Ştefan Postol, energie din culori pe simezele din Luxemburg

De Veronica Bursaşiu
Atelierul Ștefan Postol, din Amsterdam
Atelierul Ștefan Postol, din Amsterdam
Ştefan Postol e un artist versatil care abordează cu uşurinţă modelajul, pictura de şevalet, pictura murală sau sculptura. Pictor, sculptor, designer, restaurator, art terapist…

Şi-a „căutat destinul” restaurând clădiri în Casablanca, pictând în SUA, Mexic, Spania, Franţa… În urmă cu patru ani a plecat din Oradea, deşi avea un portofoliu impresionant de lucrări aici, şi a ales să devină un „artist căutat” la Amsterdam.

„În ultimii 4 ani, de când m-am mutat în Olanda, am expus artă în diverse locaţii din Olanda, Belgia şi acum în Luxemburg”, spune Ştefan Postol.

Printre cele mai remarcabile expoziţii au fost cele din seriile „Star faces” şi „Energy from colors”. Prince, Freddie Mercury, Tina Turner, Kurt Cobain au fost pictaţi de orădeanul Ştefan Postol, expoziţia „Star faces” fiind lansată la Utrech cu prilejul unui spectacol la care a fost prezent Tudor Gheorghe.

„Mă atrage şi mă inspiră foarte mult pop-artul. Nu neapărat un artist anume. Şi dintotdeauna, dar mai ales acum, sunt copleşit de vechea pictură flamandă. Mă gândesc să abordez clar-obscurul pe viitor, să mixez secvenţe cunoscute din pictura flamandă cu pop-art/dripping”, spune Ştefan Postol.

În același timp, artistul orădean a colaborat, ca sculptor, cu companii de tematizări din Belgia şi Olanda.
„În urmă cu doi ani am înfiinţat atelierul de arte plastice «Atelier Ștefan Postol», unde susţin cursuri de arte plastice pentru copii, dar şi workshop-uri de pictură şi modelaj cu adulţi. De asemenea, am avut proiecte de artă stradală, cele mai reprezentive fiind la o şcoală din Amsterdam şi un chioșc administrativ din parcul Gaasperpark, de asemenea în Amsterdam”, a realizat Ştefan Postol un tablou sumativ al activităţii sale din ultima vreme.

Când a înfiinţat atelierul amintit, în urmă cu 2 ani, a început cu o grupă de 4 copii, iar acum are 3 grupe. Majoritatea copiilor provin din familii de români sau familii mixte cu români.

„Am putea să numim atelierul acesta şi club, dar actul este unul pedagogic. Anul trecut am expus lucrările lor în Ambasada României din Haga în contextul «România 100»”, spune Ştefan Postol. Recent, Ştefan a trecut încă o graniţă cu lucrările sale.

Începând cu 6 februarie, pentru o perioadă de 6 luni, expoziţia „Energy from colors” poate fi văzută în hotelul NH din Luxemburg.

Energy from colors

„Părăsind gestualitatea mimetică a expresiei artistice ab utero pentru spontaneitatea lipsei de filiaţie, abandonând sensul dat, seria intitulată «Energy for colours», tratează tocmai elasticitatea acestei treceri de la o lume dată la una produsă, păstrând însă tensiunea majoră a celor două în discursul coloristic.

Fondul reprezintă clasicul, ternul, obsesia limitării umane, pe când culorile suprapuse pe fond construiesc o lume emancipată a culorii, a sensului proaspăt al vieţii, al speranţei”, spunea Adrian Burcă în susţinerea prezentată cu prilejul deschiderii expoziţiei.

Lucrările din expoziţia „Energy for colours” îi prilejuieşte lui Adrian Burcă să pună una dintre marile întrebări ale spiritului uman.

„Semnificaţia culturală a culorii, indexată unei tradiţii corect utilizate de artist, este anexată discursului unitar al spaţiului. Paradoxal, acest spațiu se descompune într-o abstractizare a cărei coerenţă e dată tocmai de multitudinea de sensuri pe care energia, spirituală sau fizică, le oferă cu generozitate atât spaţiului real, cât şi spaţiului interstiţial infinit pe care trăirea umană le poate produce în viaţa reală.

Fără această multitudine de sensuri nu am putea nici măcar să definim una din marile întrebări ale spiritului uman: cum e posibilă, în acelaşi context temporar şi spaţial, existenţa diferenţiată, individuală, umană? Cum e posibil ca în acelaşi timp şi spaţiu moartea şi viața, bucuria şi tristeţea, speranţa şi disperarea, să poată exista concomitent?”, se întreabă retoric Adrian Burcă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !