Stagiu de pregătire cu elveţieni

ORADEA – O delegatie din Elveţia a vizitat recent Bihorul. Din delegaţie a făcut parte Jochen Steinbrenner, doctor în medicină, şeful clinicii de urgenţă din cadrul spitalului regional Grabs, licenţiat în medicină montană şi expediţie.

Schimbul de experienţă româno-elveţian care se derulează în cadrul colaborării dintre Judeţul Bihor şi Cantonul St. Gaellen, vizează, printre altele, şi turismul montan şi, implicit, salvarea montana.

În perioada 19-21 martie, Steinbrenner a participat, în calitate de lector, la un stagiu special Salvamont, organizat de SJ Salvamont Salvaspeo Bh la Garda de Sus. Dr. Hadrian Borcea, în calitate de coordonator medical al SJS-SBh, dr. Mircea Galu, medic voluntar în SJS-SBh, alături de alţi 14 membrii ai SJS-SBh, care au deja atestatul profesional de “salvator montan”, au participat şi ei la eveniment.

În cadrul acestui stagiu, specialistul elvetian a prezentat mai multe tipuri de afecţiuni şi leziuni specifice întâlnite în cazuistica accidentelor montane dar şi în cea a situaţiilor de calamităţi şi dezastre. Au fost abordate metodele de investigare, diagnosticare şi acordare a primului ajutor medical, inclusiv unele dintre cele mai noi tehnici de administrare, în teren, a perfuziilor.Pe perioada celor 3 zile de stagiu au fost executate şi exerciţii practice, inclusiv în teren, în condiţii dificile de relief, zăpadă abundentă, ceaţă.

„Foarte bun cunoscător al specificului salvării montane, ca participant direct în acţiuni de acest gen, medicul elveţian a putut aprecia “la cald” atât nivelul dotării tehnice dar şi al pregătirii salvatorilor montani bihoreni, fiind plăcut impresionat.Singura diferenţă între salvamontiştii elveţieni şi cei bihoreni, pe care a putut-o constata, îl reprezintă faptul că în Elveţia echipele Salvamont au asigurat inclusiv sprijin cu elicoptere de salvare – Medicopter – şi că au în dotare aparatură medicală portabiăa, de monitorizare şi resuscitare”, se arată într-un comunicat Salvamont.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase