SUA a anunțat cel mai amplu transfer de deținuți

Reactualizat la:
SUA a anunțat cel mai amplu transfer de deținuți
© Foto: theguardian.com
Oficialitățile americane au anuțat în această săptămâna tranferul a 15 deținuți în Emiratele Arabe Unite, dar și închiderea centrului de detenție de la Guantanamo.

Înființată după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, închisoarea militară s-a transformat dintr-un centru de detenție temporar, într-unul permanent în care se urmărea adunarea „celor mai răi dintre răi”.

Din cei aproximativ 800 de deținuți considerați a fi inamici combatanți ai organizaţiei al-Qaida, după tranferul celor 12 yemeniți și trei afgani în Emiratele Arabe Unite, mai răman 61 de deținuți. Mulţi dintre ei sunt acolo de peste zece ani, fără să fie acuzaţi oficial sau judecaţi.

Planul președintelui Barack Obama de a închide închisoarea pentru suspecți de terorism, a cărei întreținere costă anual 400 de milioane de dolari, reprezintă una dintre promisiunile electorale făcute de acesta și ar necesita transferul acestora pe teritoriul SUA, care nu este permis de legislația americană.

„Continuarea operării centrului de detenție ne slăbește securitatea națională prin consumul de resurse, dăunând relațiilor noastre cu aliați și parteneri cheie și stimulând extremiștii violenți”, a spus Lee Wolosky, trimis special al Departamentului de Stat pentru închiderea centrului de detenție de la Guantanamo. „Sprijinul prietenilor și aliaților noștri — cum sunt Emiratele Arabe Unite — este vital pentru atingerea acestui obiectiv comun”, a mai adăugat el.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !