Ştafeta ciclistă „Scleroză Multiplă” a ajuns din Oradea la Bucureşti

De Dan Birta
Stafeta ciclista SM a pornit de la Oradea
Stafeta ciclista SM a pornit de la Oradea
Ştafeta a străbătut 15 oraşe, colectând mesaje de încurajare pentru pacienţii afectaţi de SM.

La 14 zile de la startul de la Oradea (17 mai), Ștafeta ciclistă SM, o inițiativă de încurajare a pacienților afectați de scleroza multiplă, a ajuns la București.

Marți, 30 mai, la Biserica Sf. Anton din Curtea Veche (București), zeci de pacienți afectați de scleroză multiplă au marcat Ziua mondială a sclerozei multiple într-un mod inedit. Ei au deschis o grădină cu sute de flori simbolice cu mesaje de solidarizare și încurajare pentru pacienții afectați de această maladie, majoritatea făcând apel la încrederea în Dumnezeu. Florile au fost culese de trei tineri voluntari bicicliști, specialiști ai Centrului de recuperare de la Oradea, de unde au pornit în data de 17 mai cu această ștafetă a mesajelor de încurajare.

Ziua mondială SM

Conectată la calendarul internațional al Zilei mondiale SM, această manifestare dorește să încurajeze formarea grupurilor locale de pacienți ca un sprijin pentru acomodarea lor la această condiție de viață, prevenind autostigmatizarea, generată atât de numele bolii, cât și de situațiile dificile de viață pentru care, în izolare, aceste persoane nu găsesc întotdeauna cel mai bun răspuns.

Ștafeta ciclistă SM a organizat manifestări similare în Oradea, Cluj-Napoca, Bistrița, Reghin, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Alba Iulia, Sibiu, Călimănești și Craiova, unde – pe lângă colectarea de mesaje și turul ciclist al suporterilor – au mai fost organizate și activități recreative pentru cei prezenți.

În București, Asociația de Scleroză Multiplă București, co-organizator al evenimentului, alături de Asociația de Scleroză Multiplă din România, organizează trei zile de ștafetă prin derularea de vizite la domiciliu a pacienților imobilizați, unde specialiștii ștafetei au oferit mici sesiuni de kinetoterapie și psihoterapie, iar azi are loc o conferință tematică, la care specialiști în domeniul sclerozei multiple vor susține lucrări de interes pentru acești pacienți.

„În România este estimat un număr de 10.000 de pacienți afectați de SM, din care 3.930 de pacienți dispun de tratament, care însă nu vindecă, ci doar încetinește evoluția bolii. Tratamentul este administrat prin intermediul a 12 centre medicale de tratament, însă lista terapiilor oferite nu include și soluții terapeutice de ultimă oră, așa cum se întâmplă în alte state europene și așa cum speră comunitatea pacienților afectați de această maladie”, ne-a informat Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociației de Scleroză Multiplă din România.

În Oradea există un centru comunitar de sprijin pentru pacienții afectați de această maladie, oferind informare, consiliere, terapie de recuperare, transport accesibilizat și sprijin material, iar începând cu data de 1 mai 2017 a fost înființat la Spitalul Județean Oradea și un centru de tratatament sub coordonarea doamnei dr. Monica Sabău, care oferă toată paleta terapeutică disponibilă în România pentru cei diagnosticați cu scleroză multiplă.

Conectată la campania mondială organizată de ziua mondială SM (World MS Day 2017), reunită în acest an sub genericul #LifeWithMS, Ștafeta ciclistă SM 2017 va multiplica pe rețelele de socializare mesajele strânse de la comunitatea din România.

În fiecare comunitate în care ștafeta fost primită, organizatorii le-au pregătit surprize tuturor celor ce au oferit mesaje de încurajare comunității SM din localitate și din țară. Astfel, dacă în Oradea organizatorii au pregătit alături de voluntarii ștafetei și un Tur cultural pe bicicletă, condus de o persoană publică locală, specialist în arhitectură, care le-a prezentat suporterilor bicicliști poveștile de viață ale clădirilor emblematice ale orașului, în Cluj, participanții au fost întâmpinați cu cadouri de la sponsori, iar în Bistrița și în celelalte comunități vizitate s-a organizat un traseu de promenadă pe bicicletă, foarte gustat de iubitorii mișcării în aer liber, dar și momente artistice stradale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !