Şansă pentru eliminarea celulelor rezervor ale HIV (SIDA)

Şansă pentru eliminarea celulelor rezervor ale HIV (SIDA)
Dacă la Paris se fac descoperiri în cadrul infecției cu HIV, la Bucureşti un plan se află în dezbatere publică.

Planul Naţional Strategic pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA a fost pus în dezbatere de Ministerul Sănătăţii. Acesta prevede utilizarea testării HIV în cadrul grupurilor prioritare şi prioritizarea intervenţiilor de prevenire.

4 categorii de beneficiari

Conform Notei de Fundamentare la Hotărârea Guvernului privind aprobarea PNS, există patru grupuri prioritare.
„Bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi – prevalenţă HIV/SIDA estimată 18% (2014); consumatorii de droguri injectabile, copii şi adulţi – prevalenţă estimată HIV/SIDA 11,2% (2015); persoanele care practică sexul comercial – prevalenţă HIV/SIDA estimată de 1% (2009); deţinuţi – prevalenţă HIV/SIDA estimată 0,2% (2010)”, se arată în sursa citată.

Nota de Fundamentare informează că din cauza numărului mare de cazuri noi HIV/SIDA cu transmitere heterosexuală înregistrate la nivelul populaţiei generale se va acorda o atenţie specială adolescenţilor şi tinerilor.

Cea mai des întâlnită cale de transmitere a virusului HIV şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul acestora este sexul neprotejat. Astfel, intervenţiile de prevenire incluse în cadrul PNS trebuie să asigure şi accesul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani la servicii de prevenire, diagnostic şi tratament HIV/SIDA prin furnizarea de servicii adaptate.

Testare gratuită pentru oricine!

O altă propunere a proiectului este de a utiliza testul HIV ca “poartă” de intrare în tratament. Astfel, PNS propune întărirea capacităţii de testare HIV gratuită, indiferent de statutul de persoană asigurată, prin intermediul unor centre fixe, unităţi mobile şi opţiuni de tip autotestare.

“PNS prevede asigurarea accesului universal la tratament ARV pentru persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA şi acordarea de beneficii şi servicii sociale cum ar fi: programe nutriţionale (alocaţii zilnice de hrană/indemnizaţii lunare de hrană); drepturi conferite de gradul de handicap (asistent personal, indemnizaţie lunară etc.); accesul la servicii sociale; planificarea serviciilor necesare şi asigurarea managementului de caz”, se mai arată în Nota de Fundamentare.

Proiectul de act normativ propune şi reconstituirea Comisei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie HIV/SIDA, care va avea rolul de coordonare la nivel naţional a implementării Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA.

„Avem nevoie de un cadru strategic care să reglementeze intervenţiile necesare pentru prevenirea răspândirii acestor afecţiuni şi asigurarea accesului la tratament şi îngrijiri HIV/SIDA. Acest plan va sta la baza elaborării, implementării, monitorizării şi evaluării programelor şi proiectelor naţionale şi locale de intervenţie în domeniul supravegherii, controlului şi prevenirii cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA până în 2020. De asemenea, această strategie respectă convenţiile, tratatele şi alte acte internaţionale privind monitorizarea întregii activităţi în domeniul HIV/SIDA, la care România este parte”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Fondurile necesare aplicării Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de asigurări sociale de sănătate, din venituri extrabugetare şi din alte finanţări internaţionale, inclusiv fonduri structurale.

Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007.

Mai mulţi cu HIV-SIDA

Ministerul Sănătăţii informează că în perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou diagnosticate a crescut în rândul tuturor grupurilor populaţionale (total 7.139 cazuri noi, în medie 714 cazuri/an), creşteri dramatice înregistrându-se la nivelul grupurilor prioritare. Astfel, în această perioadă s-au înregistrat un număr de 4.512 cazuri noi HIV/SIDA cu transmitere heterosexuală, 1.182 cazuri în rândul CDI şi 855 în rândul BSB.

După încheierea dezbaterilor, proiectul de Hotărâre de Guvern va fi supus aprobării Guvernului.

O vulnerabilitate în celulele rezervor ale virusului imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă SIDA, a fost descoperită de o echipă de specialişti a Institutului Pasteur din Paris, Franţa, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Metabolism, informează Le Figaro.

Tratamentele anti-HIV din prezent sunt pe viaţă, pentru că medicamentele antiretrovirale nu reuşesc să elimine rezervoarele virusului fixate în celulele imunitare.

Nu să le blocheze ci să le elimine

“Antiretroviralele vor bloca virusul, vor acţiona împotriva lui şi multiplicării acestuia, dar nu vor putea să elimine celulele infectate. Prin munca noastră, determinăm caracteristicile celulelor infectate pentru a le putea clasifica drept ţinte şi a le elimina din organismul infectat cu HIV”, a explicat şeful echipei de specialişti, Asier Saez-Cirion.

Echipa de la Institutul Pasteur a reuşit să identifice caracteristicile limfocitelor T CD4, celulele imunitare care sunt ţinte principale ale HIV. Studiul arată că virusul va infecta cu prioritate celulele cu o puternică activitate metabolică. Această activitate şi, în mod particular, consumul de glucoză al celulei joacă un rol cheie în infectare: virusul preia energia şi produşii furnizaţi de celule pentru a se multiplica. Această nevoie a virusului este slăbiciunea descoperită, care ar putea fi exploatată pentru a ataca celulele rezervor.

Se poate şi la cancer

Cercetătorii de la Pasteur au reuşit “ex vivo” (pe culturi de celule) să blocheze infecţia graţie unor molecule care inhibă activitatea metabolică deja utilizate în tratamentele anticancer.

“Am descoperit că celulele care sunt infectate de HIV au caracteristici, din punct de vedere energetic, similare celor tumorale, deci am putea să folosim acelaşi tip de tratament”, a spus cercetătorul Asier Saez-Cirion.

Potrivit ONUSIDA, în 2017, pe plan mondial existau 36,9 milioane de persoane infectate cu HIV. Anul trecut, 1,8 milioane de persoane au fost infectate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !