Se taie raţia de compensate

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii
S-a amânat intrarea în vigoare a noilor liste de compensate, supuse unui adevărat proces de ciuntire. Deşi pe 23 august, Comisia Naţională de Transparenţă aproba noua „capodoperă” medicală, ministrul acesta a amânat deocamdată aplicarea lor, pentru încă o lună de dezbateri publice.

Şi asta pentru a mai atenua din şocul la care vor fi supuşi mai ales pensionarii. Aceştia, după ce au fost umiliţi lună de lună să stea la cozile interminabile din faţa farmaciilor, acum vor trebui să mai rupă din pensiile lor mizere pentru a-şi putea procura medicamentele. Şi asta pentru că numai de pe lista cu compensate 90%, vor dispărea aproape jumătate din substanţele active, multe dintre ele fiind transferate pe lista cu compensate 50%.

Atenţie din partea medicilor

Potrivit afirmaţiilor ec. Simona Ardelean, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, noile liste nu vor bulversa atât de mult procesul de eliberare al medicamentelor gratuite şi compensate. Ba mai mult, aceste liste au fost elaborate pentru a face ordine în judeţele unde problema compensatelor încă nu a fost rezolvată.

„Judeţul Bihor se află pe linia de plutire. Plafoanele pentru compensate şi gratuite s-au dovedit în ultimele luni a fi suficiente. În unele judeţe însă, unde fondurile nu au fost suplimentate, s-au ivit diverse probleme. Şi asta din cauza prescrierii unor medicamente foarte scumpe aflate pe lista de compensare 90%”, afirmă ec. Simona Ardelean.

Şefa CAS Bihor susţine însă că doar medicamentele mai scumpe vor apărea pe lista de medicamente compensate 50%, cele ieftine rămânând pe cea cu compensare 90%. „Medicii vor trebui să fie doar atenţi la prescrierea medicamentelor. Să prescrie şi din cele ieftine şi atunci nu cred că schimbarea va avea aşa de mare amploare”, adaugă ec. Simona Ardelean.

Şoc pentru bolnavi

Noile liste par însă să-i fi speriat puţin pe bolnavi, mai ales pe pensionari. „Acum că lucrurile mergeau destul de bine şi ştiam câţi bani trebuie să dăm pe lună, se schimbă totul. Trebuie ca domnul ministru să ne mai administreze din când în când câte un şoc. Poate aşa termină mai repede cu noi”, afirmă cu amărăciune un pensionar orădean.

Şi în opinia dr. Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor, şocul provocat de aceste liste va fi destul de mare. „Într-adevăr listele de până acum au fost destul de generoase. Bolnavii însă s-au obişnuit cu ele. Mulţi îşi păstrau bonurile de pe o lună pe alta, pentru a şti câţi bani să-şi pregătească. Acuma, când vor vedea că trebuie să plătească mai mult, nu le va convine. Toate se vor sparge din nou în capul nostru, al farmaciştilor. Doar trebuie să fie un ţap ispăşitor de fiecare dată”, declară dr. Hamza.

Situaţia era rezolvată

Dr. Gheorghe Oros, managerul Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea susţine că în urma suplimentării fondurilor pentru medicamente gratuite şi compensate, bolnavii cu probleme psihice nu au mai avut probleme cu cozile. „Medicii psihiatrici au prescris cu mult discernământ medicamentele. Bineînţeles că la unii bolnavi se pot aplica tratamente cu medicamente ieftine, la alţii mai scumpe, şi în unele cazuri cu nici un fel. Oricum ne-am descurcat foarte bine în ultimele două luni. Şi asta s-a văzut şi la farmacii, de unde au dispărut cozile”, conchide dr. Oros.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !