Scandal: Selina ar renunţa la apa Oradiei!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
12Comentarii
Selina lucrează pentru canalizare pe strada Ep. Mihai Pavel.
Selina lucrează pentru canalizare pe strada Ep. Mihai Pavel.
Firma vrea să rezilieze contractul pentru apă-canal. Directorul Companiei, Ovidiu Gavra, transmite că Selina a sublicitat.

Patronul societăţii Selina, Beniamin Rus, intenţionează să renunţe la contractul pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare în Oradea, proiect Aparegio, finanţat din fonduri europene. Selina deţine peste o treime din investiţia Aparegio în municipiu, având lucrări împrăştiate în tot oraşul, în special în zona centrală şi în cea sudică.

Rus spune că beneficiarul, municipalitatea, îl tracasează şi se arată nemulţumit de viceprimarul Mircea Mălan şi dă de înţeles că va avea o discuţie decisivă în acest sens, cu primarul Ilie Bolojan. Pe de altă parte, directorul Companiei de Apă, Ovidiu Gavra, spune că, de fapt, problema Selinei pleacă încă de la licitaţie. Aceasta deoarece firma ar fi sublicitat, iar acum nu îi rentează contractul. Cel ce supervizează lucrările din Primărie, viceprimarul Mălan se arată nemulţumit, la rându-i, de ritmul în care lucrează Selina, transmiţând că firma este în mare întârziere, executând până acum sub un sfert din lucrări, în condiţiile în care termenul de finalizare e luna decembrie a acestui an. Mălan arată că, prin comparaţie, celelalte două firme ce lucrează în Oradea pe apă şi canalizare, Gavella şi Depona, au un ritm bun de lucrări.

Rus: „Ne tracasează”

„O să am o discuţie la nivelul Primăriei. Se pare că sunt atât de buni şi de profesionişti (reprezentanţii beneficiarului – n.r.) că nu ne putem ridica la nivelul lor. Va trebui probabil să mai învăţăm”. Vorbele îi aparţin patronului Selina, deranjat de modalitatea de conlucrare cu Primăria şi Compania de Apă. Rus anunţă că în scurtă vreme va prezenta poziţia Selinei, pe îndelete, şi susţine că firma sa nu este lăsată să lucreze în condiţii optime. „Te tracasează şi vom prezenta situaţia. Trebuie să vorbească cei de specialitate, care au lucrat acolo şi au văzut. Dacă eu vreau să fug 100 de metri şi cineva mă opreşte de 50 de ori, păi mai pot eu să fug în zece secunde? Asta înseamnă timp, asta înseamnă cheltuială”, afirmă Rus, deranjat că lucrările nu i se decontează aşa cum ar vrea şi cum ar trebui, din punctul său de vedere. Numărul 2 la Selina, director Călin Roman, se arată mai împăciuitor. Roman spune că Selina nu va renunţa aşa uşor la contractul ce se ridică la circa 5 milioane de euro: „Chiar dacă de la noi vin nemulţumirile, nu am făcut niciun demers scris. Nu există nicio adresă oficială. Lucrăm mai departe, cumpărăm materiale, se lucrează în oraş. Sunt frânturi de discuţii din care fiecare a înţeles ce a vrut. Au fost discuţii, însă e o poveste lungă până la rezilierea contractului. Contract de 5 milioane de euro”.

„Selina a sublicitat”

Directorul Ovidiu Gavra arată care ar fi, de fapt, problema Selinei. Faptul că ar fi venit cu o ofertă prea ieftină la licitaţie. O situaţie cu care firma lui Rus s-a mai întâlnit şi în reabilitarea Muzeului Ţării Crişurilor. „Se pare că Selina a sublicitat contractul. Adică oferta lor a fost mai ieftină decât îi costă lucrările. Este o problemă pe care o au ei. Ei consideră că pierderile pe care le au sunt foarte mari şi nu mai doresc să ducă contractul la bun sfârşit. Oficial, încă nu s-au depus hârtiile, probabil că le vor depune”, ne transmite Gavra, care arată şi consecinţele negative în cazul în care contractul se rupe: anul acesta nu s-ar mai lucra nimic, deoarece ar trebui evaluat şi recepţionat tot ce s-a lucrat până acum şi organizată o licitaţie nouă. Ceea ce ar duce la timpi foarte scurţi acordaţi viitorului constructor pentru finalizarea lucrărilor la timp. Dar şi penalizări de milioane, precum şi boicot instituit firmei Selina. „Pentru noi ar fi o chestiune total neplăcută pentru că ne pune în situaţia de a face o nouă licitaţie pentru lucrările ce au rămas de executat, în timpul foarte scurt rămas. Iar pe ei îi pune în situaţia de a fi penalizaţi, de a li se executa garanţia de bună execuţie, cifrată la 2,8 milioane de lei, plus un «certificat de bună purtare», ceea ce înseamnă că doi ani nu participă la licitaţiile organizate de Companie”, prezintă directorul situaţia. Aşadar, Compania încasează bani de la Selina, dar există riscul ca proiectul Aparegio din Bihor să nu fie finalizat la timp, deşi termenul final este decembrie 2015. Iar în Oradea, contractul Selinei curge până în decembrie 2014.

„Dacă nu se termină, se pierd banii şi încă nu sunt discutate consecinţele din perspectiva Comisiei Europene. Dar noi sperăm că o să-l facem, cu sau fără Selina”, trage speranţă directorul Gavra. Întrebat dacă se pune problema suplimentării contractului cu Selina, Gavra a dat un răspuns diplomatic. Şi anume că relaţia beneficiarului cu firma lui Beniamin Rus este intermediată de dirigintele de şantier, corporaţia globală Louis Berger, ce a câştigat tot contractul Aparegio pe Bihor. „Oricum, nici cu Selina, nici cu un alt constructor de pe program nu se discută decât prin diriginte, de fapt prin Louis Berger. Ei fac dirigenţia, ei îi confirmă la plată şi verifică dacă s-au efectuat sau nu lucrările”.

Standardul lui Mălan

Nominalizat de Beniamin Rus ca fiind o „piedică” în buna relaţie a Selinei cu municipalitatea, viceprimarul Mircea Mălan susţine că nu lucrează cu dublu standard. „Nu am un standard diferit pentru unii şi pentru alţii. Avem un singur standard, care presupune lucrări de calitate în oraş şi ritmul pe care îl convenim în contract. Ce treabă are Primăria, când ritmul lucrărilor este de 20% şi încă nu a atacat lucrările grele? Nu cred că e o problemă între Primărie şi firma Selina. I-am sprijinit de fiecare dată”, afirmă Mălan, care are nemulţumirile lui la adresa acestei firme. „I-am invitat la o întâlnire să analizăm împreună modul în care se derulează contractul. De ce? Pentru că ne chinuim unii pe alţii din toamna anului trecut. Le-am spus că nu se mişcă suficient de bine ca să recupereze întârzierile. Au recunoscut că sunt în urmă cu lucrările. Au promis de mult timp că suplimentează echipele din teren. Oamenii lor ne-au transmis că din cauza problemelor pe care le-au avut nu au putut să se aprovizioneze cu materiale. Dar domnul Rus a spus că nu vrea să ducă contractul mai departe. Eu vroiam să văd cum putem îmbunătăţi ritmul de lucru”, relatează viceprimarul, care se arată grijuliu şi cu felul în care Selina reface carosabilul…12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor