SIF-urile sunt in revenire

SIF-urile au început sã scadã îngrijorãtor în urmã cu aproximativ o lunã. Investitorii ale cãror actiuni aveau o oarecare vechime au vândut pentru a-si marca profitul. Cei care au intrat pe piatã abia din ianuarie 2006 s-au transformat în investitori pe termen lung si au preferat sã astepte si sã urmãreascã evolutia pietei.

„Au procedat bine asteptând. Scãderea SIF-urilor s-a diminuat semnificativ, desi nu au atins încã preturile maxime care se înregistrau la începutul anului”, a opinat Alina Gavris, director al agentiei orãdene a unei societãti de servicii de investitii financiare. Ratiunile care au dus la scãderea SIF-urilor se referã la mai multi factori. Pe de o parte este vorba despre faptul cã dupã o crestere de sapte luni, era de asteptat sã se înregistreze o corectie negativã, chiar dacã scãderea a fost mai drasticã decât se preconiza.

Pe de altã parte, instabilitatea legislativã, scandalurile legate de cazul Dinu Patriciu sau de Adrian Nãstase, au determinat o „volatilitate” a pietei. „SIF-urile au scãzut din cauza faptului cã la începutul lui 2006 a apãrut un proiect de lege prin care se doreste ca niciun grup de persoane care actioneazã în mod concertat sã nu detinã mai mult de 1% din capitalul social al SIF.

Cei în cauzã sunt obligati sã vândã în maxim 3 luni de la intrarea în vigoare a legii. Votarea efectivã a proiectului de lege a fost amânatã, însã repercusiunile zvonurilor s-au fãcut imediat remarcate pe piata de capital.

Profit

„Si prin scãderea pietei se poate câstiga”, a reliefat Alina Gavris. Spre exemplu, investitorul care vinde actiunea cu un pret oarecare (25.000) si o cumpãrã apoi cu 23.000, obtine un profit de 2000 pe actiune.

SIF sunt în prezent cu aproximativ 15% mai mici decât în ianuarie 2006 când au atins cotele maxime. Revenirea, sau schimbarea trendului pietei, a intervenit în momentul în care SIF 1 Banat Crisana si-a anuntat intentia de a-si majora capitalul social, fiind urmatã de SIF 3 Transilvania. Rezultatul a fost o crestere semnificativã a celor douã titluri, si implicit a celorlalte trei care nu si-au fãcut încã publicã intentia de majorare.

„Nu putem afirma cu certitudine cã se va realiza, dar intentia a atras atentia investitorilor. Dacã se efectueazã majorarea, acestia vor primi câte o actiune gratuitã la fiecare douã actiuni vechi detinute”, a spus specialistul în servicii de investitii financiare.

Manipulãri

„Am pierdut pe SIF-uri în jur de 22%. Astept sã creascã, sã le vinã mintea la cap politicienilor. Ei sunt cei care fac jocurile”, ne-a mãrturisit A.M., un investitor pe piata de capital. Ideea cã bursa este manipulatã politic a fost exprimatã si de un al doilea investitor.

„Cu sigurantã au fost implicate anumite interese în aceastã scãdere a SIF-urilor. În mod normal la bursã ar trebui sã câstige oricine. Însã în România câstigã mult doar cei care au bani si manipuleazã bursa”, a opinat I.V.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !