Reclamă un conflict de interese în numirea Olimpiei Mintaş la Mediu

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
11Comentarii
Florica Cherecheș și Olimpia Mintaș
Florica Cherecheș și Olimpia Mintaș
Deputatul Florica Cherecheş acuză un conflict de interese la noul director de la Mediu, implicată de partea fermei de porci pentru reautorizarea Nutripork în Ioşia.

Numirea Olimpiei Mintaş în funcţia de director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor nu rămâne fără ecou. În contextul în care, prin firma Acormed SRL, Mintaş este evaluator pentru societatea Nutripork, ce se află în proces de reautorizare pentru ferma de porci din Ioşia, deputatul Florica Cherecheş a interpelat-o deja pe ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, membră ALDE, la fel ca Olimpia Mintaş.

În demersul său, Cherecheş pune problema conflictului de interese în care s-ar afla Olimpia Mintaş, chemată acum să decidă dacă Nutripork primeşte sau nu un nou acord de mediu, după ce tot Mintaş, ca evaluator, s-ar fi exprimat deja în favoarea obţinerii autorizaţiei. Ferma de porci din Ioşia este indicată ca principală sursă a duhorii ce planează frecvent peste cartierele Ioşia şi Rogerius, afectând zeci de mii de orădeni prin mirosul greu suportabil.

Florica Cherecheş subliniază coincidenţa detaşării Olimpiei Mintaş de la Agenţia Naţională de Mediu la Agenţia din Bihor – autoritate decidentă în cazul Nutripork – tocmai în perioada analizării dosarului pentru reautorizarea de care această societate are nevoie.

„Revoltător”

Redăm în cele ce urmează textul prin care Cherecheş a interpelat-o pe ministrul Mediului:

„Stimată doamnă ministru,

Din memoriile adresate în ultimul an Ministerului pe care-l conduceți, vă este cunoscut faptul că în municipiul Oradea, de 10 ani, își desfășoară activitatea o fermă de porci, aparținând firmei Nutripork, fermă care produce mirosuri insuportabile pentru zeci de mii de orădeni. Ferma este acum în proces de reautorizare, pentru că autorizația eliberată în 2007, expiră la 29 octombrie.

Responsabilă de emiterea noii autorizații este APM Bihor, care de un an de zile a fost condusă de un director executiv interimar, doamna Adriana Calapod, și care, este înlocuită începând cu data de 25 octombrie, de doamna Olimpia Mintaș. Data de 25 octombrie este chiar ziua în care ar trebui să se întrunească, Comitetul de Analiză Tehnică, pentru a discuta dosarul de reautorizare.

Din informațiile mele, doamna Mintaș a participat la un concurs la minister în 5 octombrie și a obținut un post de Consilier superior la Agenția Națională de Mediu. Săptămâna asta, lucrurile s-au precipitat, a fost repusă pe fosta poziție, în 24 octombrie, doamna Calapod, a fost vacantat postul de director executiv și apoi a fost detașată în interesul serviciului, la APM Bihor, doamna Mintaș, cu un salariu mult peste nivelul agenției județene, sau al fostului director.

Revoltător este faptul că doamna Mintaș semnează, din partea firmei proprii Acormed, Raportul de amplasament, piesa de rezistență în obținerea noii autorizații. La finalul celor 88 de pagini, raportul afirmă că „fluxul tehnologic realizat pe amplasament de către SC Nutripork SRL, a condus la concluzia că unitatea îndeplinește și respectă condițiile pentru prevenirea și controlul integrat al poluării datorate activității desfășurate, recomandăm emiterea Autorizației integrate de mediu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale”.

Se ignoră astfel, cu bună știință, toate reclamațiile cetățenilor din ultimii 10 ani, petițiile online semnate de zeci de mii de orădeni, scăderea prețurilor locuințelor din cele două cartiere puternic afectate, impactul negativ asupra activităților recreative și comerciale din zonă. Se confirmă astfel, zvonurile că proprietarul firmei Nutripork își poate rezolva autorizația în condițiile în care le dorește. Sunt prea multe coincidențe în tot acest parcurs, care distrug și ultimele rămășițe din imaginea acestei instituții care nu își îndeplinește menirea în acest caz, și anume, să se asigure de calitatea aerului respirat de orădeni.

Vă întreb, Doamnă Ministru, dacă veți dispune o verificare a ipotezei că doamna Olimpia Mintaș s-ar afla în conflict de interese în momentul în care ar trebui să semneze autorizația de mediu, în calitate de director executiv. Există suspiciuni că tot ce s-a întâmplat cu numirea unui nou director exact în acest interval, a fost bine regizat și reprezintă interesele unui grup restrâns de oameni. Vă cer să dispuneți o verificare în acest sens și să ne comunicați rezultatele.

Vă întreb de asemenea, dacă veți continua investigațiile asupra poluării olfactive generate de firma Nutripork la care sunt supuși zeci de mii de cetățeni din Oradea, așa cum v-am solicitat de mai multe ori în acest an.

Vă informez că voi trimite această interpelare presei locale și centrale, pentru că se referă la un subiect de mare interes pentru foarte mulți cetățeni. Numai în Bihor, grupul de firme Nutrientul are peste 15 ferme de porci și de pui, care generează duhori insuportabile, fără ca Agenția de Mediu să întreprindă ceva.

Aștept răspuns în scris.

Florica Cherecheș, Deputat PNL de Bihor”11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor