Semnal de alarma: Ce fac autoritatile in cazul Padis?

10Comentarii
Semnal de alarma: Ce fac autoritatile in cazul Padis?
După Clubul Ecologic Transilvania din Cluj-Napoca, iată că şi orădenii de la Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor (CRSE) trag un semnal de alarmă asupra construcţiilor ilegale din Padiş, din Zona de Conservare Specială a Parcului Natural Apuseni.

 Redăm în continuare comunicatul primit pe adresa redacţiei, marţi, semnat de preşedintele CRSE, Mihai Togor:

„Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor (CRSE) îşi exprimă nedumerirea şi nemulţumirea cu privire la ceea ce pare a fi debutul unei mai ample organizări de şantier, situată în imediata vecinătate a molhaşurilor, zonă strict protejată de pe platoul Padiş.

În calitatea sa de observator atent al problemelor legate de mediu din judeţul nostru, CRSE Bihor atrage atenţia constructorilor şi instituţiilor responsabile că ridicarea oricărui tip de clădiri pe asemenea zone care se bucură de protecţia legii sau în apropierea lor este interzisă.

Totodată, ne exprimăm nedumerirea faţă de caracterul, am putea spune, ultra-secret al acestor lucrări. Deşi presa locală a semnalat, de câteva săptămâni bune, ce se întâmplă acolo, pare că nu există nicio autoritate locală capabilă să spună cine este constructorul care îşi permite să sfideze legea, instituţiile statului şi opinia publică.

Nu putem trece cu vederea nici lipsa de reacţie a autorităţilor. Ne referim aici, în primul rând la: Prefectura Judeţului Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Instituţia Arhitectului-Şef al judeţului, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, etc. a căror lipsă de implicare frizează incompetenţa sau complicitatea.

Este cel puţin curios faptul că, în cazul ursului împuşcat zilele trecute pe raza judeţului Dâmboviţa, Ministerul Mediului a pus în funcţiune – imediat – o comisie de anchetă, în vreme ce ridicarea unor construcţii în zona Padiş pare că nu prezintă niciun interes pentru reprezentanţii statului, tocmai aceia care ar trebui să vegheze la integritatea acestui areal unic în ţară prin frumuseţile sale naturale.

Reamintim bihorenilor că CRSE a atras atenţia, cu ani în urmă, că visul construcţiei unei „staţiuni” pe platoul Padiş este pe cât de nerealist pe atât de ilegal. Aşteptăm explicaţii imediate şi măsuri concrete din partea autorităţilor”.

Reamintim că atât Primăria Budureasa cât şi Consiliul Judeţean Bihor au negat faptul că ar fi emis vreo autorizaţie de construcţie în apropierea Molhaşurilor de la Izbuce, în Zona de Conservare Specială a Parcului Natural Apuseni.

Padis sub asaltul ilegalistilor?!

 

Taguri: , ,


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor