzicale maghiare

Vor interpreta: Cvartetul de Taragot Gregus și Váradi Dalnokok
Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară
Organizator: Váradi Dalnokok, Asociația Szent László

17.30 Demonstrație de arme și de lupte călare

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

18.30 Demonstrație de luptă pedestră

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

19.00 Concert cu muzică veche

Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

19.00 Concert Neonhal

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László
Melodiile artiștilor de la Neonhal/Peștele-neon vorbesc despre relația omului cu Dumnezeu, despre ajungerea la credință, despre credința trăită în viața de zi cu zi. Stilul trupei îmbină rockul anilor ’60 cu blues-ul și cu pop-ul.
Mesajul formației este că, deși ne deosebim în multe privințe, cu toții „suntem în aceeași barcă”. De altfel, și motto-ul lor este unul acvatic: „Înoată împotriva curentului!”.

19.00 Degustare cu Producătorul de vin al Anului – Balla Géza!

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L
Organizator: Vinoteca Vura
„…dă scânteie iubirii, aripi gândurilor, flacără călăuzitoare prieteniei”, conform specialistului Dr.Csávossy György. Dr. Balla Géza este primul producător maghiar de peste hotare care a câștigat titlul de Producătorul de Vin al Anului în Ungaria – cel mai important titlu de acest fel din țară. Vinuri care vor fi degustate: Frizzy 2018, Sauvignon Blanc 2018, Furmint 2016, Cadarca 2017, Fetească Neagră 2017, Cadarca 2016, Fetească Neagră – Cabernet Franc.
Numărul locurilor este limitat, astfel că rugăm doritorii să se înscrie la numărul de telefon 0755.119.958.
Prețul participării la degustare: 60 de lei.

19.30–21.00 Concert Péterfy Bori & Love Band

Loc: Cetatea Oradea, scena mare
Organizator: Asociația Szent László
Succesul formației Péterfy Bori & Love Band se datorează creativității muzicale a artiștilor, concertelor lor dinamice și hiturilor melodioase. Trupa s-a format în 2007 și în același an a apărut primul lor album – fără titlu, care a devenit disc de aur și apoi de platină.
Până azi, melodiile de pe primul album sunt cele mai fredonate. Între hiturile trupei, mai vechi și mai noi, se numără Hajolj bele a hajamba/Apleacă-te în părul meu, Vámpír/Vampir, Délelőttök a kádba/Până-mese în cadă, Ópium/Opium, Téged nem/Pe tine nu.

21.30–23.00 Concert Ocho Macho

Loc: Cetatea Oradea, scena mare
Organizator: Asociația Szent László
O întâlnire reușită între reggae, ska, punk și latino, trupa Ocho Macho a fost înființată în 2003 și a câștigat, de-a lungul anilor, premii importante. Muzicienii au urcat pe scenă la cele mai importante festivaluri din Ungaria, dar și la festivaluri internaționale ca VOLT sau Sziget. În cadrul Sziget, Ocho Macho a urcat pe scenă chiar înaintea lui Robbie Williams. Hiturile formației includ Jó nekem/Mi-e bine, El mundo fantastico/Lumea fantastică, Pancho, Képzeld el másképp/Imaginează-ți altfel (feat. Kowalsky) Pentru artiști, iubirea primită de la public și felul în care se simte el e cea mai importantă. „Pe noi ne bucură dacă oamenii se pot relaxa pe muzica noastră, e important să ne distrăm, să ne simțim bine împreună. Tocmai de asta ne numim concertele antidepresive eficiente – oferim și primim multă bucurie și iubire – e o situație win-win”, detaliază Kirchknopf Gergő, vocalul trupei.

DUMINICĂ, 30 IUNIE

9.30 Cântece din vechime

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

10.00–20.00 Tradiții din mână-n mână – Târg meșteșugăresc

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului

10.00–19.00 Demonstrații de medicină alternativă

Sfaturi, demonstrații de medicină alternativă, osteopatie, alte metode tradiționale de terapie.
Loc: Cetatea Oradea, Corpul M, la subsol

10.00 Descoperirea Palatului Princiar – vizită ghidată a Palatului Princiar și a Muzeului Cetății – în limba română și în limba maghiară de la ora 10:00, 12:00 și 14:00.

Organizator: Muzeul orașului Oradea

10.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

10.00–17.00 Cortul Universității Creștine Partium

Loc: Cetatea Oradea
Organizator: Universitatea Creștină Partium, Nyíri Enikő
Doritorii vor putea afla mai multe despre Universitate, despre programul Erasmsus, despre învățarea continuă și alte teme conexe.

10.00–19.00 Cortul Turismului

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Primăria și Consiliul Local al orașului Vásárosnamény dorește să prezinte valoarea turistică a orașului, precum și posibilitățile oferite bicicliștilor. Orașul iubitor de oaspeți, aflat la întâlnirea râurilor Tisa, Someș și Crasna, are ca motto „Vásárosnamény – inima Bereg-ului”, care ilustrează poziția culturală, economică și geografică a localității în cadrul regiunii Bereg. (www.vasarosnameny.hu)
În cadrul Cortului Turismului, amplasat în Cetatea Oradea, vizitatorii vor putea savura gusturile regiunii Bereg, vor putea privi broșurile digitale ale orașului, vor primi pliante cu ce e de văzut și de vizitat în oraș. În cort va fi reprezentat, ca și co-expozant, Hotelul și Centrul de Conferințe Fenyves, de patru stele, din localitatea Baktarólántháza, un loc care atrage atât prin serviciile sale de bună calitate, cât și prin frumusețea sa și amplasarea sa în apropiere de natură.
Vizitatorii vor fi așteptați cu oferte promoționale.

În cadrul Zilelor Sfântului Ladislau se prezintă și județul Békés, prin intermediul biroului Tourinform.
„Vă invităm să ne descoperiți comorile, lumea văilor Crișurilor, posibilitățile oferite de agroturism! Vizitați-ne și băile termale! Simțiți pe propria piele beneficiile naturale în Gyula, Békéscsaba, Gyopárosfürdő, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Szarvas, Tótkomlós. Județul nostru cu o mie de fețe vă oferă numeroase posibilități de deconectare: puteți înota în apele din zonă, puteți pescui, vă puteți plimba, vâsli în caiac sau canoe sau pur și simplu puteți face drumeții în valea Crișurilor. Fiți musafirii noștri, savurați experiențele oferite și bucurați-vă de ospitalitatea noastră!” – acestea sunt cuvintele cu care reprezentanții județului Békés doresc să vă atragă.

11.00 Tur ghidat arhitectural – Secession și modernitate – arhitectura la trecerea dintre secole Ghizi: Hausmann Cecília și Zuh Deodáth

Loc de întâlnire: Intersecția străzilor Republicii și Mihai Eminescu
Începere tur ghidat în limba maghiară: ora 11:00.
Începere tur ghidat în limba română: ora 14:30.
Durata fiecărui tur: 2,5 ore.
Număr maxim de participanți: 20 de persoane. Participarea este gratuită, pe bază de înscrieri prealabile care se pot face la adresa nagyvarad@szentlaszlonapok.ro sau la Punctul INFO din Cetatea Oradea.
În cadrul plimbării, ghizii vă vor arăta în câte forme felurite s-a adaptat orașul la dezvoltarea tehnică ce a avut loc la trecerea dintre secolele XIX și XX, ce fel de realizări au fost posibile și în ce fel ilustrează clădirile spiritul belle époque. Palatele orădene și detaliile lor arhitecturale vor fi comparate cu clădiri europene similare și le va fi făcută cunoscută istoria, precum și importanța în istoria artei.

11.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

11.00 Activități pentru mame și copii cu vârsta de până la 3 ani

Sub coordonarea lui Sziraczki Katalin
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est – Cortul Mama și bebelușul

11.00 NiaTánc – Dans și mișcare cu Szabó Andrea

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizator: Fundația Partitipatio

11.00–13.00 Secretele realizării de hârtie cu tehnici speciale – eveniment pentru copii

Cortul Eco – Cortul comun al Eco-Mountain Transylvania și al Recognize
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

11.00–13.00 Să facem ceva nou din ceva vechi (reciclare și reutilizare a deșeurilor pentru cei mici și cei mari)

Cortul Eco – Cortul comun al Eco-Mountain Transylvania și al Recognize
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

12.00 Peregrinaj de dans popular în Bazinul Carpatic – cu ajutorul lui Heit Lóri și al formației sale

Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László

12.00 Demonstrație de luptă pedestră

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

12.00 – 14.30 Proiecție de desene animate maghiare: Ludas Matyi, János Vitéz

Loc: Cetatea Oradea, Corpul L
Organizator: Vándormozi, Asociația Civică Maghiară

12.00–17.00 Activități de lucru manual

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est – Cortul Meșteșugăresc
• Activități de terapie prin artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, susținute de psiholoaga Bencze Blanka
• Împâslire, realizare de bijuterii, împletituri, decorare de articole din piele – activități sub coordonarea Asociației Aranykapu

13.00 Spiridușul jucăuș

Jocuri și povești interactive cu copiii, sub coordonarea Trupei Manócska.
Activitate adresată copiilor între 3 și 10 ani.
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Fundația Partitipatio

13.00–15.00 Jocuri pe teme de protecția mediului înconjurător

Cortul Eco – Cortul comun al Eco-Mountain Transylvania și al Recognize
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

14.30 Cântece din vechime

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

15.00 Demonstrație de șoimărit călare și bătălie de nomazi pe cai

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

15.00–16.00 Să vorbim despre dezvoltarea durabilă

Cortul Eco – Cortul comun al Eco-Mountain Transylvania și al Recognize
Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est

16.00 Demonstrație de arme și de lupte călare

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

16.00 Așa să facem cu toții! – activități, alături de Iván Enikő, pentru mame și copii de până la 3 ani, cu dans și cântece

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est – Cortul Mama și Bebelușul

17.00 Demonstrație de luptă pedestră

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

17.00 Concert pentru copii cu formația Alma

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară
Trupa Alma a cântat iniţial pentru adulţi, dar în urma unei invitaţii, a susținut un concert pentru copii care a avut mare succes. Prin urmare, a primit imediat numeroase solicitări asemănătoare. Nu a trecut multă vreme şi membrii trupei au constatat că susțin aproape exclusiv concerte pentru copii. Datorită acestui fapt, artiștii susţin că, de fapt, copiii i-au ales pe ei. Formația Alma susține anual sute de concerte cu casa închisă, în Ungaria şi în străinătate.

18.00 Program folcloric al Ansamblului de dans popular Hajdú din Debrecen – „E frumos păunul fiindcă aurite-i sunt penele”

Fragmente ale spectacolului ansamblului din cadrul prestigioasei competiții F ölszállott a páva/ Păunul și-a luat zborul
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László

18.00 Concert cu muzică veche

Loc: Parcul Cetății, Poarta de Est
Organizatori: Asociația Pro Partium, Asociația Civică Maghiară

18.00 Yoga pentru femei

Cu instructoarea autorizată Csepregi Janka Zsófia

18.00 Degustare de pălincă – cu expertul Nagy Botond, producător de pălincă

Doritorii vor putea degusta șapte tipuri de pălincă:
• Pălincă de prună – din soiul de prună Stanley, premiată cu aur
• Irsai Olivér – pălincă de struguri premiată cu aur
• Pălincă provenită din bere
• Pălincă de cireșe amare – premiată cu aur, regina fructelor de pădure
• Pălincă de gutui
• Pălincă de caise – produsă din caise din soiul Gönci
• Pălincă de zmeură
Este necesară înscrierea prealabilă la Punctul Info al Zilelor Sfântului Ladislau situat în Cetatea Oradea.
Prețul degustării: 30 lei.
Loc: Cetatea Oradea, Corpul L
Organizatori: Asociația Prietenele Vinului, Oradea, Asociația Szent László

18.15 Concert Debrecen Dixieland Jazz Band

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară
Organizator: Asociația Szent László
Muzicienii au cântat cu succes în aproape toate țările din Europa, dar și în patria jazzului, în SUA…
În repertoriul formației sunt incluse evergreen-uri din genul dixieland, compoziții proprii, dar și melodii klezmer, hot jazz sau gospel.

20.00–21.00 Concert Vintage Dolls

Loc: Cetatea Oradea, scena mare
Organizator: Asociația Szent László
Vintage Dolls – trioul vocal și trupa lor de acompaniament – prelucrează celebre melodii polifonice americane din anii 1930-40.
Trupa este alcătuită din cântărețe talentate, cunoscute pe plan internațional, precum Nagy Lili, Munkácsy Eszter și Szász Ágnes. Scopul lor este de a familiariza publicul cu acest stil vechi muzical, aproape uitat. Repertoriul lor prezintă lumea muzicii de la mijlocul secolului trecut, iar peisajul este întregit de elemente vestimentare tipice acelei perioade. Astfel, cântărețele amintesc și prin apariția lor de frumoasele vremuri din anii 1930-40.

21.00 Concert cu starurile Neoton Família

Loc: Cetatea Oradea, scena mare
Organizator: Asociația Szent László
Holnap hajnalig, Tini-dal, Yo-yo, Eszterlánc, Monte Carlo, Sandokan, Santa Maria, Don Quijote, 220 felett – iată doar câteva din șlagărele iubite de publicul Neoton Família. Aceste hituri – și multe alte melodii – vor putea fi savurate în cadrul concertului de închidere a Zilelor Sfântului Ladislau 2019.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor