Studenţii, în căutare de „Profi Tari”

De Crina Dobocan
Studenţii, în căutare de „Profi Tari”
Anul trecut, la „Gala Profesorului Bologna” au fost premiaţi profesorii Simona Trip, Sorin Şipoş şi Adrian Hatos.

De zece ani, studenţii orădeni, alături de cei din ţară, au demonstrat că „Profii Tari” există și că merită să fie cunoscuți de o țară întreagă ca un model de „Așa da!”. Şi în acest an, studenţii orădeni au ocazia să îi facă cunoscuţi pe oamenii care reprezintă unul dintre motivele pentru care merg la cursuri. Au mai rămas câteva zile până când studenţii orădeni îşi vor putea nominaliza „Profii Tari” la ediţia 2017 a „Galei Profesorului Bologna”.

„Ne propunem și la această ediție să-i găsim și să-i susținem pe acei profesori care, prin stilul lor de a preda și de a interacționa cu studenții, depășesc granițele disciplinelor lor și reușesc să câștige atenția, interesul, admirația și respectul studenților. Până acum am premiat mai mult de 700 de Profi Tari”, au anunţat reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

„Gala Profesorului Bologna” este un proiect de tradiţie al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Scopul principal este îmbunătăţirea sistemului de învăţământ superior din România prin premierea și promovarea profesorilor ce formează generaţii, reprezintă adevărate valori şi sunt modele pentru studenţi.

Baza întregului demers îl constituie – arată reprezentanţii ANOSR – conceptul de învăţământ centrat pe student, în care studentul nu mai este perceput ca un subiect pasiv în procesul de educare şi instruire, ci este considerat partener al profesorului în dobândirea cunoştinţelor şi îşi construieşte singur propriul traseu academic.

Pornind de la această premisă, ANOSR a realizat că schimbarea şi îmbunătăţirea sistemului de învăţământ superior pot fi realizate doar prin susţinerea iniţiativei de creştere a calităţii educaţiei, prin valorificarea resurselor existente şi prin promovarea unor mentalităţi şi exemple de bune practici în universităţi.

Graniţe depăşite

Astfel, „Gala Profesorului Bologna” este singura inițiativă națională menită să omagieze și să răsplătească performanța didactică a profesorilor, punându-i în lumină pe acei profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi.

„Dincolo de activitatea de cercetare și rezultatele profesionale ale profesorilor, evenimentul își propune să răsplătească calitatea de dascăl și îndrumător a profesorului universitar român, calitate care în general este uitată în acordarea distincțiilor și premiilor dedicate cadrelor didactice. Titlul de «Profesor Bologna» este cu atât mai semnificativ cu cât acesta vine exclusiv din partea studenților – cei care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze performanța didactică a profesorilor lor”, anunţă organizatorii.

Profesorul Bologna sau „Proful Tare” este orice dascăl care depăşeşte graniţele disciplinei pe care o predă şi găseşte căi inedite pentru a se apropia de studenţi. Este cel care le câştigă prezenţa, respectul şi atenţia prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea şi uşurinţa cu care se lasă înţeles, prin darul oratoriei şi prin răbdare. Mai presus de orice, „Proful Tare” conştientizează responsabilitatea pe care şi-a asumat-o şi inspiră încredere, motivându-i pe studenţi să devină adevăraţi profesionişti în domeniul pe care-l aleg.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !