Simplificări la accesarea fondurilor europene

De Simona Drimbău
Adrian Chesnoiu
Adrian Chesnoiu
Se consideră tânăr fermier cel care aplică o cerere de finanţare cu o zi înainte de cea de-a 41-a aniversare.

Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanţarea investiţiilor agricole din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au fost publicate pe pagina oficială de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

„Elaborarea ghidurilor reprezintă o etapă importanta în ceea ce priveşte construirea unei abordări noi a relaţiei dintre Agenţie şi beneficiari, iar propunerile pe care le-am primit în cadrul consultărilor au avut un rol foarte important. Modificările realizate au un singur scop: simplificarea accesarii fondurilor. Am eliminat documentele şi condiţiile care au devenit redundante, am redus dimensiunea economică minimă a fermei mici pentru a permite cât mai multor fermieri să obţină sprijin financiar”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Ghiduri finale

Potrivit AFIR, ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investiţii în exploatatii agricole (submăsura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării) şi în exploataţii pomicole (submăsura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării), pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1) şi pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării).

Au fost publicate şi Ghidurile finale pentru înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol (submăsura 9.1) şi în sectorul pomicol (submăsura 9.1a).

Conform prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a procesului de selecţie, sesiunea de primire a proiectelor se va deschide dupa minimum şapte zile de la data publicării versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR, respectiv 25 aprilie, pentru Ghidurile aferente submăsurilor menţionate.

Modificări

„Versiunile finale ale ghidurilor cuprind ultimele modificări legislative ăn domeniul dezvoltării rurale. Astfel, în urma modificării HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investiţiile care prevad construcţii-montaj, proiectul tehnic de execuţie se avizează acum după semnarea contractului de finanţare de catre AFIR.

Pentru beneficiarii care au depus proiecte în sesiunile anterioare şi care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevăzută în Notificarea AFIR, a fost eliminată restricţia cu privire la depunerea unui nou proiect doar în cadrul sesiunii continue a anului următor. La Solicitarea de acordare a scrisorii de garanţie, conform noilor reglementări, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achiziţii, faţă de prevederea anterioară, care stipula că este nevoie de avizul favorabil asupra procedurii de achiziţie prioritar majoritară”, spun reprezentanţii AFIR.

Ghidurile finale aduc simplificări şi ale condiţiilor de accesare, preluând clarificarile cu privire la vârsta tânărului fermier, făcute ca urmare a modificării PNDR. Astfel, din punct de vedere al vârstei, se încadrează în definiţia tânărului fermier şef de exploataţie, inclusiv tânărul fermier care aplică o cerere de finanţare cu o zi înainte de cea de-a 41-a aniversare.

O altă simplificarile priveşte corelarea între perioada de depunere a cererii unice pe suprafaţă la APIA şi deschiderea sesiunii de primire de proiecte finanţate prin PNDR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !