Răspunderea personalului medical pentru malpraxis

1Comentariu
Anabella Mihuț avocat colaborator „DOSEANU & ASOCIAȚII” SOCIETATE PROFESIONALĂ DE AVOCAȚI.
Anabella Mihuț avocat colaborator „DOSEANU & ASOCIAȚII” SOCIETATE PROFESIONALĂ DE AVOCAȚI.
Malpraxisul medical este definit în Legea nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătății ca fiind: ”eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice”.

Malpraxisul este o greșeală, o neglijență profesională care ar fi putut fi evitată și care a avut drept rezultat vătămarea sănătății, a integrității corporale sau chiar pierderea vieții pacientului.

Așadar, intră în sfera malpraxisului, orice vătămare produsă de către personalul medical pacientului, indiferent dacă este rezultatul unei greșeli produse din neglijență, imprudență ori slabă pregătire profesională. De asemenea, nu are relevanță juridică etapa procesului medical în care se afla pacientul în momentul în care a suferit prejudiciul, respectiv prevenție, diagnostic sau tratament.

În privința mijloacelor legale de tragere la răspundere și reparare a prejudiciului, este important să subliniem faptul că personalul medical răspunde atât disciplinar, în fața organelor de control intern ale profesiei, cât și civil și penal, în fața instanțelor de judecată și a organelor de urmărire penală.

Răspunderea disciplinară a cadrelor medicale poate fi antrenată dacă este cazul, în baza unei plângeri adresată Colegiului Medicilor din circumscripția căruia face parte medicul respectiv.

În ceea ce privește răspunderea civilă, conform legii menționate, personalul medical răspunde civil pentru orice prejudiciu produs pacientului prin încălcarea principiilor de exercitare a profesiei. Acest prejudiciu reprezintă echivalentul pecuniar al vătămării aduse, atât prin malpraxis, fiind de cele mai multe ori vorba de o vătămare fizică în concus cu cea psihică, cât și prin atingeri aduse dreptului la imagine, la demnitate și la viața privată.

Desigur că în situația în care încălcarea normelor prin care s-a produs malpraxisul constituie infracțiune, aceste despăgubiri se pot obține și prin constituirea ca parte civilă în procesul penal, în cazul în care se formulează și o plângere penală împotriva medicului.

De asemenea se impune să facem precizarea că pot fi trase la răspundere și unitățile sanitare, publice sau private, furnizoare de servicii medicale, care răspund civil pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, în solidar cu acesta, precum și pentru prejudiciile cauzate, în mod direct sau indirect, pacienților, generate de nerespectarea reglementărilor interne ale unității sanitare.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor