Sănătatea face legea

De Otilia Șandor
Sănătatea face legea
Noua lege a sănătăţii e promovată în ţară sub formă de caravana. Modificările ce se aud tot mai des că urmează să apară în sistemul sanitar românesc sunt aduse la cunoştinţa românilor în mod direct şi original. Ministerul Sănătăţii a decis să facă turul ţării, să informeze lumea prin conferinţe de presă şi sub formă de caravană, cu distribuire de materiale informative.

Ţara a fost împărţită pe regiuni şi la întâlnirile cu reprezentanţii Ministerului se grupează câte trei-patru judeţe.

 Noutăţi

Vineri, 13 iulie, la Oradea, medici de la Arad, Satu Mare şi de la noi din Bihor s-au întâlnit cu secretarul de stat în Ministerul Sănăţii, bihoreanul Florin Bodog şi consilierii acestuia, la Hotel Continental.

Dr. Bodog a explicat că legea actuală a Sănătăţii, nr. 95, a tot fost modificată şi, la ora actuală, nu mai poate suporta alte schimbări ci doar înlocuirea ei.

Noua lege, aflată acum în dezbatere, cuprinde şi directive ce se regăsesc în Legea 95, dar şi multe noutăţi, unele dintre ele pornite de predecesorul Cseke Attila, tot bihorean.

Pe înţeles, după apariţia noii legi, oamenii vor fi obligaţi să se asigure cu un pachet de servicii medicale de bază şi pot avea minim unul facultativ. Prevenţia va fi aplicată ca şi în străinătate, românii fiind obligaţi să îşi efectueze anumite controale de specialitate la anumite intervale de timp, pentru a nu-şi pierde calitatea de asigurat.

Medicii de familie vor primi sarcini mai multe, iar în spitale şi la urgenţe nu vor mai ajunge atât de multe cazuri de gravitate mică Persoanele care ajung în spital şi nu optează pentru a fi trataţi de un anume medic sau în secţie privată, vor beneficia de asistenţă medicală în secţie de stat. Cei care însă doresc să fie trataţi de un anume medic, vor putea fi trataţi de respectivul doctor, dar în secţia privată a spitalului respectiv.

 Pregătiri

Monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi spart, vor exista circa 10 – 12 case regionale de sănătate şi asiguratori privaţi.

Eficientizarea sistemului se va face şi prin trierea spitalelor în funcţie de competenţă (diferită de actuala clasificare a spitalelor) şi unităţile cu paturi care nu vor avea destui medici pregătiţi, dotări, gărzi asigurate etc se vor închide singure, a declarat secretarul de stat Florin Bodog.

Medicii de familie vor fi reprofesionalizaţi, Ministerul Sănătăţii se va ocupa de prevenţie, Casa de Asigurări – pe domeniul curativ. Sistemul de urgenţă nu suferă modificări, iar contribuţiile asiguraţilor nu mai merg la alte sectoare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !