Stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii

Stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii
© Se estimează scăderea numărului de salariaţi în construcţii
Tendinţă de scădere a numărului de salariaţi din construcţii şi comerţul cu amănuntul. Va avea loc și o scădere a prețurilor în construcții.

Tendință de relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare și servicii. Numărul de salariaţi va înregistra o scădere în construcții și comerțul cu amănuntul. De asemenea, va avea loc o scădere moderată a prețurilor în construcții. Acestea sunt principalele tendinţe în activitatea economică pentru perioada decembrie 2016 – februarie 2017, potrivit unei anchete desfăşurate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ancheta a fost realizată pe un eşantion de circa 8.000 de manageri din domeniul industriei prelucrătoare, construcţiilor, serviciilor şi comerţului.

INS atenţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Tendinţe

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra o tendinţă de scădere mai semnificativă (sold conjunctural -36%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimează scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -21%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează scăderea moderată a acestora (sold conjunctural -6%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -14%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere (sold conjunctural -18%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +2%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !