Roamingul involuntar scumpeşte telefonia

De Dan Birta
9Comentarii
Roamingul involuntar scumpeşte telefonia
Utilizatorii telefoniei mobile şi internetului din localităţile de graniţă ar putea plăti mai mult pentru serviciile utilizate.

Utilizatorii de telefonie și internet mobil din 33 de localităţi din judeţul Bihor au nefericita şansă să plătească mai mult pentru aceste servicii. Şi asta fără să-şi dea seama. Este vorba despre cei care care au serviciul de roaming activat și se afla în localităţile respective. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a transmis o atenţionare conform căreia „este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc utilizatorii respectivi să se conecteze automat la o rețea din țara vecină și să folosească serviciile de comunicații la tarife de roaming, plătind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc”.

Localităţi cu risc de roaming

ANCOM a publicat şi lista localităților de graniță care au un risc potențial de intrare în roaming involuntar. În total, în întreaga ţară sunt 512 localităţi cu risc de roaming involuntar, din care în judeţul Bihor se află 33 de localităţi. Acestea sunt următoarele: Curtuişeni, Valea lui Mihai, Şimian, Voivozi, Şilindru, Săcueni, Diosig, Mihai Bravu, Tămăşeu, Nuved, Parhida, Satu Nou, Biharia, Santăul Mic, Santăul Mare, Borş, Sântion, Tărian, Oradea, Sântandrei, Girişu de Criş, Roit, Toboliu, Cheresig, Sânicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Mădăras, Salonta, Ciumeghiu, Avram Iancu, Ant.

Roaming involuntar

Potrivit ANCOM, roaming-ul involuntar poate apărea în localitațile de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Fiind vorba de localitați aflate la graniță, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la granița României cu statele vecine prin următoarele metode: selectarea manuală a rețelei (dezactivarea opțiunii telefonului de selectare automată a rețelei); solicitarea către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere; verificarea rețelei înainte de a utiliza telefonul sau tableta, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat. „Faptul că ați folosit telefonul sau tableta în roaming involuntar nu vă scutește de plata acestui serviciu”, atenţionează ANCOM.

Taguri: , ,


9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor