Sprijin pentru a salva bivolul românesc de la dispariție

De Veronica Bursaşiu
2Comentarii
Samuel Tiponuț nu lasă bivolul să dispară, are o fermă la Lăzăreni
Samuel Tiponuț nu lasă bivolul să dispară, are o fermă la Lăzăreni
Uniunea Europeană oferă crescătorilor români sprijini pentru conservarea rasei. 30 de milioane de euro sunt la dispoziție în acest scop.

Conform deputatului PSD Bihor Ioan Sorin Roman, în România mai sunt între 8000-9000 de capete de bivoli. În cadrul unei conferințe de presă, parlamentarul din Comisia de Agricultură a transmis crescătorilor mesajul că de acum încolo se vor putea înscrie în Registrul general al rasei, ceea ce le va permite să obțină sprijin financiar pentru a salva de la dispariție specia. Deputatul Ioan Sorin Roman a anunțat că, în acest scop sunt la dispoziție 30 de milioane de euro, bani care se vor împărți în funcție de numărul de animale înscrise în registru. „Sprijinul financiar este destinat amenajării de spații, pentru cumpărarea de animale de reproducție, pentru utilaje. S-a scos din proiectul inițial specificația «rasă pură» care îngrădea, în prima fază, accesul la aceste fonduri. Expresia «rasă pură» a fost înlocuită cu animal de reproducție, adică tot ce există bivol românesc și îndeplinește anumite standarde să fie parte a acestui program de reproducție. De asemenea, dacă bivolii puteau fi înscriși inițial într-un termen de 60 de zile în registru, acum înscrierea se va putea face permenent. Sper ca legea, după comisie, să fie votată în plen, să ajungă la promulgare și să fie promulgată pentru ca cei care cresc bubaline să poată fi sprijiniți ca și crescătorii de basna și mangalița”, a spus parlamentarul PSD Bihor.

Crescători în Parlament

Modificările prezentate de deputatul Ioan Sorin Roman au fost operate ca urmare a faptului că în Comisia de Agricultură a avut loc o dezbatere privind proiectul de lege care face referire la programul de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor. Pe lângă deputații din Comisia de Agricultură și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, la ședință au mai luat parte și trei crescători de bivoli, doi din Bihor și unul din Cluj, invitați de parlamentarul bihorean. Ioan Sorin Român spune că vocile celor trei crescători au fost asculate, iar unele dintre amendamentele propuse de ei au fost adoptate, în final rezultatul fiind acela că legea să se modifice astfel încât un număr cât mai mare de crescători români de bubaline să poată accesa acest program de reproducție. Crescătorul din Beznea Florin Marius Cacuci spune că anii trecuți în ferma sa creșteau 70-80 de animale, iar acum a trebuit să renunțe la ele, să-și înjumătățească efectivul fiindcă o altă soluție nu avea că altă soluție nu a avea pentru a mai susține tot efectivul.

În prezent, crescătorii de bivoli primesc o subvenție de 700 de lei pe cap de animal, sumă care este împărțită între asociație și către direcțiile sanitar-veterinare.

Marius Cacuci, Dumitru Gabriel Cacuci și Vlădău Cristian, cei trei crescători prezenți în Parlament au plecat mulțumiți de discuțiile din Comisia de Agricultură, de rezultatul obținut, de faptul că s-a evitat discriminarea crescătorilor de bubaline din România.

„În textul legii era vorba despre un registru genealogic cu trei generații. Numai stațiunea de la Șercaia deține astfel de animale și numai ei puteau să beneficieze de subvenția de 200 de euro care se acordă pe animal pe cale de dispariție….Putem să accesăm acest program toți proprietarii de bivoli care suntem înscriși în asociație și care deținem animale cu specia bivol românesc”, a spus Marius Cacuci.

Și la Lăzăreni, un tânăr abia trecut de 25 de ani, Ioan Samuel Tiponuț s-a încăpățânat să nu lase să dispară tradiția creșterii bivolilor.
În ferma sa, tânărul Samuel încearcă să întreţină atât exemplare pentru lapte, cât şi pentru reproducţie. Ferma de bivoliţe de la Lazăreni a fost pusă pe picioare acum peste un deceniu şi a demarat cu cinci animale. Atât laptele, cât şi carnea de bivoliţă au caracteristici superioare. Prea puţin români le cunosc însă.

Creşterea bivoliţelor este o activitate din ce în ce mai rară. În anii comunismului, probabil că nu era sat în care să nu fie cel puţin un gospodar care creştea bivoli. În 2013, în România erau 13.000 de bivoli. Iar acum sunt maxim 9.000 de bivoli. Şi aceasta în condiţiile în care, doar şase ţări din Europa mai cresc bivoli, iar România ar ocupa locul doi, după Italia, în acest clasament. Deputatul Ioan Sorin Roman e încrezător că programul de conservare a speciei va fi un succes și dă exemplu unui program similar derulat în Ungaria pentru mangaliță și basna.

Programul a fost un succes în Ungaria de la 10.000 de capete de basna și mangalița, într-un an s-a ajuns la 300.000 de capete. Și aceasta în condițiile în care mangalița roșie e o specie creată la Salonta. Sper să vedem, din nou, bivoli în gosodării așa cum mai vedem în zona Bratca și în zona Beiușului”, a spus parlamentarul. Bivolițele nu sunt pretențioase în privința hranei, şi sunt considerate una dintre cele mai sănătoase specii de animale, având autoprotecție la boala vacii nebune, bruceloză, leucoză și TBC.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor