Repere personale pentru succesul în viaţă

De Camelia Busu
Repere personale pentru succesul în viaţă
Alţi trei speakeri au vorbit în faţa elevilor, joi, la Conferinţele BookLand Evolution.

Conferinţele BookLand Evolution, aflate în Oradea la a cincea ediţie, se apropie de final. Ieri a fost din nou plină sala amfiteatrului Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” de tineri aflaţi la momentul în care îşi stabilesc ţinte, îşi evaluează pasiuni pentru a face alegerea corectă pentru viitorul lor.

Moderatoarea de fiecare zi a conferinţelor, vicepreşedinta AIESEC Oradea, Andrada Evelina Opriş, le-a prezentat tinerilor alţi trei speakeri care să vorbească din experienţa proprie, să îi motiveze şi să îi inspire. Primul a fost Barabas Bernard Filip, președinte al Asociației de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea (ARDT) – partener oficial al Asociației Firmelor Bihorene şi trainer în public speaking din cadrul asociaţiei. ARDT se ocupă de orientarea în carieră la elevi şi studenţi, cu proiecte educaţionale. Se implică foarte mult în voluntariat, în programe de intership, organizează Şcoala de Vară, încearcând să aducă aproape mediul studenţesc de mediul de afaceri. Un proiect în care se implică ARDT este Şcoala Duală, o formă de organizare a învăţământului profesional, organizat exclusiv la cererea agenţilor economici care devin furnizori de formare profesională, parteneri de practică şi potenţiali angajatori ai absolvenţilor. Proiectul se derulează pe baza unui contract de parteneriat între companie, şcoală şi primărie, statul asigurând finanţare.

Filip i-a provocat apoi pe elevi să intre pe un site cu ajutorul telefoanelor, pentru a realiza live sondaje de opinie cu întrebări de genul: Câţi dintre voi ştiţi ceea ce vreţi să practicaţi în viitor?, Unde ați prefera să fiți angajaţi?, Cât de important considerați că e să faceți ceea ce vă place, sau să faceți bani, să începeți o afacere sau să vă faceți o carieră? Elevii au răspuns pe loc, generând discuţii libere.

Şcoala de Vară

Şcoala de Vară va fi organizată şi în acest an, fiind la a cincea ediţie, încă fiind perioada de înscrieri. Şcoala de Vară se adresează în primul rând elevilor de clasa a X-a sau a XI-a care încă nu s-au hotărât spre ce facultate să se îndrepte. ARDT îi are ca parteneri în acest demers pe Asociația Firmelor Bihorene, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Uniunea Studenţilor din România (USR). Timp de două săptămâni vor avea parte de activităţi în campusul Universităţii Oradea, li se oferă cunoaşterea mediului academic orădean, al mediului de afaceri bihorean şi îi ajută să descopere oraşul şi oportunităţile locale, Şcoala de Vară adresânduse elevilor din tot judeţul. În cadrul cursurilor şi întâlnirilor vor beneficia de Târgul facultăţilor şi asociaţiilor studenţeşti, cursuri de orientare în carieră, teambuilding-uri şi training-uri din partea Academiei de Training al USR Bucureşti, vizite în companii din Oradea. Partea de distracţie şi sport face parte şi ea din program: fotbal, baschet, volei, seri de film, karaoke, pool party, seară de dans, ieşiri în locaţii tematice şi multe alte activităţi. Există un grup pe Facebook prin care cei care doresc se pot înscrie. În cele patru ediţii de până acum, Şcoala de Vară a adus Universităţii din Oradea peste 50 de studenţi. Elevii au văzut, au aflat şi au ales în funcţie de competenţele şi orientarea lor.

Fără limite

Următorul speaker a fost Luminiţa Popa, General Manager al Corporactive Consulting, companie pe care a înființat-o în anul 2012 și coordonează Centrul de Dezvoltare Personală „Pro Cariere” de 7 ani. De asemenea, este membru fondator și vicepreședinte al Fundației Comunitare Oradea de aproape 5 ani. Prin exemplul personal le-a demonstrat elevilor prezenţi că totul este posibil în viaţă, noi înşine ne punem limite. Totul este să faci din pasiune ceea ce vrei să faci, să fii perseverent şi să cauţi mereu soluţii, indiferent de piedicile pe care ţi le pune în faţă viaţa, pentru a-ţi îndeplini visul.

Penultima zi de conferinţe a încheiat-o psihologul Radu Bonta, care prin discuţii libere i-a provocat să pună întrebări, pentru a le da posibile răspunsuri. Iar problemele ridicate de ei au fost legate de felul în care îşi aleg cariera, de cum ar trebui să îşi gestioneze teama de eşec sau lenea, cum să nu se lase acaparaţi de gânduri negative. Radu Bonta i-a sfătuit să îşi ţină un jurnal de care să ştie numai ei, în care să fie complet sinceri cu ei înşişi. Astăzi, de la ora 14:30, are loc ultima conferinţă BookLand, cu ultimii trei speakeri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !