Străinii, impresionați de frumusețile Bihorului

De Dan Birta
1Comentariu
Străinii, impresionați de frumusețile Bihorului
Migranţii sunt ajutaţi să se integreze prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană.

Cum altfel decât arătându-le ce ai, îi poți impresiona pe cei care te vizitează? Cum altfel decât primindu-i cu braţele deschise, cu zâmbetul pe buze, arătându-le obiceiurile şi tradiţiile?

Este foarte simplu şi, totuşi, are efect. Au simţit-o cei peste 30 de străini care în 28 aprilie au vizitat Gheţarul Scărişoara şi împrejurimile lui.

„Este vorba despre un eveniment de acomodare culturală, de familiarizare printr-o excursie la care au participat 38 de persoane, străini din India, Turcia, Republica Moldova, Armenia, Egipt, Franţa, Norvegia, Israel, Republica Dominicană, Iraq, Pakistan, Ucraina şi români. Am vizitat Gheţarul Scărişoara, ne-am oprit să mâncăm la o pensiune, apoi am fost la Groapa Ruginoasa”, ne-a spus Adriana Popa, manager local la Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea.

Proiect

Excursia a fost organizată în cadrul proiectului „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

„Participanţilor le-a plăcut foarte mult natura. Au fost impresionaţi de Gheţar, de diferenţa de temperatură. Afară erau 30 de grade, iar în peşteră 0 grade. Le-a plăcut Groapa Ruginoasa, dar şi drumul prin pădure până acolo a fost foarte interesant pentru ei”, ne-a povestit Adriana Popa.

Aceasta a adăugat că excursia este considerată un eveniment de acomodare culturală, de familiarizare cu frumuseţea, obiceiurile şi tradiţiile din România.

Conferinţa de încheiere a etapei I a proiectului „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, va avea loc în data de 08 Mai 2018, la Primăria Oradea între orele 10:30-14:00.

Proiectul: „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05 este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, în perioada: 01.06.2017 – 31.05.2018 (Etapa I de implementare) și 01.06.2018 – 31.05.2019 (Etapa a II-a de implementare). Bugetul total al proiectului, pentru prima etapă de implementare este de: 1.097.642,92 lei.

strainii-apreciaza-bihorul-1

Începând din iunie 2017, timp de 12 luni, resortisanţi ai ţărilor terţe – RTT (migranţi cu o formă legală de rezidenţă pentru studii, căsătorie cu cetăţeni români, muncă, etc) şi beneficiari ai unei forme de protecţie internaţionale – BP (statut de refugiat sau protecţie subsidiară) au fost asistaţi prin servicii specifice de incluziune socială pentru a dobândi un grad ridicat de integrare în România, servicii oferite de Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea și Centrul Regional de Integrare AIDRom Timişoara. Centrele oferă asistenţă pentru migranţi în judeţele, Bihor, Arad şi Hunedoara respectiv Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor