Salarii nete de la peste 6.600 de lei la mai puțin de 1.600 de lei

De Dan Birta
5Comentarii
Salarii nete de la peste 6.600 de lei la mai puțin de 1.600 de lei
1.541 de lei – HORECA, 6.689 de lei – IT, sunt minimele şi maximele salariilor nete obţinute în România în luna martie 2018.

Este marja salariilor nete din România, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS).
INS arată că în luna martie 2018 cel mai mare salariu nominal net a fost de 6.689 de lei, obținut în domeniul activităților de servicii în tehnologia informației, activități de servicii de informare. În acest domeniu, salariile au crescut față de luna precedentă cu 9%.
Alte salarii nete de peste 6.000 de lei au fost obținute în domeniul fabricării produselor din tutun (6.312 lei), cu 32,1% mai mari faţă de luna februarie, şi în domeniul activităţilor de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) – 6.070 de lei.

Salarii nete de peste 5.000 de lei au fost obţinute de către angajaţii din domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din fabricarea ţiţeiului (5.369 lei), angajaţii care desfăşoară activităţi de editare (5.136 de lei), angajaţii din transporturile aeriene (5.107 lei) şi angajaţii din domeniul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale (5.083 de lei).

Salarii mici

În extrema cea mai de jos se plasează angajaţii din domeniul HORECA, cu un salariu mediu nominal net de 1.541 de lei în luna martie 2018. Puţin mai mult, 1.637 de lei, au obţinut angajaţii din sectorul fabricării articolelor de încălţăminte, urmaţi de cei din sectorul prelucrării lemnului, fabricării produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite (1.754 de lei). Salarii nete sub 1.800 de lei au mai obţinut angajaţii din sectorul fabricării mobilei (1.788 de lei).

Brut şi net mai mare

INS arată că în luna martie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.488 lei, cu 8,7% mai mare decât în luna februarie 2018.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.704 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 217 lei (8,7%).

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,1%. Indicele câştigului salarial real a fost de 108,4% pentru luna martie 2018, faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 195,7%, cu
15,1% mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2018.

Potrivit INS, în luna martie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru Sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, a plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna februarie 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. Nu în ultimul rând, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor