Scandalul „Drumul Apusenilor”: şefii CJ Bihor, făcuţi neputincioşi!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
25Comentarii
Ilie Bolojan și Gavrilă Ghilea
Ilie Bolojan și Gavrilă Ghilea
Primarul Ilie Bolojan afirmă că PNL nu va vota nicicum tronsonul din Salonta, cuprins în strategia POR a „Drumului Apusenilor”.

„Ca să dezvolţi o comunitate, trebuie ai în vedere mecanismele – o majoritate stabilă care are două treimi şi aprobă proiectele importante. Ori, cooperativa de la Consiliul Judeţean, atunci când s-a constituit a ştiut că nu are această majoritate. Această majoritate nu se poate face fără PNL. Însă poate fi una PNL – PSD sau PNL – UDMR. Trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru ce au făcut, nu să se lamenteze şi să ceară PNL să fie manta de vreme rea. În felul acesta, conducerea CJ Bihor nu poate performa”.

Cuvintele îi aparţin lui Ilie Bolojan. Acesta explică de ce PNL s-a opus în plenul Consiliului Judeţean adoptării proiectului „Drumul Apusenilor” – finanţabil prin POR cu 18 milioane de euro – iniţiat chiar de PNL, în legislatura trecută, când şeful CJ Bihor era Cornel Popa – acum candidat PNL pentru Senatul României. Drumul are următoarea linie propusă: Salonta – Tinca – Beiuş – Stâna de Vale – Coada Lacului – Remeţi – Valea Drăganului. Proiectul nu poate fi adoptat, însă, fără o majoritate de două treimi, majoritatea PSD-UDMR-ALDE având nevoie şi de votul grupului PNL, care se opune cu încăpăţânare, din Opoziţie.

drumul apusenilor Drumul din Salonta spre Tinca, ce porneşte din DN 79 – obiectul dihoniei între majoritatea PSD – UDMR – ALDE şi PNL, la Consiliul Judeţean ©

„Neputinţa celor care conduc CJ Bihor ne-a adus în situaţia asta, pentru că altfel ştiau că nu au două treimi. PNL Bihor îşi poate asuma în orice moment să preia conducerea CJ Bihor şi să formeze o majoritate”, insistă Ilie Bolojan. Deşi ştie, la fel ca prim-vicepreşedintele executiv Gavrilă Ghilea şi liderul de grup Ionel Avrigeanu, că proiectul „Drumul Apusenilor” fusese negociat în legislatura trecută, Bolojan insistă că grupul PNL aflat în Opoziţie la Judeţ nu va vota proiectul, în actuala conjunctură. Decât dacă Puterea UDMR-PSD-ALDE de la Judeţ renunţă la tronsonul ce porneşte din Salonta, cuprins şi acesta în strategia regională depusă la ADR Nord-Vest, de la Cluj, pentru proiectul drumului respectiv. Este destul de improbabil ca şefii de la Judeţ să cedeze, de vreme ce tronsonul respectiv este prins în strategia regională pentru finanţarea drumurilor judeţene din cele şase judeţe, prin POR. Mai mult decât atât, preşedintele Pasztor are şi un interes politic, primarul de Salonta fiind UDMR-istul Torok.

Doar de la Beiuş spre Remeţi

Bolojan: „S-a stabilit că până în 2020 se va finanţa reabilitarea doar legătura Beiuş – Coada Lacului – Remeţi. Dacă vor fi ajustări, PNL le va vota. Dar dacă se doresc alte tronsoane, PNL nu va vota un astfel de material. Dar nu pentru că avem ceva împotriva municipiului Salonta”, afirmă Bolojan, care se exprimă dur la adresa conducerii CJ Bihor.

„Este o tehnică pe care o folosesc neputincioşii, ca în perioadă preelectorală să se lamenteze cum îi blochează alţii. Însă nu putem fi a cincea roată la căruţa unor oameni care conduc temporar CJ Bihor. PNL a primit de la electorii din judeţul Bihor 45% din voturi. Am vrut să facem majorităţi care să dezvolte judeţul, nu care cele prin care doar este angajat personal la CJ Bihor. Să nu îi consulţi absolut deloc pe liderii de grup şi să îţi tai venele în public – nu se face acest lucru. Nu acţionăm sub imperiul ameninţărilor sau dacă suntem arătaţi ca fiind duşmanii poporului”, afirmă secretarul general PNL. Bolojan nu ezită să se dea exemplu pe sine, ca primar:

„M-am dus întotdeauna la liderii de grup, la PSD sau UDMR, când a fost nevoie”, afirmă Bolojan, referindu-se la consultările sau negocierile necesare, pe care orice conducere politică trebuie să le facă inclusiv cu Opoziţia, când are nevoie de sprijinul acesteia pentru a trece prin vot proiecte importante.

PNL se simte neglijat?!

PNL este nemulţumit de faptul că primarii liberali din judeţ nu primesc suficient sprijin din partea Consiliului Judeţean, pentru proiectele lor locale. „Atunci când se asfaltează, o facem doar pe unde sunt primari de o anumită coloratură politică”, îi acuză Bolojan pe şefii de la CJ de tratament preferenţial în detrimentul primarilor PNL.

Conducerea CJ Bihor avansează inclusiv scenarii alarmiste, potrivit cărora scoaterea tronsonului Salonta – Tinca din proiect ar putea echivala cu pierderea parţială a finanţării pentru judeţul Bihor, prin POR. „Nu are legătură cu această etapă. Este o gargară politică. Nu există riscul de a scădea finanţarea”, replică Ilie Bolojan, care insistă că nu există un motiv real pentru care drumul judeţean spre Tinca, din intravilanul Salontei, să treacă la Consiliul Judeţean, pentru a fi reabilitat de acesta. Sau cel puţin PNL nu vrea să îl vadă.

„De ce stă Mang fără voturi?”

Chiar dacă vicepreşedintele Ioan Mang insistă, la rându-i, că CJ Bihor va căuta o altă finanţare europeană pentru acel tronson, pentru a fi reabilitat până în 2020 şi nu după 2020. „De ce mai stă Mang vicepreşedinte dacă nu are voturile necesare? Guvernarea şi-a făcut un guvern pentru ca să-şi aibă voturile. Pentru ce a mers acolo, ca să îşi ia salariile?”, îl întreabă, ironic, Bolojan pe şeful PSD Bihor, precizând că PNL îşi poate asuma oricând preluarea şefiei CJ Bihor şi formarea unei majorităţi confortabile în plenul Consiliului Judeţean.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor