Rasismul poate fi învins

De Crina Dobocan
3Comentarii
Rasismul poate fi învins
© Aspecte de la vernisajul din holul mare al CCS Foto: Crina Dobocan
Miercuri, 16 noiembrie, de Ziua Internaţională a Toleranţei, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a organizat o expoziţie de postere cu mesaje de toleranţă, realizate de preşcolari şi elevi de la grădiniţe şi şcoli din Germania.

Elevii au transmis, prin posterele lor, o serie de mesaje împotriva rasismului şi excluderii sociale, militând pentru toleranţă. Altele transmit, prin jocul lor de cuvinte, o meditaţie asupra contrazicerii şi a prejudecăţilor. La vernisaj au luat parte elevi şi profesori din mai multe şcoli din Oradea, care au avut ocazia să desluşească gândurile şi opiniile colegilor lor din Germania.

Proiectul a luat naştere în anul 2015, când elevii (din anul II de studiu, specializarea designer mass-media) de la Şcoala Johann-Jakob-Widmann au realizat mai multe proiecte şcolare. Între acestea a avut loc şi o demonstraţie PEGIDA. Concret, elevii au trebuit să se informeze cât mai mult despre realitățile dezvoltării actuale și să prelucreze cu aceste informații un tablou specific situației.

„Ei au fost ghidați, având în prim-plan prejudecăți comune, dar diferențiate, în mare parte prin criterii concrete, verificate pe baza unor întrebări. Li s-au dat indicații atât în ceea ce privește aspectele istorice, cât și cele sociale, culturale și religioase. Elevii au trebuit să realizeze din rezultatele cercetării lor un poster sau un poster în serie, care să stârnească curiozitatea și meditația asupra toleranței”, a explicat Marius Creţu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea.

Spre dialog

Astfel, s-au obținut postere de o foarte bună calitate și diferențiate, care au un foarte bun potențial de a face câteva puncte de conectare spre un dialog. Prin vizita la o școală a fost acest potențial al posterelor întâmplător „descoperit”. „Interpelarea DGB-ului și ideile care apar pe postere le-am putut face accesibile unei publicații lărgite, au avut parte de sprijinul nostru. Noi ne bucurăm că aceste motive nu apar doar într-o expoziție din Baden-Württenberg, ci pot fi duse mai departe prin munca noastră. Mulțumim pentru sprijin Fundației comunitare Heilbronn și Casei de Economii Heilbronn, care au făcut din motivele de pe postere niște mape, sub forma unor cărți poștale, pentru școlile din Heilbronn. Prin colaborarea cu Sindicatele IG Metall Neckarsulm – Heilbronn, NNG, Verdi Heilbronn și GEW, a fost posibilă realizarea unei expoziții de călătorie cu posterele elevilor. Asta înseamnă pentru noi – elevii și profesorii implicați din școală – o formă specială de apreciere a muncii noastre”, a mărturisit Michael Schatz, directorul școlii.

Ziua Internaţională a Toleranţei este marcată anual, la data de 16 noiembrie, pentru a îndemna omenirea la înțelegere și respect reciproc, dialog și cooperare între culturi, civilizații și popoare, pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de violență și ură.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor