Straiţa Plină, ediţia a şaptea

De Camelia Busu
Reactualizat la:
Straiţa Plină, ediţia a şaptea
Evenimentul va avea loc duminică, 7 octombrie, în comuna Roşia.

Se apropie cea de-a şaptea ediţie a Târgului de bunătăţi, meşteşuguri şi voie bună „Straiţa Plină”. Târgul va avea loc duminică, 7 octombrie, în comuna Roşia, între orele 10:00-19:00, în locul numit „Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuş, pe drumul spre satul Lazuri.

Și în acest an, evenimentul este organizat de Asociația „Orizont Verde”, Primăria comunei Roșia, C.A.P.D.D. Bihor și co-finanțat, în cadrul proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, implementat de C.A.P.D.D. Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, o inițiativă comună a Romanian American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat. Ediția din acest an se bucură și sprijinul financiar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și a GAL Pădurea Craiului.

Ideea care a stat la baza evenimentului este aceea de a pune faţă în faţă producătorul local de produse naturale, făcute cu responsabilitate, cu cumpărătorul informat, aflat în căutarea unor produse autentice, de genul acelora pe care nu le poate găsi în supermarket. Pe lângă clasicele zacuşti, gemuri, murături sau siropuri, vizitatorii vor putea degusta produse proaspete de porc, brânzeturi, produse apicole, pateuri din păstrav, păstrav afumat şi multe altele.

Ca în fiecare an, pe lângă târg va funcţiona şi Şcoala de meşteşuguri, unde atât copiii cât şi adulţii vor putea deprinde tainele unor meşteşuguri tradiţionale, ca olăritul, ţesutul la război, confecţionatul zgărdanelor din mărgele, încondeiatului de ouă, împâslitul şi pielăria, alături de meşteri populari renumiţi ai Bihorului, dintre care amintim nume ca Raul Bocşe, Floriţa Codoban sau Dorina Hamza. Pe lângă acestea vor mai fi şi ateliere de sculptură în piatră, tricotat cu mâinile, pictură, instrumente muzicale, poveşti cântate, căţărat pe lăzi de bere şi tir cu arcul.

Pe scena din zona târgului se va desfăşura între orele 14:00-16:00 un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Codrenii Bihorului” din Roşia şi invitaţii lor.

Și fiindcă ziua e lungă, vizitatorii se vor putea aşeza în zona Curţii de Ospăţ la o porţie de sarmale clasice sau sarmale cu păsat, cu laşte sau sarmale în pită, la o porţie de bunătăţi de la porc sau pur şi simplu la o plăcintă pe lespede. Cei însetaţi vor putea găsi aici cocktailuri, cu sau fără alcool, făcute cu ingrediente naturale, sau bere artizanală.

C.A.P.D.D. Bihor va avea, în târg, un stand de informare și promovare a destinației de ecoturism Pădurea Craiului, unde doritorii vor putea găsi publicații turistice (broșuri, pliante, hărți, cărti etc.), precum și produse locale sau suveniruri din Pădurea Craiului: ceramică pictată, ii pictate, podoabe, tricouri etc. Pentru a-i putea primi pe toți turiștii veniți la Roșia, în ziua evenimentului, Peștera Meziad și Peștera cu cristale din mina Farcu vor lucra cu program prelungit, între orele 10.00-17.00. Ultima intrare în peșteră fiind la ora 17.00.

Încă de la început, cuvintele-cheie ale evenimentului „Straiţa Plină” au fost: local – responsabil – sustenabil. Anul acesta ne-am hotărât să punem accentul pe responsabil, aşa că alături de Asociaţia Piticot din Oradea vor fi propuse vizitatorilor patru cazuri sociale deosebite, pe care sperăm să le putem ajuta. Detalii despre cum vă puteţi implica puteţi găsi pe pagina evenimentului sau la faţa locului, la standul Asociaţiei Piticot.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !