Cu toate acestea, principiul raclettei se răspândește numai din anii 1960/1970, când un singur păstor, seara, a lăsat-o prea prea aproape de foc.
Păstorii au găsit ideea excelentă! Și cum practica s-a răspândit în văi, rețeta s-a dezvoltat pentru a fi însoțită astăzi de cartofi, carne și bineînțeles, un bun vin alb de Savoy!
Această brânză a fost creată în Elveția, în cantonul Valais, în Evul Mediu.
Ciobanii elvețieni au tăiat în mod tradițional o roată de brânză în jumătate, înainte de a o așeza peste un foc de lemn, pentru a o savura, topită, pe cartofi. Inițial, se numea “brânză prăjită”. Termenul “raclette”, nu a apărut decât în secolul al XIX-lea.. În Elveția, se obinuiește să se numească “Bagne”, “Conches” sau “raclette”.
În ceea ce privește secretele gustului ei, vine de la vacile locale, hrănite cu iarbă și fân. De asemenea, trebuie să luăm în considerare perioada de câteva luni de îmbătrânire într-o pivniță (patru până la cinci luni în Savoia) și un minim de grăsime de 45%.
Raclette – denumirea brânzei și a mâncării este adesea întâmpinată cu suspine de apreciere și dorință la prima mențiune. Oricine a experimentat această tradiție seculară, probabil nu o va uita niciodată. Gândiți-vă la prima dumneavoastră brânză la grătar sau la macaroane cu brânză, brânză de înaltă calitate. Amintiți-vă de sentimentul reconfortant și experiența delicioasă. Acum vreau să vă imaginați înmulțirea acelui sentiment cu cel puțin cinci. Asta va face Raclette!!!
Raclette este o brânză tradițională elvețiană din lapte de vacă, care are o vârstă de cel puțin trei luni și se termină cu băi de sare pentru a-și dezvolta aroma și gustul. Rezultatul este o pastă uscată, dar foarte cremoasă, decadentă, care desigur imploră să fie topită. Majoritatea oamenilor vă vor spune că masa pe bază de brânză a fost începută în jurul focurilor de tabără, de vânători care au mâncat în principal cartofi, murături și carne în timpul vânătorilor lungi. Povestea spune că brânza a ajuns prea aproape de foc, s-a topit peste cartofi și s-a născut Raclette (mâncarea).
Veți avea nevoie de Raclette, cartofi și cornichoni pentru cea mai de bază versiune a acestei mese. Îmi place să includ și felii subțiri de Speck, pâine, ceapă murata și o salată verde mare când fac asta pentru prieteni. Indiferent ce alegeți, vă veți aminti de ea și nu vă va părea rău.
Povestea noastră s-a născut în urma unui city break la Paris, în perioada Târgului de Crăciun. Acolo am descoperit Raclette și gustul său delicios. Am căutat acest cașcaval în țara și nu l-am găsit. Așa a apărut ca o dorință și o oportunitate de a-l aduce și la noi.
Ideea s-a concretizat un an mai târziu, când am reușit să amenajam un foodtruck pentru a participa la Târgul de Crăciun 2017 din Oradea.
Anul acesta am reușit să ne împlinim visul și să deschidem și prima locație Raclette, și sperăm că nu va fi singura. La noi totul este pe bază de cașcaval raclette în preparatele de baza, de la burgeri cu caşcaval, cartofi prăjiţi sau fierţi cu caşcaval, sandwich cu caşcaval samd, iar deserturile conțin o altă brânză cui tradiţie în Italia –ricotta- cu diferite arome regăsite în Cannoli Sicilieni şi Cheesecake. Toate produsele pe care le găsiţi în oferta noastră sunt facute de noi.
Preparate
Burger Raclette
Sandwich Raclette
Cartofi prăjiţi Raclette
Cartofi fierţi Raclette
Raclette toast cu unt şi mirodenii
Italian Hot Dog
Piept de pui crispy cu sos
Nachos cu Raclette
Nachos cu sos de brânză
Cartofi prăjiţi la cornet
Meniu Crispy cu cartofi prăjiţi şi sos
Sandwich cu prosciuto
Sandwich cu salam
Deserturi
Cannoli Sicilieni cu fistic
Cannoi Sicilieni cu ciocolată
Cheesecake cu piure de fructe de pădure
Cheesecake cu piure de mango
Cremă de castane
Ecler cu crunch de fructe roşii
Ecler cu crunch bezea şi lămâie
Ecler cu ciocolată
Ecler cu caramel
Ne găsiţi la tel 0745 224 222 sau în Oradea, P-ţa Ferdinand nr 3 (vis a vis de Tarom)
Sau pe https://www.facebook.com/raclette.ro/ şi https://raclette.business.site/
Cu deserturile ne puteţi găsi şi la Târgul de Crăciun din P-ţa Unirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!