Referendum Oradea + Sânmartin – 16 ore pentru Oradea Mare

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
8Comentarii
Referendum Oradea + Sânmartin – 16 ore pentru Oradea Mare
Votul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartin începe la ora 7:00 şi se termină la 23:00. Rezultatul, luni la amiază!

Un proces electoral mai puţin obişnuit li se pregăteşte orădenilor pentru duminică seara. Unul lipsit de patima alegerilor obişnuite, asortate cu campanii pătimaşe şi mizerii aruncate de rivali, în piaţa publică. Oamenii sunt chemaţi să dea finalitate unui calcul pe care fiecare trebuie să-l facă pentru sine, în funcţie de proiecţia proprie asupra anilor viitori.

Oradea mare vine cu promisiunea arderii etapelor către prosperitate, pentru cei mai optimişti şi cu certitudinea că nu are cum fi mai rău, pentru moderaţi. Rămâne de văzut cum se vor materializa impresiile generale, în vot. Organizatorii referendumului anunţă că sunt înscrişi pe listele permanente 189.190 de persoane cu drept de vot. Pentru validarea referendumului, 30% dintre aceştia trebuie să-şi facă drum pe la urne şi 25% trebuie să exprime voturi valide. 50%+1 dintre voturi vor da rezultatul referendumului.


Doriți unirea Sânmartinului cu Oradea?

Vezi Rezultatele
Loading ... Loading ...

 

Dacă centralizarea listelor ar trebui să fie terminată până în zorii zilei de luni, se estimează că rezultatul referendumului va fi cunoscut luni la amiază. Dacă referendumul va trece şi cele două localităţi vor zice DA, în faţa judecătorilor de birouri electorale, unificarea mai are de parcurs paşii validării la Curtea Constituţională şi legiferării în Parlament.

Referendumul pentru unificarea Oradiei şi Sînmartinului ajunge, la finalul acestei săptămâni, în punctul său cel mai important, consultarea populară. Orădenii şi vecinii din Sînmartin pot alege evoluţii fragmentate urmând căi separate sau pot opta pentru unificare – o singură cale care-i va duce în capitala turismului balnear, după cum se angajează edilii orădeni.

Demersul în sine este inedit în ţară – tendinţa generală este de divizare a localităţilor, în ciuda risipirii slabelor resuse disponibile, iar procedura este pe măsură. Intervalul de vot este prelungit faţă de alte procese electorale şi au dreptul de vot şi aşa numiţii „flotanţi”, cei care au domiciliul temporar în oraş.

Secretarul Ionel Vila, Eugenia Borbei – şefa Direcției Juridice din Primărie, Ionel Olah – președintele Biroului Electoral Municipal (BEM) şi Mircea Oaie, şeful Direcţiei Evenimente din Primăriem au prezentat organizarea şi procedurile premergătoare referendumului.

Astfel, în Oradea sunt 143 de secții de votare, cu câte şase cabine de vot. Fiecare secție este dotată cu urnă mobilă destinată persoanelor imobilizate, care nu se pot deplasa singure pentru vot.

„Sâmbătă, 9 mai, în intervalul orar 18:00 – 20:00, cetățenii spitalizați sau aflați în penitenciar, care au domiciliul în Oradea, pot depune cereri pentru urna mobilă la secția de votare cea mai apropiată, prin intermediul conducerii spitalului sau a penitenciarului. Cetățenii bolnavi, imobilizați la domiciliu pot de asemenea să depună cerere pentru urna mobilă, fie sâmbătă în intervalul orar mai sus menționat, dar și duminică”, a precizat Eugenia Borbei.

În mod suprinzător, numărul total al alegătorilor care figurează pe listele electorale permanente este de 189.190, în condiţiile în care recensământul recent a numărat 185.000 de orădeni.

„Explicaţia este următoarea: recensământul nu a fost obligatoriu. Legea spune că acestea au fost persoanele recensate nu că atâţia locuitori are oraşul”, zice Ionel Vila.

„Verificare a listelor s-a făcut până azi (ieri n.r.), electronic, pe registrul electoral iar următoarea verificare se va face manual, până sâmbătă, la predarea listelor, manual, de angajaţii de la serviciul de evidenţa populaţiei”, spune Eugenia Borbei.

Timpul de vot e de la 7:00 dimineaţa până la ora 23:00. Cetățenii care au reședința (flotantul) de Oradea vor putea vota doar dacă fac o cerere în acest sens la Instituția Primarului, până azi. „Referendumul care va avea loc duminică, 10 mai, reprezintă pentru administrația locală un eveniment special, prin urmare s-a decis și organizarea unui eșantion privind prezența la vot în toate secțiile de votare”, mai spune Vila. Acest studiu urmăreşte doar prezenţa la urne, nu şi modul în care s-a votat. Evoluţia participării la vor va fi urmărită la orele 10:00, 13:00, 16:00 şi 19:00.

Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să participe la vot 30% din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale permanente, iar minimum 25% din voturile cetățenilor înscriși în listele lectorale permanente să fie valabil exprimate. Dreptul la vot se poate exercita cu buletinul de identitate, cartea de identitate sau cu cartea de identitate provizorie.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor