Service-urile Auto acuză Asirom că plătește cu întârziere daunele RCA

Reactualizat la:
Service-urile Auto acuză Asirom că plătește cu întârziere daunele RCA
Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) atrage atenţia consumatorilor de produse de asigurări asupra faptului că păgubiţii societăţii Asirom – Vienna Insurance Group întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea.

Poliţele RCA reprezintă peste 70% din afacerea Asirom, această societate având o cotă de aproximativ 23% din piaţa RCA (465 milioane lei în semestrul I al anului 2016).

„Toți coloşii cu picioare de lut din piaţa RCA au avut aceiaşi soartă în ultimii doi ani. Cu toţii au acumulat o cotă de piaţă ridicată pe segmentul de risc ridicat cum este produsul RCA, au deţinut un portofoliu format preponderent din acest produs obligatoriu, au vândut un RCA mai ieftin, au întâmpinat grave probleme atunci când a fost vorba de plata daunelor, au avut un număr ridicat de reclamaţii şi care, în final, s-au prăbuşit în braţele Fondului de Garantare a Asiguraţilor”, a declarat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

Probleme

ASSAI acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară că, cu toate că cunoaşte aceste probleme cu care se confruntă păgubiţii RCA ai acestei societăţi de asigurări, efectuând în luna octombrie 2016 un control la această societate de asigurări cu capital austriac, problemele persistă şi, pe alocuri, se acutizează.

Dintre problemele ridicate de ASSAI punctăm: despăgubirea se efectuează, de regulă, în afara termenului legal; despăgubirea se efectuează, de regulă, doar parţial, atât cât consideră Asirom; păgubiţii RCA sunt programaţi la constatarea daunelor, în multe situaţii, în afara termenului legal; asigurătorul nu răspunde în multe situaţii, în termen legal, la solicitarea de comunicare a valorii maxime de despăgubire solicitate de către păgubit; valoarea maximă de despăgubire comunicată păgubitului RCA este, de regulă, subevaluată semnificativ, păgubitul RCA primind o despăgubire mai mică cu 30-50% decât cea care i se cuvine.

ASSAI mai acuză că sunt introduse abuziv în cercetări, sub pretextul unor suspiciuni de fraudă, foarte multe dosare de daună, cercetări ce durează 90 de zile. Pentru peste 90% dintre dosarele de daună introduse în cercetări nu se confirmă suspiciunile de fraudă, această procedură constituind, în realitate, un fals pretext al asigurătorului de a amâna plata despăgubirii în mod legal, dar abuziv, încă 90 de zile.

Inspectorii de daună constată daunele superficial şi incorect, iar notele de constatare conţin soluţii tehnice imposibil de pus în practică, pe principiul „cârpelii”, şi nu aducerii bunului la starea tehnică şi estetică dinainte de producerea evenimentului asigurat. De foarte multe ori, păgubitul RCA este pus în situaţia de a achita el 50% din valoarea unor piese sau lucrări neacceptate în mod abuziv şi ilegal de către asigurător.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !