Sânmartinul pierde procesele cu Prefectura, pe gazele de şist

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
6Comentarii
Miting anti-gaze de şist la Sânmartin, în decembrie 2013
Miting anti-gaze de şist la Sânmartin, în decembrie 2013
Hotărârile comunei de a interzice exploatarea gazelor de şist şi referendumul local au fost invalidate în Justiţie.


Justiţia a decis: în chestiunea exploatării gazelor, Sânmartinul este legat de mâini şi de picioare. După ce anul trecut Tribunalul Bihor dăduse o sentinţă echivocă, din care nu câştiga nici Prefectura, nici Primăria Sânmartin, Curtea de Apel Oradea a tranşat speţa în favoarea Prefecturii. Astfel, în data de 18 martie, Curtea de Apel a admis recursul făcut de Prefectul judeţului Bihor, obţinând anularea Hotărârii Consiliului Local Sânmartin privind interzicerea explorării, dezvoltării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei Sânmartin. De asemenea, Prefectura a obţinut anularea Hotărârii CL Sânmartin cu privire la organizarea referendumului local având ca obiect consultarea populației cu privire la cele de mai sus.
Prefectura a câştigat procesul argumentând cu faptul că resursele subsolului sunt proprietatea Statului, al cărui depozitar ar fi Guvernul, şi nu comunitatea locală.
În dosar a formulat recurs și Consiliul Local Sânmartin, însă Curtea de Apel a respins recursul acestuia, informează Prefectura.

Asigurările prefectului

„La această dată ambele hotărâri ale Consiliului Local Sânmartin – atât hotărârea privind interzicerea explorării, dezvoltării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei Sânmartin cât și hotărârea privind organizarea unui referendum pentru consultarea populației pe această temă au fost anulate definitiv de către instanța judecătorească, astfel încât ele nu pot produce efecte juridice”, subliniază instituţia condusă de prefect.

Chiar dacă acum Consiliul Local Sânmartin este ţinut de a interzice exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei şi, mai mult, nici nu are voie să organizeze referendumuri locale, prefectul Claudiu Pop dă asigurări. „Îi asigur pe cetăţeni că în comuna Sânmartin nu se vor face foraje pentru gaze de şist. În perimetrul Sânmartin-Băile Felix nu se vor face prospecțiuni pentru identificarea și exploatarea gazelor de șist, însă exercitarea rolului cu privire la asigurarea legalității actelor autorităților administrației publice locale este atributul legal al prefectului”, transmite prefectul Claudiu Pop.

Popuş, relaxat

Chiar dacă a pierdut procesul, primarul Lucian Popuş nu se arată îngrijorat de consecinţele acestuia. Popuş se arată încrezător că nu se vor exploata gaze de şist în zona Băile Felix. „Nu ne facem griji, oricum nu vor exploata. Nici ruşii, nici americanii. Ultima promisiune a dlui prefect a fost că niciodată nu se va fora pe perimetrul comunei Sânmartin. La fel a spus şi a ministrul de resort.

Avem încredere în promisiunile prefectului Claudiu Pop”, a fost mesajul primarului Popuş, cel care, în iarna lui 2013 – 2014 organiza mitinguri anti-gaze de şist în Sânmartin.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor