Schimb de bune practici

De Simona Albinaru
Aspect de la discuţii
Aspect de la discuţii
Crescători de bovine din Germania, Turcia şi România s-au întâlnit marti la Direcţia pentru Agricultură Bihor. Aceasta este cea de a patra întâlnire şi face parte din cadrul unui proiect derulat de DA Bihor privind schimbul de bune practici în sectorul creşterii vacilor de lapte.

„Obiectivul proiectului, care are ca şi perioadă de derulare 2012-2014, este de a stabili ce activităţi se desfăşoară în acest domeniu şi în funcţie de acestea ce calificări sunt necesare şi ce parcurs trebuie să urmeze angajaţi pentru a obţine aceste calificări. Încadrarea acestor calificări în Cadrul Naţional al Calificărilor şi mai apoi în cel european este un alt obiectiv”, a precizat Teodor Popovici, coordonatorul proiectului.

Parteneriat

„În cadrul acestor întâlniri cu partenerii noştrii din Germania şi Turcia s-a făcut prezentarea principalelor etape de dezvoltare a agriculturii la nivel judeţean şi naţional, fiind luat ca an de referinţă anul 1991 când oamenii şi-au primit pământurile înapoi, anul 1997 când ţara noastră a aderat la UE şi până în prezent. Parteneriatul nostru este unul inedit dat fiind faptul că unul dintre parteneri Germania este stat fondator UE, România stat membru recent intrat în Uniune şi Turcia care are statut de preaderare. Astfel, Germania ne împărtăşeşte din experienţa sa în timp ce noi le spunem partenerilor turci obstacolele prin care am trecut”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor.

Rudiger Wolf, reprezentantul delegaţiei germane s-a arătat încântat de progresele făcute în ţara noastră, subliniind faptul că în agericultură ar trebui să se pună însă un mai mare accent pe educaţia fermierilor. „Principala diferenţă între România şi Germania este ducaţia fermierilor. La noi este obligatoriu ca aceştia să aibă minim tre ani de pregătire teoretică şi practică. Doar astfel pot aceesa credite de la banăci şi să obţină alte facilităţi. De asemenea, un accent deosebit trebuie să se pună şi pe calitatea laptelui. Animale îngrijite şi sănătoase, recipiente curate duc la un lapte de calitate”, a concluzionat Rudiger Wolf.

Azi delegaţia străină va vizita o fabrică de lapte din localitatea Mierlău.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !