Solutia pentru Muzeul Tarii Crisurilor se lasa asteptata

Noul Muzeu e gata 80%, dar lucrările lâncezesc
Noul Muzeu e gata 80%, dar lucrările lâncezesc
Noua administraţie a Consiliului Judeţean caută soluţii pentru urnirea din loc a lucrărilor la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Deocamdată, însă, fără prea mare succes. Preşedintele Cornel Popa spune că se caută variante pentru ca investiţia să fie finalizată, în condiţiile în care contractul dintre Consiliul Judeţean şi Selina a expirat în 2010!

Joi are loc o şedinţă a Consiliului Judeţean şi pe ordinea de zi figura iniţial un proiect de hotărâre privind „oportunitatea continuării lucrărilor” la noul sediu al Muzeului, din fosta Garnizoană.

Însă acest punct de hotărâre va fi retras, anunţă preşedintele Popa, deoarece deocamdată nu s-a găsit nicio soluţie care să fie propusă consilierilor judeţeni spre aprobare. Cornel Popa dă de înţeles că acum trebuie să descâlcească iţele pe care le-a încâlcit fostul preşedinte, Radu Ţîrle.

„Ne preocupă şi încercăm să reluăm lucrările, deşi condiţiile în care s-a lăsat contractul ne arată că e foarte greu de reluat”, spune Cornel Popa. Noul preşedinte al CJ nu ar vrea să fie pus în situaţia în care să ia lucrurile de la capăt, cu o nouă licitaţie pentru ce a mai rămas de făcut la Muzeu. Popa ar prefera ca lucrările să fie finalizate de cei care au lucrat şi până acum – firma Selina. Altfel, spune el, s-ar întârzia şi mai mult finalizarea lucrărilor.

O altă problemă e acoperişul, care permite infiltraţii iarna. Nici până azi firma CIAC – cea care a refăcut acoperişul cu doar câţiva ani în urmă şi firma Selina nu s-au înţeles care dintre ele să se ocupe de acoperiş. Furnizorul ţiglelor – firma Tondach – a trimis ţigle noi, acceptând implicit că ţiglele care sunt puse azi pe fosta clădire a Garnizoanei nu au corespuns din punct de vedere calitativ. Un alt aspect care îngreunează situaţia este legat de o hotărâre judecătoarească în care se cere ca CIAC să fie lăsată să refacă acoperişul. Iar Selina refuză să-i lase pe cei de la CIAC pe organizarea de şantier, până când Consiliul Judeţean nu-i recepţionează ce a lucrat până acum. Tocmai pentru a nu fi făcută răspunzătoare pentru eventualele daune ce ar fi cauzate de muncitorii CIAC!

Rus aşteaptă după CJ

Patronul Selina, Beniamin Rus, spune că el este dispus să finalizeze lucrarea de la Muzeu. Dar îşi aduce aminte de mai vechiul său „amic”, fostul preşedinte al CJ, Radu Ţîrle. „Şi dacă aveam un beneficiar serios şi destupat, tot era o lucrare grea. Darămite un om care n-a făcut decât să încurce? Suntem dispuşi şi dorim să facem tot contractul până la finalizare, dar cel mai corect este să pună pe curat şi să ştim exact care sunt notele de comandă suplimentare (NCS) şi notele de renunţare la anumite lucrări (NR). Acum sunt mai multe NCS-urile decât NR-urile. Maşina asta e atât de tuningată, că nu mai e Dacie”, s-a exprimat plastic constructorul.

Ex-preşedintele Ţîrle a acuzat constant firma Selina că „umfla” nejustificat nota de plată a lucrărilor la Muzeu prin lucrări neprevăzute iniţiale (NCS-uri) căruia lui, ca beneficiar, nu i s-ar fi adus la cunoştinţă, în prelabil. În replică, reprezentanţii Selina au susţinut tot timpul că la clădiri vechi, precum fosta Garnizoană, apar frecvent lucrări neprevăzute, lucrări aprobate şi de dirigintele de şantier – o firmă desemnată tocmai de CJ Bihor să supravegheze lucrările. În sprijinul său, Rus dă exemplul lucrărilor de reabilitare a Palatului de Justiţie din Oradea, ce vor fi executate tot de Selina. Acolo, spune constructorul, beneficiarul – Ministerul Justiţiei şi finanţatorul Banca Mondială – i-au cerut din start să depună o garanţie pentru eventualele note de comandă suplimentară. „La Palatul Justiţiei m-a obligat să pun deoparte 140 de miliarde pentru NCS-uri, deoarece la o clădire veche de 100 de ani 30 – 40% sunt NCS-uri”, transmite Beniamin Rus. Constructorul crede că se pot găsi soluţii juridice pentru ca CJ Bihor să continue lucrările cu firma sa. Rus spune însă că CJ trebuie să găsească şi bani…

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !