Sprijin pentru şomerii care vor să lucreze în UE

De Dan Birta
1Comentariu
Békési Csaba
Békési Csaba - © FOTO: DAN BIRTA
Şomerii pot primi sprijin financiar pentru prezenţa la interviul de angajare şi pentru a se stabili în noua ţară unde se angajează.

Şomerii din România cu vârsta peste 35 de ani vor fi ajutaţi să se angajaze mai uşor în UE.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă este parteneră, alături de serviciile publice de ocupare din Danemarca, Finlanda, Slovenia, Irlanda, Portugalia, Spania, Luxemburg, Insulele Azore si Madeira, Asociaţia suedeză a oamenilor de știință, Agenţia suedeză pentru creştere economică şi regională și Work-live-Stay-Danemarca de Sud, în cadrul proiectului „Reactivate”, proiect aprobat de Comisia Europeană, în care Serviciul Public de Ocupare din Suedia este aplicant principal.

„«Reactivate» este un proiect dedicat persoanelor aflate în şomaj în vârstă de peste 35 ani, precum şi angajatorilor cu nevoi de recrutare și se concentrează pe IMM-urile din toate ţările Uniunii Europene. Scopul proiectului este să asigure legătura dintre angajatorii care dețin locuri de muncă vacante greu de ocupat și candidații calificaţi din toată Europa”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Beneficiari

Şomerii care caută un loc de muncă și iau parte la proiect, printr-un pachet de servicii de mobilitate, pot primi sprijin financiar pentru: prezentarea la interviul de angajare, sprijin pentru a se stabili în noua țară în care își găsesc locul de muncă, sprijin familial suplimentar în cazul în care se relocă împreună cu familia, acces la un curs de limbă străină și la un curs de recunoaştere a calificărilor.

Pentru a fi eligibile, persoanele beneficiare trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie şomer în vârstă de peste 35 ani; să fie cetăţean al unei țări UE; să fie rezident într-o țară a UE şi să aplice pentru un loc de muncă într-o altă ţară UE decât ţara lui de reşedință; contractul de muncă trebuie sa aibă o durată de cel puţin 6 luni.

„De asemenea, contractul de muncă trebuie să fie cu normă de cel puţin 50 la sută dintr-o săptămână normală de lucru, iar întreprinderile la care se angajează să se încadreze în categoria întreprinderilor mici și mijlocii înregistrate în condițiile legii”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.

În cadrul proiectului nu pot fi acceptate costurile de dublă finanțare, adică plata călătoriei și a cazării nu pot fi susținute de către angajator sau o altă autoritate.

Persoanele interesate pot obţine informaţii legate de proiect de la consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor din Oradea, str.Transilvaniei nr. 2, tel. 0259 433 346.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor