Tăieri majore pe gărzi, la spital

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
21Comentarii
Tăieri majore pe gărzi, la spital
Cel puțin până în decembrie, medicii de la Spitalul Municipal iau bani mai puțini.

Din septembrie încoace, doctorii de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” duc mai puțini bani acasă.

Din cauza situației financiar-bugetare a spitalului, spune managerul Dacian Foncea (PNL), membrii Comitetului director al spitalului au decis reducerea sporurilor la gărzile din weekend, de la 100%, cât a fost până în august, la 20%. Mai mult, sporurile la gărzile din timpul săptămânii au fost reduse de la 75% la 10%. „În lege spune că se acordă spor de până la 100% și până la 75%, nu obligatoriu de 100%, respectiv 75%”, a precizat managerul Foncea. Acesta a detaliat că de patru ori pe an se recalculează situația sporurilor la nivel de spital, în funcție de banii de care dispune unitatea medicală.

Cu reducerea operată din septembrie, spitalul face o economie de 300.000 lei, transmite Foncea, care susține că acești bani sunt folosiți pe salariile celor 1.600 de angajați, până în decembrie.

Un medic primar (gradația 5) lua pe o gardă din timpul săptămânii 886 lei, iar după reducerea sporului de la 75% la 10%, încasează 558 lei/gardă. Iar un medic specialist (gradația 5) primește acum 438 lei/gardă, cu 10% spor, de la 697 lei.

Cât privește gărzile pe weekend, un medic primar (gradația 5) lua 1.352 lei/gardă, reprezentând spor de 100%, iar acum încasează 811 lei/gardă. Un specialist coboară de la 1.062 lei la 637 lei/gardă.

Următoarea recalculare ar urma să aibă loc în decembrie și va viza primul trimestru din anul viitor. În acest sens, managerul spune că așteaptă să vadă de la Guvern vreo modificare și îndeosebi o rectificare bugetară.

Managerul a transmis că sunt destui medici pentru asigurarea gărzilor, astfel încât să nu fie nici prea multe gărzi, și apreciază că doctorii nu fac gărzi doar pentru sporuri.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor