România, locul I UE la creşterea preţurilor

De Dan Birta
Preţurile din România au crescut cel mai mult înainte de scăderea TVA la alimente
Preţurile din România au crescut cel mai mult înainte de scăderea TVA la alimente
Cu o lună înainte de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%România, alături de Malta, s-a situat pe locul întâi în Uniunea Europeană la creşterea preţurilor pe luna mai 2015, cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei, de 1,3%. Potrivit Eurostat, inflatia în zona euro şi în UE a urcat la 0,3% în mai, comparativ cu un nivel zero îin aprilie.


Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost România şi Malta (ambele cu 1,3%) şi Letonia (1,2%). Urmează Austria, cu 1%, Suedia cu 0,9%, Olada şi Germania fiecare cu 0,7%.

În schimb, opt state au avut în luna mai rate anuale negative ale inflaţiei, în frunte cu Cipru (minus 1,7%), Grecia (minus 1,4%) şi Slovenia (minus 0,8%). Polonia a avut o inflaţie de minus 0.6%, Spania şi Bulgaria minus 0,3%, Lituania şi Slovacia minus 0,1%.

Comparativ cu aprilie 2015, inflaţia a crescut în 23 state UE, printre care se numară şi România (de la 0,6% la 1,3%), a rămas stabilă în trei ţări şi a scăzut în două.

Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, BCE a prezentat în 22 ianuarie măsuri de relaxare cantitativă, de 1.100 miliarde de euro.

Eestimările BCE arată că rata inflaţiei se va situa în 2015 la 0,7% şi la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Proiecţiile ar putea fi însă revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !