Se implică în rezolvarea situației explozive de la „Barițiu”

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Se implică în rezolvarea situației explozive de la „Barițiu”
© Foto: longplay
40 de elevi de la Liceul Teoretic Special nr. 1 Oradea, părinții și profesorii lor intră într-un program de gestionare a emoțiilor.

Sunt dispuși la depresie, anxietate, comportament delincvent, tentative de suicid. Acestea sunt pericolele identificate de psihologul Lorena Florina Țirtea, de la Asociația Consiliaris, în rândul adolescenților. Iar atunci când este vorba despre copiii speciali, cum sunt mulți dintre cei de la Liceul Tehnologic Special nr. 1, fostul Liceu „Simion Barițiu”, cu atât mai mult.

Situația explozivă de la această școală, bătăile între copii ajunse în spațiul public prin postări pe internet, cât și presupusul tratament cu electroșocuri aplicat copiilor, ar putea avea un remediu. Psihologul Lorena Florina Țirtea încearcă rezolvarea cauzei care stă la baza agresivității unora dintre acești copii.

„Depresia la copii se manifestă diferit: poate fi furie, agitație, agresivitate, copiii pot avea probleme cu somnul, cu apetitul, încapacitate de a gândi, de a se concentra. Au senzația că nu sunt înțeleși de părinți, de profesori. Și astfel se intră într-un cerc vicios în care avem copii, părinți și profesori stresați. Scopul nostru e să aducem acești trei piloni în activități comune, să implicăm părinții, profesorii și copiii să se informeze ce nevoi se află în spatele unor astfel de manifestări”, a explicat psihologul Lorena Florina Țirtea, care a susținut în cadrul Galei Comunității Bihorene proiectul „Emoțiile noastre contează”.

Acest proiect va fi susținut financiar prin „Bursa talentelor”, program derulat de Fundația Comunitară Oradea.

„Preadolescenții și adolescenții trec prin perioade în care se simt de multe ori neînțeleși chiar de către adulții apropiați lor – profesorii și părinții. E adevărat, stările emoționale și comportamentale specifice vârstei pot fi de multe ori eronat catalogate de către adulți, din cauza lipsei de informație, așadar e nevoie de o punte de înțelegere pentru a face mai simplă relaționarea dintre generații. Problemele pot fi cu atât mai acute cu cât sunt dublate de probleme medicale”, a spus psihologul.

„Valoarea lor nu a scăzut”

Lorena Florina Țirtea a încercat apoi să facă un exercițiu de imaginație cu cei peste 200 de invitați la Gala Comunității Bihorene. A scos o bancnotă de 10 lei și a încercat să afle răspunsuri din sală la întrebarea „Ce puteți face cu 10 lei?”.

Putem cumpăra o carte, un meniu, un cofraj de ouă și o pâine, au fost răspunsurile oferite. Psihologul a mototolit apoi bancnota și le-a cerut oamenilor să o dea din mână în mână pentru a ajunge din nou în mâna ei. Apoi a întrebat oamenii ce pot face cu acea bancnotă de 10 lei mototolită, dacă își mai pot achiziționa un meniu, o carte… Cum răspunsul a fost afirmativ, psihologul a insistat că așa cum valoarea banilor nu a scăzut, nici valoarea copiilor care ies în evidență datorită problemelor de comportament, mulți dintre ei cu nevoi speciale, nu a scăzut.

„Acest proiect își propune să creeze o astfel de punte pentru peste 40 de tineri cu deficit intelectual ușor de la Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea și părinții și profesorii lor, prin întâlniri sub formă de dezbateri moderate de psihologi”, a spus Florina Lorena Țirtea.

Aceasta își propune ca în urma ședințelor de terapie elevii să învețe cum să facă față emoțiilor, să își îmbunătățească stima de sine, să-și îmbunătățească relațiile cu părinții și profesorii și chiar să își îmbunătățească rezultatele școlare. Banii strânși de la sponsori vor fi utilizați și pentru achiziționarea unor baterii de teste necesare pentru a evalua acești copii.

Prezentarea proiectului „Emoțiile noastre contează” a avut o puternică încărcătură emoțională, deoarece partenerul Lorenei Țirtea de la Asociația Consiliaris, Delia Cormoș, psiholog, a dispărut în urmă cu aproximativ 10 zile într-un cumplit accident.

Fostul Liceu ,,Gheorghe Barițiu” este, din nou, în centrul atenției cu un nou scandal. De data aceasta, este vorba de o bătaie între elevi. Regizată – susține conducerea școlii. O postare video apărută, sâmbătă seara, în spațiul public (pe facebook.com), arată o bătaie între elevi de clasele a XI...0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !